Node Nedir Kriptoda? Node Kurmak Nedir?

Bir node, blok zinciri teknolojisinin temel temelidir. Bunlar sayesinde, blok zinciri teknolojisinin bize sunabileceği tüm avantajlardan yararlanmamıza izin vermenin yanı sıra, bilgileri güvenli, hızlı ve merkezi olmayan bir şekilde paylaşan birbirine bağlı büyük bir bilgisayar ağı...


Bir node, blok zinciri teknolojisinin temel temelidir. Bunlar sayesinde, blok zinciri teknolojisinin bize sunabileceği tüm avantajlardan yararlanmamıza izin vermenin yanı sıra, bilgileri güvenli, hızlı ve merkezi olmayan bir şekilde paylaşan birbirine bağlı büyük bir bilgisayar ağı oluşturabiliriz.

Bitcoin’e bağlanan herhangi bir bilgisayar ya da aygıt birbirleriyle bir şekilde iletişim kurduğu için node olarak kabul edilir. Bu node’lar aynı zamanda Bitcoin eşler arası protokolünü kullanarak dağıtılmış bilgisayar ağı içinde işlemler ve bloklar hakkında bilgi iletimi de yapabilmektedir.

Node Nedir?

Bir node, genellikle her türlü veri ve bilgiyi oluşturabileceğiniz, gönderebileceğiniz ve alabileceğiniz fiziksel veya sanal bir bağlantı noktasıdır. Böylece, blok zinciri teknolojisi ve kripto para birimleri açısından, nodeler, tüm işlemlerinden sorumlu yazılımı yürüten bir kripto para biriminin ağına bağlanan tüm bilgisayarlar tarafından oluşturulur.

Bu nodeler, P2P olarak bilinen bir eş ağ aracılığıyla birbirine bağlanır. Bu, tüm nodelerin eşit ve birbirine eşdeğer çalıştığı anlamına gelir. Ek olarak, nodeler, söz konusu ağ üzerinden veri ve bilgi iletmek ve paylaşmak için birbirleriyle iletişim kurabilir. Bu şekilde, bir blok zinciri ağının nodeleri, çalışması için gerekli tüm bilgileri düzenleyebilir.

Ancak nodeler, blok zinciri ağının çalışmasını sağlayan yazılımdan çok daha fazlasıdır. Her birinin kendi işlevi ve amacı olan farklı türleri vardır.

Dağıtılmış ve birbirine bağlı ağların kökeni

Bitcoin Blockchain aracılığıyla merkezi olmayan ve özerk bir şekilde çalışmak için bir node ağı kullanan ilk kripto para birimiydi. Ancak bu, bir P2P ağından node kavramını yaratan veya tanıtan ilk kişi değildi. Bu onuru, 1999 yılında girişimciler Sean Parker y Shawn Fanning tarafından geliştirilen Napster’a borçluyuz.

Napster, müziğin değiş tokuşunu ve dağıtımını sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir projeydi. Kullanıcılarınızın tek ihtiyacı yazılımınızı indirmek ve ağa katılmaktı. Bu büyük ölçüde kabul edildi ve 26 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. O zamanlar sadece 248 milyon İnternet kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde inanılmaz bir miktar. Ve Napster merkezi olarak çalışsa da, aboneleri çevrimiçi tutmak için merkezi bir sunucusu olduğundan, Napster kullanıcıları müzik dosyalarını herhangi bir aracı olmadan değiş tokuş edebilir ve aralarında doğrudan bağlantıya izin verebilirdi. Ancak Napster’ın telif ücreti ödemeden müzik dağıtması nedeniyle platform sonunda kapatıldı.

Daha sonra, SETI @ Home projesi, yaşamı ve dünya dışı zekayı aramayı amaçlayan radyo teleskoplarından araştırma yapmak ve verileri analiz etmek için ağdaki node yapısını uygulayan ikinci kişiydi. Bu proje 1999 yılında aynı şekilde geliştirilmiş ve Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Üniversitesi’nden Uzay Bilimleri Laboratuvarı laboratuvarı tarafından yönetilmiştir. SETI @ Home’da, internet bağlantısı olan bir bilgisayarı olan ve bu tür işlerle ilgilenen herhangi bir kullanıcı, yine ücretsiz olan yazılımı indirip çalıştırarak projeye bağlanabilirdi. Ne yazık ki SETI @ Home projesi son zamanlarda çalışmayı durdurdu.

Dolayısıyla, bu son projenin çalışma şekli, Bitcoin blok zincirlerinde ve diğer kripto para birimlerinde node ağlarının mevcut işleyişi ile en büyük benzerlik ve ilişkiye sahip olandır.

Node Nasıl Çalışır?

Bitcoin eş ağının çalışması, ilk node’un kaldırılmasıyla başlar. Bu eylem, bir Bitcoin node’u çalıştıran ilk kişi olan Satoshi Nakamoto ve ardından Hal Finney tarafından başlatıldı. Şimdi, bu noktada tek bir node ile ağ olarak adlandırılamaz. Bunun için giderek daha fazla node’un katılması gerekir. Bu noktada Bitcoin sisteminden Bitcoin Core yazılımını çalıştıran bilgisayarlar veya bilgi işlem ekipmanları bir araya gelmeye başlar.

O andan itibaren kendi aralarında senkronize olmaya başlarlar ve operasyon ve operasyon süreçlerine başlarlar. Süreç, ağa eklenen her yeni node ile tekrar etmeye devam eder ve hepsinin koordineli bir şekilde çalışması için bilgi alışverişinde bulunur. Böylece Bitcoin blok zinciri, merkezi olmayan bir sistem olarak çalışır. Bu nedenle nodeler, ağ içindeki bilgileri oluşturma, depolama ve iletme sorumluluğunu paylaşmalı ve dağıtmalıdır. Seviye veya hiyerarşi yoktur, Bitcoin blok zincirinde tüm nodeler eşit olarak çalışır.

Bir kez bağlandıklarında, nodeler farklı işlevleri yerine getirebilir. Örneğin, veri veya hizmet gönderme veya alma işlemlerinin yeniden iletilmesi veya depolanması. Diğerlerinin yanı sıra yeni blokların oluşturulması, işlemlerin doğrulanması ve onaylanması için bir madencilik hizmetinin yanı sıra. Birbirinden farklı işlevleri yerine getiren birkaç node türü olmasına rağmen. Ancak, birbirine bağlı tüm nodeler, aynı yerleşik fikir birliği protokolü kuralları tarafından yönetilir. Aslında, diğer nodelerden bağımsız olarak, her biri bir işlemin geçerliliği hakkında kendi sonucunu çıkaracaktır.

Benzer şekilde, Bitcoin ağındaki ve diğer kripto para birimleri ağındaki node’lar, aldıkları tüm bilgileri ileten bağlantı noktaları olabilir veya tüm verileri depolayan son iletişim noktası olabilirler.

Günümüzde, bir node’un düzgün çalışması için, yeterli depolama alanına ek olarak belirli bir düzeyde bilgi işlem gücü ve kapasitesi gerekir. Bu nedenle, günümüzde birçok kullanıcının node rolünü oynamak için tahsis etmek istedikleri bilgi işlem kaynaklarına yatırım yapması yaygındır.

Bitcoin Ağındaki Node Türleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Bitcoin’de birkaç tür node vardır ve bunların her biri belirli ve farklı işlevler gerçekleştirir.

Bitcoin Ağındaki Node Türleri
Bitcoin

Full node’lar

Bunlar, Bitcoin istemcisini uygulayan, en yaygın Bitcoin Çekirdeği olan ve Bitcoin blok zincirinin tam, eksiksiz ve güncel bir kopyasını saklayan bilgisayar ekipmanı veya bilgisayarlardır. Eksiksiz nodeler, Bitcoin protokolünün tüm kurallarını uygulayanlardır ve bu nedenle, ağa gerçekten sağlamlık, güvenlik ve istikrar sağlayanlardır.

Tam nodeler kendi işlemlerini iletirken diğer kullanıcıların işlemlerini de iletir. Ek olarak, her yeni blok oluşturulduğunda blok zincirini güncellerler ve önceden sistemde oluşturulan tüm fikir birliği kurallarına uygun olduğunu onaylarlar. Örneğin ödül olarak üretilen bitcoin miktarının doğru olması, blok boyutunun 1 MB sınırını aşmaması, eklenen işlemlerin imzalarının geçerli olması, çifte harcama sorunu olmaması gibi. Bunlardan herhangi biri veya başka bir protokol kuralı ihlal edilirse, tam nodeler oluşturulan bloğu hemen reddederek maksimum ağ güvenliği ve bütünlüğünü garanti eder.

Bitcoin Core es el yazılımı, Bitcoin’in tamamlayıcı bir özelliğidir.

Supernodes

Dinleme nodeleri olarak da bilinen süper node’lar, Bitcoin ağında halka açık ve açık olarak çalışan tüm bu tam node’lardır. Şu anda dünya çapında yaklaşık 10.000 bilinen ve dağıtılmış kamu node’u olduğu tahmin edilmektedir.

Bu nodeler, ağdaki diğer nodelerle bir iletişim ve ara bağlantı noktası olarak çalışır. Bir süper node bağlanmak isteyen herhangi bir node bunu açıkça yapabilir. Genellikle sürekli ve kesintisiz olarak çalıştıkları için ağ üzerinde çeşitli noktalara veri ve bilgi iletmek için kullanılırlar.

Mining nodes

Madencilik nodeleri, adından da anlaşılacağı gibi, blok zincirinin tam bir kopyasını saklamanın yanı sıra madencilik yazılımı da çalıştıran tam nodelerdir. Örneğin, bitcoin madenciliği yapmak ve blok zinciri içinde yeni bloklar oluşturmak amacıyla BTC Miner veya başka bir şey kulanılır. Ayrıca madencilik nodeleri, ağda gerçekleştirilen işlemlerin alınmasından ve iletilmesinden de sorumlu olacak.

Bununla birlikte, 2009’da bitcoin’ler basit bir CPU ile çıkarılabilse de, bugün ve muazzam zorluk ağı nedeniyle, bu aktiviteye katılmak için uzman ekipler gerekiyor. Bir grup madencinin hesaplama gücünü birleştirmeye izin veren madencilik havuzu gibi yeni yöntemler de olsa da, yalnızca madencilik grubunun yöneticisinin tüm nodeü yürüteceği yer.

Light Nodes

Yayın nodeleri olarak da bilinen hafif nodeler, ağdaki işlemlerin doğrulamalarını gerçekleştirmek için üçüncü bir tarafa bağımlı olanlardır. Bu nodeler, blok zincirinin tam bir kopyasının saklanmasını gerektirmez, bunun yerine blok zinciri bilgilerini süper nodelerden alır.

Blok zincirinin tam bir kopyasını indirmeyerek, hafif nodeler telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlarda çalıştırılabilir. Ve yapılan bazı işlemlerin blok zincirine dahil olup olmadığını doğrulamak için cüzdan ve cüzdan hizmetlerini çalıştırmak için kullanılırlar .