Bir Haftada Üç Kat Değerlenen Mask Network (MASK) Nedir?

Mask Network Nedir


Mask Network Nedir?

2019 yılında başlatılan Mask Network (MASK), daha önce Maskbook adıyla da anılıyordu. Platform kullanıcılarının sosyal ağlar üzerinden şifreli mesajlar, kripto para birimleri ve merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler) göndermesine olanak tanıyan bir protokole sahip.

Mask Network kendisini internet kullanıcılarını Web 2.0’dan Web 3.0’a bağlamak için bir köprü olarak konumlandırıyor. Web 2.0, merkezi etkileşimli sosyal ağlara ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe sahip mevcut web sitelerini ifade ederken, Web 3.0 merkezi olmayan ağları ve yapay zekayı içerir. Mask Network, temelde Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlar için Ethereum tabanlı eşler arası şifreli mesajlaşma uygulamasıdır. Daha spesifik olarak, kullanıcıların şifreli mesajlar, kripto para birimleri ve DApp’ler göndermesine izin veren bir portaldır. Mask Network ilk piyasaya sürüldüğünde, yalnızca Twitter ve Facebook kullanıcılarının iki sosyal medya platformundaki mesajlarını şifrelemesine izin veren bir pencere sunuyordu.

2020 Çin Yeni Yılı boyunca proje, MakerDAO ile birlikte bir “Twitter Red Packet” kampanyası başlattığında kendisini şifreli bir mesajlaşma hizmetinden daha fazlası olarak tanıttı. Kırmızı paketler özel günlerde veya tatillerde zarf içinde verilen geleneksel Çin para hediyeleridir. Kampanyada, Mask Network kullanıcıları Twitter’da Dai tokenleri içeren kırmızı paketler talep etti. Ethereum yaratıcısı Vitalik Buterin, Mask Network aracılığıyla ilk Ethereum kırmızı paket siparişini verdikten sonra proje bu kampanyayla ilgi topladı. Daha sonra, Bitcoin yarılanmasını kutlamak için Mask Network, ikinci bir kırmızı paket kampanyası için başka bir kripto para borsası ile işbirliği yaptı.

Mask Network’ün Hedefleri

Mevcut internet, büyük teknoloji şirketlerinin sunduğu ürün ve hizmetlerle dolu. İnternet kullanıcıları için gizlilik, bu tür ürün ve hizmetleri düşünen kullanıcılar için en önemli endişe olmaya devam ediyor. Mahremiyetin kontrolünü yeniden kazanmak için gizlilik odaklı birçok şirket kendi sosyal platformlarını veya uygulamalarını geliştiriyor. Örneğin, gizlilik endişelerine yanıt olarak Facebook’un WhatsApp’ının yerini almak için gerçek zamanlı bir mesajlaşma istemcisi olan Signal oluşturması gibi. WhatsApp, Facebook’un kullanıcılardan veri ve konum ayrıntılarını toplamasına izin verirken, Signal’in tek kullanıcı tanımlayıcısı bir telefon numarasıdır.

Mask Network kurucusu Suji Yan’a göre kullanıcıları Facebook ve Twitter gibi büyük teknolojilerin sunduğu ürün ve hizmetlerden geçiş yapmaya ikna etmek zor. Onun bakış açısına göre, büyük teknoloji internette baskın olmaya devam edecek ve Facebook’un Instagram’ı satın almasına benzer şekilde rakiplerini kazanarak rekabeti savuşturacak. Ayrıca, büyük teknolojinin yükselen sosyal medya platformlarından kopya çekmesi ve mevcut işlevleri ürünlerine dahil etmesi nadir değildir. Bu nedenle Yan, bir köprü inşa etmenin tamamen yeni bir platform başlatmaktan daha faydalı olduğuna inanıyor.

Platform merkezileştirilmiş Web 2.0 platformlarında merkezi olmayan Web 3.0 Uygulaması oluşturmayı amaçlar. Mask Network, merkezileştirilmiş Web 2.0 platformlarında merkezi olmayan Web 3.0 uygulamaları oluşturarak, merkezi olmayan bir uygulama (DApplet) ekosistemi oluşturmayı amaçlıyor. Bu ekosistemde küçük uygulamalar olan uygulamalar, daha büyük program kapsamında basit işlevleri yerine getirebilmektedir. Bu sayede kullanıcılar, ana akım sosyal medya platformlarından ayrılmadan ödeme gönderebilir, halka arzlara katılabilir, token ticareti yapabilir ve diğer çeşitli uygulamalara erişebilir.

Mask Network’ün kendine ait bir forumu da bulunuyor.

Mask Ağı Nasıl Çalışır?

Mask Network, kullanıcıların çevrimiçi etkileşimlerine bir gizlilik katmanı eklemesine izin vermesi açısından benzersizdir. Bunu yapmak için Mask Network, bilgi aktarımı için merkezi olmayan uçtan uca şifreleme sağlar ve bilgilerin yorumlanmasını yönetir.

Mask Network’e göre mesajlar asimetrik olarak şifrelenir. Bu şifreleme türü için iki anahtar kullanılır; şifreleme için genel anahtar ve şifre çözme için özel anahtar. Mask Network üzerinden bir mesaj gönderildiğinde, belirlenen alıcıların açık anahtarları ile şifrelenir. Belirlenmiş bir alıcı, Mask Network tarafından şifrelenmiş mesajları aldığında uzantı alıcının özel anahtarıyla mesajın şifresini çözecektir. Şifre çözme işleminden sonra mesajın içeriği düz metin olarak alıcıya görüntülenecektir.

MASK Tokeni Nedir?

Mask Network’ün tokeni MASK, Şubat 2021’de piyasaya sürüldü. MASK sahipleri, ekosistemin mülkiyetine sahip oldukları MaskDAO adlı bir DAO’nun üyeleridir. MASK, yönetim, protokol teşviki, DApplet geliştirme ve ayrıcalıklı özellikler için kullanılır. Her token bir oyu temsil eder ve token sahipleri tokenlerini teklif sözleşmelerine koyarak oy kullanır.

MASK Kampanyaları

Mask Network kırmızı paket kampanyaları, Gitcoin hibe fonu ve kripto para değişimi gibi blockchain ile ilgili özellikler için bir blockchain cüzdanı içerir. Uzantı ile kullanıcılar, ETH gibi kripto tokenlerini akıllı sözleşmelere sarabilir ve diğer Mask Network kullanıcılarının bunları talep edebilmesi için Twitter’da paylaşabilir.

Uzantı ayrıca gitcoin.co URL’sini içeren mesajları algılar ve kullanıcıların mesajda belirtilen hibeyi doğrudan finanse etmesine olanak tanır. Ek olarak, uzantı dolar işaretiyle ($) başlayan simge sembolü hashtag’lerini algılar ve kullanıcıların piyasayı kontrol etmesine ve token için değiş tokuş yapmasına olanak tanır. Kullanıcılar daha sonra, Ethereum ağındaysa token ile doğrudan ticaret yapmak için Mask Network’ün Uniswap ara yüzünü kullanabilir.

Mask Network’ün eklentisi Google Play üzerinden indirilebilir.

MASK Kurucuları

Mask Network, Çinli eski araştırmacı gazeteci ve mühendis Suji Yan tarafından Şangay’da kuruldu. Yan, Mask Network’ten önce siber evrende sosyal özgürlüğü savunan bir dizi ürün için bir alan olan Dimension’ı kurdu. Şimdi, TesserPG ve Twidere gibi diğer projeleriyle birlikte Dimension, Mask Network’ü de geliştiriyor ve sürdürüyor.

Mask Network, birden fazla token satışı yoluyla birden fazla kurumdan fon aldı:

Kasım 2020’de Mask Network, HashKey ve Hash Global tarafından ortaklaşa yürütülen bir girişim turunda 2 milyon dolar topladı. Şubat 2021’de proje başka bir girişim turunu tamamladı ve Digital Currency Group, Fundamental Labs ve Animoca Brands dahil olmak üzere bireysel ve kurumsal yatırımcılardan 3 milyon dolar topladı. Daha sonra Şubat 2021’de ağ, halka arz olan MASK LBP’de (Liquidity Bootstrapping Pool) yaklaşık 40 milyon dolar topladı. MASK’ın başlangıç fiyatı 3,90 dolardı ve 36 saat sonra bitiş fiyatı 13,22 dolara ulaştı. Likiditeyi artırmak için Mask Network, LBP’den sonra Uniswap havuzlarına 2 milyon dolar değerinde MASK, 1 milyon dolar değerinde ETH ve 1 milyon dolar değerinde USDC koydu. Ayrıca LBP’den kalan satılmamış MASK’ı gelecekte MASK’ın likidite sağlanması için ayırdılar. Diğer token satışları, İlk Twitter Teklifi (ITO) ve topluluk airdropları ile birlikte Mask Network, 49.2 milyon dolar topladı.