Stabil Kripto Para Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Stabil Kripto Para Nedir

Kripto Para Cüzdanı

Stabil Kripto Para Nedir?

Stabilcoin, fiyat istikrarı sunmaya çalışan ve bir rezerv varlıkla desteklenen yeni bir kripto para birimi sınıfıdır. Stabil coinler  her iki dünyanın da en iyisini

– kripto para birimlerinin ödemelerinin anında işlenmesi ve güvenliği ya da gizliliği

-itibari para birimlerinin değişkenlik içermeyen istikrarlı değerlemeleri

sunmaya çalışan kripto para birimleridir.

  • Stabil coinler, piyasa değerini bazı harici referanslara sabitlemeye çalışan kripto para birimleridir.
  • Stabil coinler, ABD doları gibi bir para birimine veya altın gibi bir emtia fiyatına sabitlenebilir.
  • Stabil coinler, teminatlandırma (destek) yoluyla veya referans varlığı veya türevlerini alıp satmaya yönelik algoritmik mekanizmalar yoluyla fiyat istikrarına ulaşır.

Stabil Coinleri Anlamak

Bitcoin en popüler ve lider kripto para birimi olmaya devam ederken, yine de fiyat değerlemelerinde yüksek oynaklıktan muzdarip olma eğilimindedir. Örneğin, 2019 yılının Kasım ayında yaklaşık 5.950$ seviyesinden Aralık ayında 19.700$ ‘ın üzerine çıktı ve ardından üçte iki oranında düştü. Ardından 2020 Şubat başında 6.900 $ seviyesine geriledi. Gün içi fiyat dalgalanmaları bile bazen aşırı derecede olabilir. Kripto para biriminin birkaç saat içinde her iki yönde yüzde 10’dan fazla hareket ettiğini de görmek yaygındır.

Stabil Coin’lerin Amacı Nedir?

Stabil Coinler, fiyat oynaklığını çözmek veya hafifletmek ve aynı zamanda sansür yardımı ve serbest sermaye akışı gibi diğer zorlu özellikleri korumak amacıyla geliştirilmiştir. Diğer bir deyişle, Stabil coin’ler, fiyat oynaklığını azaltırken, düşük maliyetli ve yüksek hızlı işlemlerle kullanıcılara fayda sağlamak amacıyla var oluyor.

Stabil Coin Türleri

Sabit kripto paraların 4 ana kategorisi vardır:

  • Fiat, itibari parayla desteklenen Stabil Coin teminatlı.
  • Emtia Teminatlı Değerli metaller gibi değiştirilebilir varlıklar tarafından parayla desteklenen istikrarlı Stabil coinler.
  • Diğer kripto para birimleri tarafından desteklenen kripto teminatlı Stabil coinler.
  • Teminatsız Stabil Coin – hiçbir şey tarafından desteklenmez.

Fiyat İstikrarının Nedenleri

İtibari para birimlerinin fiyat istikrarının iki ana nedeni, onları destekleyen rezervler ve merkez bankaları gibi kontrol otoriteleri tarafından zamanında yapılan piyasa eylemleridir . İtibari para birimleri, teminat görevi gören altın veya forex rezervleri gibi temel bir varlığa sabitlendiğinden, fiyat değerlemeleri büyük dalgalanmalardan uzak kalır.

Bir itibari para biriminin değerlemelerinin sert bir şekilde hareket edebildiği bazı aşırı durumlarda bile, kontrol otoriteleri fiyat istikrarını korumak için para biriminin arz ve talebini yönetirler. Kripto para birimlerinin büyük bir kısmı bu iki temel özelliğe sahip değildir:
– fiyat değerlemelerini destekleyen bir rezervleri yoktur
-gerektiğinde fiyatları kontrol etmek için merkezi bir yetkileri yoktur.

Stabil coinler, fiat para birimleri ve kripto para birimleri arasındaki bu boşluğu doldurmaya çalışır. Hepsi çalışma mekanizmalarına dayanan üç stabil coin kategorisi vardır.

Fiat-Teminatlı Stabil Coinler

Fiat teminatlı stabil coinler, uygun sayıda kripto para basmak için teminat olarak ABD doları gibi bir fiat para rezervi tutar. Diğer teminat türleri arasında altın veya gümüş gibi değerli metallerin yanı sıra petrol gibi emtialar olabilir. Ancak günümüz fiat-teminatlı stablecoin’lerin çoğu dolar rezervlerini kullanır.

Bu tür rezervler bağımsız saklama görevlileri tarafından muhafaza edilir ve gerekli uygunluğa bağlılık açısından düzenli olarak denetlenir. Tether (USDT) ve TrueUSD, tek bir ABD dolarına eşdeğer bir değere sahip olan ve dolar mevduatı ile desteklenen popüler kripto paralardır.

Kripto Teminatlı Stabil Coinler

Kripto teminatlı stabil coinler, diğer kripto para birimleri tarafından desteklenmektedir. Rezerv kripto para birimi de yüksek volatiliteye eğilimli olabileceğinden, bu tür stabilcoinler “aşırı teminatlandırılır”. Yani, daha az sayıda stablecoin basmak için rezerv olarak daha fazla sayıda kripto para birimi tutulur.

Örneğin, rezerv para birimindeki (eter) dalgalanmaların %50’sine kadarını barındıran 1.000 $ değerinde kripto destekli sabit paralar çıkarmak için 2.000 $ değerinde eter rezerv olarak tutulabilir. Daha sık denetimler ve izleme, fiyat istikrarına katkıda bulunur. Ethereum tarafından desteklenen MakerDAO’nun DAI’si ABD dolarına karşı sabitlenmiş durumda ve rezerv olarak bir kripto varlık sepeti kullanılmasına izin veriyor.

Teminatsız (Algoritmik) Stabil Coinler

Teminatsız sabit paralar herhangi bir rezerv kullanmaz, ancak sabit bir fiyatı korumak için bir merkez bankasınınki gibi bir çalışma mekanizması içerir. Örneğin, dolara sabitlenmiş basecoin , ihtiyaç temelinde token arzını artırmak veya azaltmak için bir fikir birliği mekanizması kullanır.

Bu tür eylemler, fiat para biriminin değerlemelerini korumak için bir merkez bankasının banknot basmasına benzer. Otonom bir şekilde çalışabilen merkezi olmayan bir platformda akıllı bir sözleşme uygulanarak elde edilebilir.

Stabil Kripto Paralar Neden Popüler Oluyor?

Sabit Coin’ler sabit bir fiyatı korur ve piyasa oynaklığından etkilenmez. Ayrıca, piyasa uzmanları tarafından büyük fiyat dalgalanmaları yaşayan diğer kripto para birimleri ile ticaret yapmak için kullanılırlar. Piyasa meraklıları, sonunda Stable coin’lerin krediler ve havale, banka havaleleri için kullanılabileceğine ve bu da işlemleri uzun vadede daha hızlı ve daha ucuz hale getirebileceğine inanıyor. Bu nedenle, Stable Coin’ler günümüzde çok popüler hale geliyor.