Binance Smart Chain Nedir, Nasıl Kullanılır?

Giriş Binance Chain, Nisan 2019’da Binance tarafından piyasaya sürüldü


Giriş

Binance Chain, Nisan 2019’da Binance tarafından piyasaya sürüldü. Projenin en çok nem verdiği odak noktası, hızlı, merkezi olmayan (veya gözetimsiz) ticareti kolaylaştırmaktır. Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, üzerindeki en büyük merkezi olmayan uygulama (veya DApp), ekosistemdeki en çok kullanılan merkezi olmayan borsalardan biri olan Binance DEX’tir. Binance Smart Chain’i kullanmak oldukça kolaydır. Binance.org’daki bir web ara yüzü aracılığıyla veya Trust Wallet yerel entegrasyonu aracılığıyla kullanabilirsiniz.

Blockchain sistemlerine özgü sınırlamalar nedeniyle, blockchain’lerin fazla esnekliği bulunmamaktadır. Bununla birlikte hızlı alışveriş için optimize edilmiş bir sistemdeki akıllı sözleşmeler, ağı önemli ölçüde tıkayabilme potansiyeline sahiptir. Ethereum ağındaki CryptoKitties vakası buna örnek gösterilebilir. CryptoKitties Ethereum ağında bir merkezsiz uygulamaydı ve işlem yoğunluğu nedeniyle tıkanmaya yol açmıştı. Popülerliğinin zirvesinde, Ethereum blok zincirini durma noktasına getirmişti. Ölçeklenebilirlik, blockchain geliştirmenin önündeki en zorlu engellerden biri olmaya devam ediyor. İşte Binance Smart Chain’in çözmeye çalıştığı sorunların başında da ölçeklendirilebilirlik geliyor.

BSC ağında son 1 yıldaki günlük işlem sayıları.

Binance Smart Chain Nedir?

Binance Akıllı Zinciri (BSC) Binance Chain ile paralel çalışan en iyi blokchain olarak tanımlanır. Binance Chain’den farklı olarak BSC, akıllı sözleşme işlevselliğine ve Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumluluğa sahiptir. Buradaki tasarım amacı ekosistemine akıllı sözleşmeler eklerken Binance Chain’in yüksek veriminden ödün vermemektir.

Temel olarak her iki blockchain de yan yana çalışır. BSC’nin sözde ikinci katman veya zincir dışı ölçeklenebilirlik çözümü olmadığını belirtmekte fayda var. BSC, Binance Chain çevrimdışı olsa bile çalışabilecek bağımsız bir blockchain’dir. Bununla birlikte, her iki zincir de tasarım açısından güçlü bir benzerlik taşıyor.

BSC, EVM uyumlu olduğundan, zengin Ethereum araçları ve DApp’ler evrenini destekleyerek piyasaya sürüldü. Teoride bu geliştiricilerin projelerini Ethereum’dan BSC’ye aktarmalarını kolaylaştırabilir. Kullanıcılar için MetaMask gibi uygulamaların BSC ile çalışacak şekilde kolayca yapılandırılabileceği anlamına gelir. Bunu sadece birkaç ayarı değiştirerek yapabilirler.

Binance Smart Chain Nasıl Çalışır?

Konsensüs Mekanizması

Binance Smart Chain, bir Proof-of-Stake konsensüs algoritması ile ~3 saniyelik blok sürelerine ulaşır. Spesifik olarak katılımcıların doğrulayıcı olmak için BNB’yi paylaştığı, Proof of Stakeed Authority (veya PoSA) adı verilen konsensüsü kullanır. Kullanıcılar geçerli bir blok teklif ettiklerinde içerdiği işlemlerden işlem ücreti alırlar.

Birçok protokolün aksine, BNB enflasyonist olmadığı için yeni basılmış BNB’nin blok ödülleriyle ortaya çıkmadığını belirtelim. Aksine, Binance ekibi düzenli olarak token yakma işlemleri yaptığı için BNB arzı zamanla azalır.

Zincirler Arası Uyumluluk

Binance Smart Chain, mevcut Binance Chain’den bağımsız ancak tamamlayıcı bir sistem olarak tasarlandı. Kullanıcıların varlıkları bir blockchain’den diğerine sorunsuz bir şekilde aktarabilmeleri fikriyle çift zincir mimarisi kullanılıyor. Bu şekilde Binance Chain’de hızlı işlemler yapılırken, BSC’de güçlü merkezi olmayan uygulamalar oluşturulabilir. Bu birlikte çalışabilirlik sayesinde kullanıcılar, sayısız kullanım örneğine hitap edebilecek geniş bir ekosisteme adım atabilir.

Binance Chain’den BEP-2 ve BEP-8 tokenleri, Binance Smart Chain için tanıtılan yeni standart olan BEP-20 tokenleri ile değiştirilebilir. BEP-20 tokenleri Ethereum ERC-20 tokenlerine oldukça benzerdir. Bu sebeple BEP-20 formatına birçok kullanıcı zaten aşina durumda. BEP-20 tokenleri Ethereum muadili ile aynı işlevleri kullanır. Tokenleri bir zincirden diğerine taşımak için (yani, BEP-2’den BEP-20’ye veya tam tersi), en basit yöntem Chrome ve Firefox tarayıcılarında bulunan Binance Chain cüzdanını kullanmaktır.

BSC ve Binance Chain ağında kullanılabilen cüzdanlar.

BSC’de Merkezi Olmayan Finans (DeFi)

BTC, LTC, ETH, EOS veya XRP gibi bir dizi dijital varlığın Binance Chain’de zaten “Peggy paraları” olarak bulunduğunu biliyor olabilirsiniz. Bunlar kendi yerel zincirlerindeki varlıklara sabitlenmiş tokenlerdir. Örneğin, Binance Chain’de 10 BTCB almak için 10 BTC’yi kilitlemeye karar verebilirsiniz. İstediğiniz zaman 10 BTCB’nizi 10 BTC ile takas edebilirsiniz, bu da BTCB’nin fiyatının yerel BTC’nin fiyatını yakından takip etmesi gerektiği anlamına gelir. Bunu yaparak, bu varlıkları Binance Chain’e etkin bir şekilde aktarırsınız. Kilitleyerek aktarılan varlıklar diğer blockchain’e geçerek kullanılabilir hale geliyor. Böylece token haline getirilmiş varlıklar olarak tanımlanıyor.

Binance Smart Chain’in sağladığı esneklik nedeniyle, büyüyen DeFi alanında bir dizi farklı zincirden varlıklar kullanılabilir. Örneğin, PancakeSwap, Uniswap gibi uygulamalar kullanıcıların güvenilir bir şekilde varlık alışverişinde bulunmalarına, verim çiftçiliğine katılmalarına ve teklifleri oylamalarına olanak tanır. Benzer projeler arasında BurgerSwap ve BakerySwap da var. Bu DeFi platformlarında işlem yapmak için platformun akıcılığını ve kullanılabilirliğini artırmak adına varlıkların temsilleri kullanılıyor. DeFi alanında bu yenilik birçok yeni fırsatları da ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda swap seçenekleri için likidite sağlanması kolaylaştırılıyor.

Binance Smart Chain orijinal Binance Chain’in işlevselliğini büyük ölçüde genişletir ve çeşitli blockchain’ler arasındaki boşluğu kapatmak için tasarlanmış bir dizi son teknoloji protokolü birleştirir. Hâlâ emekleme aşamasında olmasına rağmen, EVM uyumluluğunun yanı sıra BNB stake etme vaadi, platformu güçlü merkezi olmayan uygulamalar oluşturan geliştiriciler için ideal bir alan haline getiriyor.

BSC Nasıl Kullanılır?

Binance Smart Chain kullanmak için sadece bir kaç adımı izlemeniz yeterli olacaktır. Öncelikle bir MetaMask tarayıcı uzantılı cüzdanına sahip olmanız gerekiyor. Cüzdanınıza desteklenen kripto parayı yatırdıktan sonra binance.org’a giderek BSC ve Binance Chain ürünlerini kullanabilirsiniz. Ürünler arasında stake havuzları, NFT pazarları, merkezsiz borsalar ve bunlar gibi birçok uygulama bulunuyor.