Wrapped Ether (WETH) Nedir? ETH Nasıl Wrap Edilir?

Ether (veya ETH), Ethereum blok zincirinin yerel token’ıdır


Ether (veya ETH), Ethereum blok zincirinin yerel token’ıdır. ETH, ERC-20 standardından önce geliştirildiği için Ether, ERC-20 standardı ile uyumlu değildir. Ayrıca ETH, tüm merkezsiz uygulamalarda kullanılamaz. Wrapped Ether (WETH), Ether’in ERC-20 standardı ile uyumlu versiyonunu ifade eder. 

ERC-20, merkezsiz uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan Ethereum token’ları için tasarlanmış teknik bir standarttır. Ether, güvenilir bir üçüncü tarafın aracılığıyla veya merkezi olmayan bir şekilde doğrudan diğer ERC-20 token’larıyla değiştirilemez. Ayrıca ERC-20 uyumlu merkezsiz uygulamalarda, blok zincirlerinde ve merkezi olmayan özerk kuruluşlarda ETH kullanılamaz. wETH, ETH’yi, merkezsiz finans protokolleriyle uyumlu, takas edilebilir bir ETH versiyonu olan bir ERC-20 tokenine dönüştürür. 

WETH, yerel ETH’nin aksine DeFi protokollerine erişim yetkisi olan ERC-20 uyumlu bir kripto token’ıdır. Akıllı bir sözleşme, Ethereum’u ERC-20 token standartında çalışan Wrapped Ether’e 1:1 oranında dönüştürür.

wETH Nasıl Oluşturulur?

wETH oluşturma süreci basittir, ETH’nizi akıllı bir sözleşmeye gönderirsiniz, bu da size wETH sağlar. Bu, oluşturulan tüm WETH’nin tamamen ETH rezervleri tarafından desteklendiği anlamına gelir. ETH’niz akıllı bir sözleşmede kilitlenecek ve herhangi bir zamanda WETH’e geri değiştirilebilir.

Uniswap DEX kullanarak veya doğrudan Metamask cüzdanı aracılığıyla ETH’nizi WETH ile nasıl değiştirebileceğinize bir göz atalım. Öncelikle ERC-20 token’larını depolayabilen bir MetaMask veya Dapper tipi cüzdana sahip olmak gerekir. ETH Wrap etmek için MetaMask’dan yararlanabilirsiniz.  MetaMask bir Ethereum cüzdanıdır ve DeFi ekosistemine giriş noktasıdır. ETH’nizi WETH’e dönüştürmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

Chrome tarayıcınızda MetaMask hesabınıza giriş yapın ve tarayıcı uzantısını yükleyin. MetaMask panosunda, gönder düğmesinin hemen yanında takas işlevini görebilmeniz gerekir.

1. Uniswap’ın DEX arayüzüne gidin  

2. Cüzdanınızı bağlayın. Şifrenizi girin ve ardından “Giriş”e basın. Sitede görüntülenen durum size ETH adresinizi gösterir.

3. En üstteki varlık için ETH’yi ve alttaki varlık için WETH’i seçin 

4. Wrap edilecek ETH miktarını seçin

5. Kaydır’ı tıklayın

6. Toplam işlem tutarını gösteren MetaMask’tan bir açılır bildirim görünecektir.

7. Onayla’ya tıklayın. Biraz sonra cüzdanınızda wETH olacak.