Kriptoda Temel ve Teknik Analiz

Kripto alanında iki geniş aktör grubu vardır


Kripto alanında iki geniş aktör grubu vardır: traderlar ve yatırımcılar. Bu iki grup sadece bireylerle sınırlı değildir; kurumsal traderlar ve yatırımcılar, kripto alanında eşit derecede aktif oyunculardır. Traderlar veya yatırımcılar olarak kripto projelerinin temel veya teknik analizine güvenmeli miyiz?

Traderlar ve yatırımcılar bu tür projeleri temel veya teknik analizle nasıl daha derinlemesine analiz etmelidir?

Temel Analiz

Geleneksel olarak, temel analistler, bir varlığın değeriyle, gelir tablosu, bilanço ve nakit akış tablosu dahil olmak üzere finansal tablolarına bakarak ilgilenirler. Kripto para endüstrisinde, çoğu şirket ya özel olarak tutulur ya da bir DAO işletir. Bu bağlamda, temel analiz aşağıdaki gibi parametreleri arayacaktır:

  • Piyasa değeri
  • Likidite
  • Tokenomik
  • Fiyat/Kazanç oranı (F/K)
  • Takım
  • Token yardımcı programı
  • Topluluk boyutu

Market cap: Bu, piyasa kapitalizasyonunun kısaltmasıdır. Bir kripto projesinin yerel tokenının veya coinin fiyatının dolaşımdaki arz ile çarpılmasıyla hesaplanır. Buradaki temel kural, yüksek bir piyasa değerinin, projenin sağlıklı olduğunu ve balinalar veya pump ve dump planları tarafından piyasa manipülasyonuna kolayca duyarlı olmadığını göstermesidir.

Likidite: Herhangi bir kriptoyu kolayca alıp satabilme kolaylığı çok önemlidir. Kripto para birimleri genellikle borsalarda işlem yapmak için kullanılabilir olsalar bile, herhangi bir para biriminin ticaretteki alış-satış dağılımı, ne kadar likit olduklarını gösterir. Teklif sorma farkı, en yüksek teklif ile en düşük teklif arasındaki farktır. Genel olarak, düşük spreadler daha yüksek likiditeyi gösterir.

Tokenomik: Bu, herhangi bir kripto paranın token boyutunu, tahsisini ve para politikasını kapsar. Çok fazla dolaşım arzına sahip bir token, kıt olmadığını gösterir. Bu nedenle fiyatta seyreltilebilir. Tokenların nasıl tahsis edildiği, kripto projesinin ne kadar başarılı olabileceğini de etkiler. Ekip ve toplam arzın büyük bir miktarını kontrol eden birkaç kişiyle yapılan bir proje, kriptonun yoğunlaşma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ve birkaç büyük tutucudan herhangi birinin bir dökümün bu token fiyatını kötü etkileyebileceğini gösteriyor. Son olarak, herhangi bir kripto projesinin para politikası da dikkate alınması önemlidir.

F/E oranı: Fiyat-kazanç oranı yüzde olarak ifade edilir ve şirket tarafından üretilen her bir dolar için piyasanın ne kadar ödemeye istekli olduğu anlamına gelir. Bir madeni paranın/tokenın zaten aşırı alınıp satılmadığını bilmeye yardımcı olur. Başka bir yol, İşlemlerin Net Değerini (NVT) hesaplamaktır.

NVT Oranı = 24 saatin üzerindeki Zincirli İşlemlerin Piyasa Değeri/Hacimi.

Düşük bir NVT oranı, tokenların ağ kullanımına kıyasla aşırı değerli olmadığı anlamına geldiği için iyi bir satın alma önerir.

Takım: Herhangi bir kripto projesinin kurucuları veya yönetim ekibi, sektörde nasıl ilerleyeceğini önemli ölçüde etkiler. Vitalik Buterin, Gavin Wood, Charles Hoskinson gibi parlak geliştiricilerin yanı sıra bugün muazzam bir şekilde büyüyen Ethereum’u başlattı. O zamandan beri, Gavin Wood Polkadot’u, Charles ise Cardano’yu kurdu. Kripto yatırım kararları verirken temel analizi düşünen herkes, büyük olasılıkla Ethereum’un ilk kurucuları tarafından yaratılan yeni projeleri öncüllerinden dolayı destekleyecektir.

Token faydası: Bir token faydası, ağın bazı ürünlerini bu tokenlarla tüketmek için bir proje tokenı satın alan sahiplerin garantisini ifade eder. İşlem ücretlerini ödemek için kullanılan Ether, Ethereum ağına güç sağlar, Cardano ağı kullanıcıları ağın yerel tokenı olan ADA’yı kullanarak ücret öder

Topluluk boyutu: Boyut, temel analizde önemli bir ölçü olarak da önemlidir. Büyük bir topluluk, büyük olasılıkla, projenin tokenı hayati bir yardımcı programa hizmet ettiği anlamına gelir. Ve belirli bir kripto projesine daha fazla kullanıcının akın etmesi, kritik kütleye ulaşmayı ve bir ağ etkisi oluşturmayı kolaylaştırır. Bu nedenle, temel analiz, uzun vadede performans gösterip göstermeyeceğini değerlendirmek için kripto proje topluluğunun boyutunu dikkate alır.

Teknik Analiz
Teknik Analiz

Teknik Analiz

Teknik analistler, fiyat ve hacim verileriyle ilgilenirler ve tarihsel performansa dayalı olarak piyasanın bir sonraki hamlesini belirlemek için fiyat tarafından oluşturulan bir grafikteki kalıpları incelerler. Teknik analiz, dakikalar, saatler, günler ve aylar gibi farklı aralıkları kapsayan fiyat çizelgelerinin dikkatli bir şekilde incelenmesini içerir.

Bazı kilit seviye analistleri, mevcut fiyat aralığının altında bir taban görevi gören destek ve bunun üzerinde bir tavan görevi gören direnç ile destek ve direnç seviyeleri arar. Örneğin, Bitcoin 53.000 ile 57.000 $ arasında değişseydi, 53.000 $ destek ve 57.000 $ direnç olurdu. Tokenin fiyatı desteğin altına düşerse, bu bir düşüş sinyali olurken, direncin üzerine çıkmak yükseliş olacaktır.

Birçok teknik analist, bir fiyat hakkında daha fazla bilgi edinmek ve daha iyi tahminler yapmak için hareketli ortalamalar, Bollinger Bantları ve MACD gibi göstergeleri kullanır.

Teknik analiz, temel araştırmalarla karşılaştırıldığında biraz ustalık gerektirir. Buradaki temel kural, daha uzun trendlerin daha kısa trendlerden daha güvenilir sonuçlar üretmesidir.

Temel Veya Teknik Analiz Kullanmalı Mıyım?

Hem temel hem de teknik analiz, farklı yaklaşımlar kullanarak fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışır. İkisi arasındaki fark, kriptodaki temel analiz, bir projenin arkasındaki ekip, tokenin faydası ve topluluğun büyüklüğü gibi parasal olmayan parametreleri dikkate alabilirken, teknik analiz yalnızca geçmişe dayalı kripto para birimlerinin fiyat hareketine sabitlenir.

Daha önce de belirttiğim gibi, çoğu kripto oyuncusu iki kategoriye ayrılır; traderlar veya yatırımcılar. Traderlar bile, scalping veya günlük ticaret gibi son derece kısa veya kısa sürelerden daha uzun süreler için ticaret yapmayı seçebilirler. Yatırımcılar ise kriptoyu düşünürken uzun vadeli bir bakış açısına sahipler. Tercih ettiğiniz analiz yöntemi ne olursa olsun, her ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır.

Artıları

Temel Analizin Artıları ve Eksileri

Temel analizin artıları şunları içerir:

Uzun vadeli yatırımcılar için uygundur: Temel analistler, fiyat çizelgeleri olarak gösterilen geçmiş olaylardan ziyade gelecek tahminlerinden çıkarımlar yaparlar. Bu nedenle, temel analiz, uzun vadeli bir yatırım kararı vermek veya kripto para birimi endüstrisi hakkında rapor vermek isteyen taraflar için daha iyi çalışır.

Teknik analizden daha az ezici: Bu, grafikleri ve trend çizgilerini okumak ve yorumlamak gibi özel beceriler gerektirmediğinden, temel analizle uğraşmak teknik analizden çok daha kolaydır.

Bir proje hakkında daha kapsamlı bir görünüm sağlayabilir: Bir projeyle ilgili tüm mevcut bilgileri temel analiz yoluyla bir araya getirmek, karar vermeye yardımcı olmak için teknik analizden daha geniş bir resim sunar.

Büyük projeler için bu bilgiyi bulmak kolay olabilir: Coinmarketcap, Glassnode ve diğer birçok kaynak gibi dizinler, daha büyük ve yerleşik kripto para birimi projeleri için yeterli çevrimdışı ve zincir üstü bilgi sağlamaya yardımcı olur.

Ancak, temel analizin bazı dezavantajları vardır:

Kısa vadeli fiyat hareketlerini tahmin etmek zordur: Grafikleri kullanarak fiyat hareketine odaklanmadığından, temel analiz çoğu kripto traderı giriştiği kısa vadeli fiyat hareketini tahmin edemez.

Sübjektif olarak görülüyor: Bir kişinin güçlü bir ekip/iyi topluluk olarak gördüğü şey, diğerlerinin bir kripto projesinde sağlam bir temel için uygun bir değerlendirme olarak gördüğü şeyle aynı değil.

Temel analiz kriterleri her zaman fiyat performansına dönüşmez: Temel bilgiler bir projeyi analiz ederken bütünsel bir resim sunsa da, mutlaka fiyat performansına dönüşmezler. İyi bir örnek, bir tokenın fiyatını etkileyebilecek veya etkilemeyecek olan topluluk boyutudur.

Bir projeyi, özellikle de bu bilgilerin kamuya açık olmadığı küçük projeleri derinlemesine anlamak zaman alabilir.

Teknik Analizin Artıları ve Eksileri

Teknik analizin artıları şunları içerir:

Teknik analizin hesaplanması, temel analize göre nispeten daha kolaydır. Kripto varlıklarının fiyat ve hacim verileri gibi daha az metriği dikkate alır.

Farklı teknik sinyallerin ne anlama geldiğine dair mevcut yönergeler vardır: Temel analiz bir yatırımcının yorumuna açıkken, teknik sinyaller geçmiş fiyat verilerine dayalı olarak oluşturulur; bu, yatırımcıların bir sinyal tetiklendiğinde ne bekleyeceklerine dair bir kılavuzu olduğu anlamına gelir.

Kullanıcıların yeni trendleri belirlemesine yardımcı olur: Teknik analiz öncelikle yeni trendleri ve trend dönüşlerini belirlemeye odaklanır; bu nedenle teknik analiz kullanarak işlemler için giriş ve çıkışları zamanlamak daha kolaydır.

Teknik analizin eksileri şunları içerir:

Teknik analiz araçları karışık sinyaller verebilir: Teknik analizdeki sonuçlar bazen birbiriyle bağlantılıdır ve her biri kafa karıştırıcı ticaret kararları ile sonuçlanır.

Uzmanlık bilgisi gerektirir: Teknik analizde veri toplamak oldukça kolay olsa da, çizelgeleri ve eğilimleri nasıl yorumlayacağınızı anlamak için pratik gerektirir.

Aşırı oynaklık nedeniyle hatalara açık: Teknik analizde kullanılan herhangi bir göstergenin doğru çalışması için gelecekteki eğilimleri doğru bir şekilde tahmin etmesi gerekir. Çoğu dijital para birimi, benimsenen herhangi bir göstergenin sonuçlarını da etkileyebilecek aşırı oynaklıkları ile ünlüdür.