Bitcoin Diamond (BCD) Nedir?

Bitcoin Diamond (BCD), daha hızlı işlem onayları, daha düşük ücretler ve daha kapsamlı madencilik sunmayı amaçlayan bir Bitcoin fork’udur


Bitcoin Diamond (BCD), daha hızlı işlem onayları, daha düşük ücretler ve daha kapsamlı madencilik sunmayı amaçlayan bir Bitcoin fork’udur. Daha merkezsiz madencilik sunabilmek için SHA-256 algoritmasını kaldırdılar.
Bitcoin Diamond’ın tarihi Kasım 2017’de Bitcoin Core protokolünün çalışma şeklinden memnun olmayan “Team Evey” ve “Team 007” adlı Bitcoin madencileri ile başladı. Bitcoin, genel kabul gören ilk kripto para birimi olmasına rağmen, Satoshi Nakamoto’nun orijinal vizyonu olarak vaat edilen her şeyi hala yerine tam olarak getiremediğini hissettiler. Her miktarda hızlı ve uygun fiyatlı işlemler, waterproof privacy protection ve yeni kullanıcılar için erişilebilirlik alanları, Bitcoin’in iddia edilen eksikliklerini geliştirmeye çalışmak için bir fırsat olarak gördükleri alanlardı. Bitcoin Diamond, varlık takası için merkezi olmayan bir küresel ağ olma hırsına sahip olması anlamında “ana” kripto para biriminin temel hedefini paylaşırken, aynı zamanda birkaç teknik ve operasyonel segmentte işleri biraz daha farklı yapmak istiyor.

Bitcoin Diamond (BCD) Nasıl Çalışır?

Bitcoin Diamond’ın başlangıçta iyileştirmek istediği şey, Bitcoin platformundaki işlem süreleriydi. BTC bloklarının boyutu 1 MB ile sınırlı olduğundan, bu başlangıçta platformun saniyede 2 ila 7 işlem gerçekleştirmesine izin veriyordu. Bu da saniyedeki işlem sayısını azalttı. Daha büyük blok boyutuyla, blokların, bekleyen işlemlerin miktarıyla tıkanmasını önlemeyi, işlenen işlem sayısını artırmasını ve daha hızlı ortalama işlem süreleri sağlamasını umuyorlardı.

Bunu başarmak için Bitcoin Diamond, ilgili limiti 8 MB’a çıkardı. Her iki platform da on dakikalık aynı blok süresine sahipken, Bitcoin Diamond bu artışa bağlı olarak sekiz kat daha fazla miktarda bilgi için destek sağlamayı umuyordu. Ayrıca blokların işlem kapasitesinin beş kat artışla sağlanması gerekiyordu. Uygulanan Ayrılmış Tanık (SegWit) süreciyle birlikte, BCD’nin saniyede 100 işlem gerçekleştirebileceği duyuruldu.

Bitcoin Diamond ayrıca, ağındaki depolamayı optimize etmek ve izole blokların üretimini minimumda tutmak amacıyla daha fazla depolama ticaretine izin vermek için birim bloğunu artırmaya gitti.

BCD ile Lightning Network Uygulaması

Bu işlem rakamları ve süreleri, Visa veya Mastercard gibi ödeme işleme platformları tarafından sunulan işlem hızlarına kıyasla hala daha düşüktü.  Bu amaçla, Bitcoin Diamond ekibi, Lightning Network’ün blok zincirindeki ikinci katman ödeme protokolü olarak uygulanmasını seçti. Bu özelliğin BCD ağında uygulanması Temmuz 2018’de başladı. Aynı zamanda Bitcoin, Lightning Network özelliklerini de aynı yıl uygulamaya başladı.

Lightning Network, işlemlerin bir kısmını blok zincirinden çıkararak gerçek zamanlı işlemleri kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Akıllı sözleşme sistemi ise bu işlemlerin zincir dışı kanalda yönetilmesine yardımcı olur. Blok zincirinin kendisi daha sonra işlemin son durumunu doğrulamak için kullanılır. Kullanıcılar, onları birbirine bağlayan bir dizi kanal olması sayesinde, ağdaki diğer kullanıcılara para gönderebilir.

Lightning Network ile İlgili Endişeler

Lightning Network’ün Bitcoin Diamond ağındaki büyük miktardaki işlemleri gerçekleştiren bir platform olarak geleceğiyle ilgili bazı endişeler var. Bu endişe, işlemlere dahil olan taraflar arasında var olması gereken bağlantıların likiditesi ile ilgilidir. Lightning Network’ün işini yapması için, ağın bir bölümünden diğerine ödeme gönderebilecek kapasitede olması gerekir. Ana blok zincirinde işlemlerin işlenmesine yardımcı olan kanalların, tüm süreci başarılı kılmak için üzerlerinde yeterli miktarda fon, yani likidite içermesi gerekiyor.

BCD göndericisinin bu amaç için kullandığı yazılımın, ödemeyi yönlendirmeye başlamadan önce alıcıya giden tam yolu keşfetmesi gerekir. Sorun, büyük ödemelerin daha küçük ödemelere bölünememesidir. Bu, rotadaki her aşamanın, ödemeyi idare etmek için yeterli kapasiteye veya likiditeye sahip olması gerektiği anlamına gelir. Ek olarak, rota aynı zamanda en ucuz (yani en düşük zincir dışı ücretlere sahip) olmalı ve anonimlik sunmak için en az birkaç atlama(hop) içermelidir.

Bu işlemler için yüksek miktarda sermaye talebinin nihayetinde bir hizmet olarak lightning nodes sağlamaya odaklanacak merkezileştirilmiş merkezlerin kurulmasına yol açma ihtimali, BCD kullanıcıları arasında bazı endişelere yol açtı. Kullanıcıların büyük ödemeleri desteklemek için yeterli likiditeye sahip büyük merkezleri kullanmaya teşvik edileceğine dair endişeleri var.

Herhangi bir biçimde merkezileşmeden kaçınmak, Bitcoin blok zincirinden çatallanmasının nedenlerinden biri olarak ilan edildiğinden, Bitcoin Diamond ağının bu endişelere nasıl yanıt vereceği merak ediliyor. Her halükarda geliştiriciler, Lightning Network’ün uygulanmasını, sahadaki performansına uygun olarak saha testi ve kademeli olarak benimsenmesiyle işaretlenmiş devam eden bir süreç olarak tanımladılar.

Bitcoin Diamond ve Erişebilirlik

Bitcoin Diamond’ın daha hızlı, daha erişilebilir ve daha ucuz bir token olma konusundaki ilk vizyonu, Bitcoin’in iyi çalıştığı kanıtlanmış kısımlarını korurken işlem sisteminin sınırlarını iyileştirmeye çalışmaktır.

Geliştiriciler, Bitcoin’in popülaritesine rağmen, platformun düzenli kullanım için oldukça pahalı hale geldiğini düşündüler. Altı bin ABD dolarının üzerine çıkan fiyatıyla, ortalama bir kullanıcının bu tokeni satın alması muhtemelen zorlaştı. Bitcoin Diamond farklı bir yaklaşım benimsedi ve tokenlerin toplam arzını 21 milyon BTC’ye kıyasla 210 milyon BCD’ye önemli ölçüde artırdı. 1 BTC’ye sahip olan kullanıcılar, tokenlerine karşılık olarak 10 BCD aldılar. Bu tokenlerin 170 milyonu piyasaya sunulurken, geri kalanı topluluk tarafından ödül havuzlarında kullanılmak üzere ayrıldı.

Geliştiricilere göre, tek sorun Bitcoin’deki hızları giderek yavaşlayan işlemler değildi. Ayrıca, yeni ve potansiyel kullanıcılar için giderek artan yüksek ödeme sınırı ücretleri de sorunun bir parçasıydı. Bitcoin’in orijinal blok zincirinden ayrılmanın işlemler için daha fazla kapasite yarattığını ve dolayısıyla ödeme sınırı maliyetini düşürdüğünü hissettiler. Bunu başarmak için, Bitcoin’e kıyasla daha düşük işlem ücretleri belirlediler.

Aynı zamanda, daha fazla erişilebilirliğe yönelik bu anlayışın, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile ucuz ürünler ve daha küçük işlemler için uygun kripto para birimi arayan kullanıcılar arasında daha kolay benimsenmesi bekleniyor. Bitcoin Diamond kısa süre önce, kripto para birimlerini ödeme ve işlem araçları olarak kullanan bir e-ticaret platformu olan BCD Bazaar’ı kurmak için bir iş ortaklığı başlattı.

Bitcoin Diamond Daha Kapsayıcı Madencilik Sunabilir mi?

Bitcoin Diamond, platformunda daha kapsayıcı olan bir madencilik sunmaya odaklandı. Ağında X-13 adlı yeni bir Proof of Work algoritması kullanıyor. Bunun sayesinde, BCD tokenları yıldız donanım kaynaklarından daha azıyla yönetilebilir hale geldi. Bu algoritma, kullanıcıların BCD tokenlarını grafik işlem birimleri (GPU’lar) yani grafik kartları ile kazmalarını mümkün kıldı.

Bitcoin‘in SHA-256 algoritmasındaki durumun aksine, Bitcoin Diamond’ın X-13’ü, özel madencilik donanımı sahipleri için hayatı çok daha zorlaştırıyor ve bu da onları BCD geliştiricilerinin normal madencilere göre haksız avantajlı konum olarak tanımladığı konuma getiriyor. Bu, Bitcoin algoritmasına dayalı madencilik için tüm ASIC donanımının BCD madenciliği için etkisiz hale getirildiği anlamına geliyor. Aynı zamanda, bu tür donanımların üreticileri, böyle bir çabanın içerdiği karmaşıklık nedeniyle Bitcoin Diamond için özelleştirilmiş benzer çözümler bulmaya çalışırken çok daha zor zamanlar geçirecekler. Bu şekilde, özel donanım sahipleri, ortalama sistemlere sahip olanları geride bırakamazken, ASIC’lerin varlığı Bitcoin Diamond platformunda merkezi olmayan madenciliği tehlikeye atamayacak.

Aynı zamanda kullanıcılar, blok bulmayı çok daha kolay hale getirmek için hash güçlerinin birleştirildiği Bitcoin Diamond madencilik havuzlarına katılmaya davet ediliyor. Ödüller havuz üyeleri arasında paylaştırılıyor.. Bitcoin Diamond’ın web sitesinde şu anda desteklenen bu havuzlardan altı tanesi listeleniyor.

Bitcoin Diamond’ın Güvenliği

Başlangıçta, Bitcoin Diamond, geliştiricilerinin Bitcoin tarafından sunulan yetersiz gizlilik koruması olarak tanımladıkları ile ilgili endişeleri gidermeye çalıştı. Bu amaçla, mümkün olduğu kadar çok kullanıcı bilgisini şifrelemek istediklerini ifade ettiler. Ancak bu strateji, Bitcoin Diamond ekibinin Lightning Network‘ün daha hızlı uygulanması için kullanıcı verilerinin şifrelenmesi konusundaki çabalarını askıya aldığını duyurduğu 2018’in başlarında değiştirildi. Bunun nedeni, hükümetlerin tüm kriptoların bu bilgileri ifşa etmesini zorunlu kılacağından, gelecekte kullanıcı verilerini gizlemenin imkansız hale geleceğine olan inançlarıdır. Bitcoin Diamond geliştiricilerine göre, aynı eğilim, işletmelerin kullanıcıları için yüksek düzeyde gizlilik ve anonimlik sağlayan tokenları desteklemesini önleyecektir.

Ancak bu, Bitcoin Diamond’ın kripto para birimini kullanım için daha güvenli hale getirmek için çalışmadığı anlamına gelmiyor. Yeni başlayanlar için, Bitcoin Diamond için kullanılan Bitcoin zincirinde düzenli işlemlerin tekrarlanmasını içeren “tekrar saldırılarını” önlemek için çaba sarf ediyor. Bu iki kriptonun zincirlerinin artık çatallanmış olmasına rağmen, saldırganlar kullanıcılarından BCD paralarını çalabilir. Bu nedenle Bitcoin Diamond, Bitcoin ile yapılan işlemlerin BCD zincirinde geçerli olarak görülmesini önlemek için işlem formatını değiştirmek zorunda kaldı.

Ek olarak, uygulanan SegWit, alıcıların daha fazla BCD elde etmek için bir göndericinin işlem kimliğini değiştirmesini içeren  işlem yapılabilirlik saldırılarını önlemeye hizmet eder. SegWit durumunda dijital imzaların ayrı olması nedeniyle, potansiyel saldırganlar artık işlem kimliğini değiştirmeye çalıştıklarında dijital imzayı geçersiz kılmak zorundadır.

Bitcoin Diamon (BCD) Nasıl Alınır?

Kasım 2018 itibariyle, Bitcoin Diamond’ın piyasa değeri 267 milyon ABD dolarıdır. Tarihi zirvesine 2018’in başlarında ulaşıldı ve bir milyar USD’nin hemen altına kaldı. Arzdaki mevcut token sayısı 153 milyon BCD’den fazla.

Madenciliğe ek olarak, BCD paraları Binance ve HitBTC gibi kripto borsalarında satın alarak veya bunlarla ticaret yaparak edinilebilir. Bitcoin Diamond tarafından desteklenen altı doğrulanmış cüzdana ek olarak, blok 495866 itibariyle önceden belirlenmiş yüksekliğe ulaşmadan önce BCD’yi depolamak için herhangi bir güvenli Bitcoin cüzdanı kullanılabilir.

BCD coinleri Binance, Huobi Global, Gate.io gibi popüler borsalar üzerinden satın alınabilir. BCD bu borsalarda BTC ve USDT karşısında listelenmiş durumda.