Borsa Çöküşü Nedir?

Bir borsa çöküşü, hisse senedi fiyatlarında hızlı ve genellikle beklenmedik bir düşüştür. Bir borsa çöküşü, büyük bir felaket olayının, ekonomik krizin veya uzun vadeli bir spekülatif balonun çöküşünün bir yan etkisi olabilir. Bir borsa çöküşüyle ​​ilgili halk paniği de çöküşe büyük bir katkıda bulunabilir ve fiyatları daha da düşüren panik satışına neden olabilir.

1929 Büyük Buhran,
1987 Kara Pazartesi ,
2001 dotcom balonu patlaması,
2008 mali krizi ve
2020 COVID-19 salgını sırasında olanlar yer alıyor.

Borsaların Çöküşü İle İlgili Temel Çıkarımlar

  • Bir borsa çöküşü, hisse senedi fiyatlarında ani bir düşüştür ve bu, uzun bir ayı piyasasını tetikleyebilir veya ileride ekonomik sorunlara işaret edebilir.
  • Piyasa çökmeleri, piyasadaki korku ve panik halindeki yatırımcılar arasında satış yapmak için sürü davranışları şeklinde daha kötü hale getirilebilir.
  • Borsa çökmelerini önlemek için, ani bir çökmenin etkisini azaltmak için devre kesiciler ve ticaret bordürleri dahil olmak üzere çeşitli önlemler alınması gereklidir.

 

Borsa Çöküşünü Anlamak

Borsa çökmeleri için belirli bir eşik olmamasına rağmen, bunlar genellikle bir hisse senedi endeksinde birkaç gün boyunca ani çift haneli yüzde düşüşü olarak kabul edilir. Borsa çökmeleri genellikle ekonomi üzerinde önemli bir etki yapar. Fiyatlarda ani bir düşüşün ardından hisse satmak ve birinden önce marj üzerinden çok fazla hisse almak, yatırımcıların piyasa çöktüğünde para kaybetmenin en belirgin yollarından ilk ikisidir .

Bilinen ABD borsası çöküşleri arasında, ekonomik düşüş ve panik satıştan kaynaklanan ve Büyük Buhran’ı tetikleyen 1929’daki piyasa çöküşü ve yine büyük ölçüde yatırımcı paniğinden kaynaklanan Kara Pazartesi (1987) yer alıyor.

2008 yılında konut ve emlak piyasasında bir başka büyük çöküş meydana geldi ve şimdi Büyük Durgunluk olarak adlandırdığımız şeyle sonuçlandı. Mayıs 2010’da meydana gelen ve trilyonlarca doları hisse senedi fiyatlarından silip süpüren ani çöküşün nedeni yüksek frekanslı ticaret olarak belirlendi.

Mart 2020’de, dünya genelindeki borsalar, COVID-19 koronavirüs salgınının ortaya çıkması nedeniyle ayı piyasası bölgesine düştü.

Borsa Çöküşlerini Önlemek İçin Ne Yapılır?

1929 ve 1987’deki çöküşlerden bu yana, panik halindeki hissedarların varlıklarını satması nedeniyle kazaları önlemek için önlemler alındı. Bu tür önlemler, piyasayı dengeleme ve daha da düşmesini önleme umuduyla, hisse senedi fiyatlarında keskin bir düşüşün ardından belirli bir süre boyunca herhangi bir ticaret faaliyetini engelleyen ticaret bordürleri veya devre kesicileri içerir.

Örneğin, New York Borsası’nda (NYSE) çökmelere karşı koruma sağlamak için bir dizi eşik vardır. S&P 500 Endeksindeki tek günlük düşüşle ölçülen ciddi bir piyasa düşüşü sırasında tüm hisse senedi ve opsiyon piyasalarında alım satım durdurmaları sağlarlar.

Borsa çökmeleri, öz sermaye-yatırım değerlerini ortadan kaldırır ve emeklilik için yatırım getirisine güvenenler için en zararlı olanıdır. Hisse senedi fiyatlarının düşüşü bir gün veya bir yıl içinde meydana gelebilse de, çökmeleri genellikle bir durgunluk izler.

 

Kara Pazartesi Nedir?

Kara Pazartesi, Dow Jones Endüstriyel Ortalamanın (DJIA) tek bir günde neredeyse %22 kaybettiği 19 Ekim 1987’de gerçekleşti . Kara Pazartesi olayı, küresel bir borsa düşüşünün başlangıcı oldu ve Kara Pazartesi, finans tarihinin en kötü şöhretli günlerinden biri oldu. Ayın sonunda, büyük borsaların çoğu %20’den fazla düştü.

Kara Pazartesi İle İlgili Temel Çıkarımlar

  • Kara Pazartesi, 19 Ekim 1987’de DJIA’nın tek bir günde neredeyse %22 kaybettiği ve küresel bir borsa düşüşünü tetiklediği borsa çöküşünü ifade eder.
  • SEC, panik satışını önlemek için ticaret bordürleri ve devre kesiciler gibi bir dizi koruyucu önlem geliştirdi.
  • Yatırımcılar, Kara Pazartesi’den dersler çıkararak benzer bir borsa çöküşü olasılığıyla başa çıkmak için önleyici adımlar atabilirler.

 

Kara Pazartesi’yi Anlamak

Büyük borsa düşüşünün nedeni, çöküşten önceki hafta sonu önemli bir haber yayınlanmadığı için tek bir haber olayına atfedilemez. Ancak, yatırımcılar arasında bir panik ortamı yaratmak için birçok olay bir araya geldi. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nin ticaret açığı diğer ülkelere göre genişledi. Bugün hala baskın güç konumunda olmayan bilgisayarlı ticaret, birçok Wall Street firmasında varlığını giderek daha fazla hissettiriyordu. 1987 borsa çöküşü, artan piyasa oynaklığında finansal ve teknolojik yeniliğin rolünü ortaya çıkardı.

Kuveyt ve İran arasında yaşanan ve petrol arzını kesintiye uğratma tehdidi oluşturan krizler de yatırımcıları tedirgin etti. Medyanın bu gelişmeler için güçlendirici bir faktör olarak rolü de eleştirilere konu oldu. Çöküşün neden meydana geldiğini açıklamaya çalışan birçok teori olsa da, çoğu kitlesel paniğin çöküşün artmasına neden olduğu konusunda hemfikir.

Tekrar Yaşanabilir Mi?

Kara Pazartesiden bu yana, panik satışlarını önlemek için pazara ticaret bordürleri ve devre kesiciler gibi bir dizi koruyucu mekanizma yerleştirildi. Bununla birlikte, süper bilgisayarlar tarafından yönlendirilen yüksek frekanslı ticaret (HFT) algoritmaları, devasa hacmi sadece milisaniyeler içinde hareket ettirir ve bu da oynaklığı artırır.

2020 küresel COVID19 salgını ortasında, işsizlik oranları o yılın yazında toparlanmadan önce Büyük Buhran’dan bu yana en yüksek seviyelerine ulaştığı için Mart ayında piyasalar benzer miktarlar kaybetti.