Hodl Nedir?

Kripto para ve blockchain teknolojilerine yönelik yüzlerce kavram bulunuyor


Kripto para ve blockchain teknolojilerine yönelik yüzlerce kavram bulunuyor. Özellikle sektöre yeni adım atan bireyler bu kavramların önemli bir kısmıyla yeni tanışıyor. Yatırımcıların en çok merak ettiği terimlerden biri ise şüphesiz ”hodl” olarak bilinmektedir. Piyasada sık sık duyduğumuz bu kavramın ortaya çıkış hikayesi ise oldukça ilginç. HODL aslında 2013 yılından beri aktif bir şekilde kullanılıyor. Peki, bu terim tam olarak ne anlama geliyor?

HODL Ne Anlama Geliyor?

HODL, İngilizce’de ”Hold” olarak geçer ve elde tutmak anlamına gelir. Dolayısıyla kripto para işlemlerinde elinizde var olan yatırımın değerleneceğinden emin olmak olarak kabul edilir. Eğer bir yatırımcı Hodl yapacağını dile getiriyorsa;

  • Kripto para piyasasında her ne yaşanırsa yaşansın satım gerçekleştirmeyeceğini,
  • Elindeki token’ların değerleneceğini düşündüğünü,
  • Belirli bir düzeyde risk almak istediğini ifade etmiş olabilir.

Özetle Hodle yapacağını belirten bir yatırımcının elindeki dijital varlıklardan ciddi bir kar beklentisi olduğunu ve asla satmayacağını anlayabilirsiniz.

HODL Hikayesi

2013 senesi, kripto para birimlerinin henüz yeni tanınmaya başlandığı kritik bir yıldı. Bu sene içerisinde bir kripto girişimcisi popüler forumlarda Bitcoin ve yatırımlar hakkında görüşlerini bildirdi. Girişimci, elinde tuttuğu BTC token’ların değerleneceğini ve bu yüzden her ne olursa olsun satmayacağını ifade etti. Bunu dile getirirken “I am Hodling” şeklinde bir paylaşım yaptı. İşte HODL terimi bugünden sonra gündeme gelmeye başladı.

Normalde hodl yerine hold kelimesini kullanması gerekiyordu. Her ne kadar yanlış yazsa da bu kavram sevildi ve kendine literatürde yer edinmeyi başardı. O günden itibaren elindeki token’ları tutacağını ve satmayacağını anlatmak isteyen herkes bu tabiri kullanmaya başladı. HOLD kavramı, fenomenler, analizciler, uzman ekonomistler ve bireysel yatırımcılar tarafından günümüzde hala aktif bir şekilde kullanılıyor.

Sonuç

Kripto para birimlerine yönelik paylaşımlar genellikle Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformları üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla HODL kavramını bu mecralarda sıklıkla duyabilirsiniz. Herhangi bir token analizinde, coin tanıtımında, yorumlarda vb. alanlarda bu terimle karşılaşma olasılığınız yüksek. Bir yatırımcı Hodl kelimesini kullanıyorsa yüksek ihtimalle büyük bir kar beklentisi içinde olduğunu anlatmak istiyordur. HODL yapacağını belirten bir BTC yatırımcısı, elindekileri satmayı düşünmeyecektir.