GİRİŞ
Destek ve direnç kavramları, şüphesiz teknik analizin en çok tartışılan özelliklerinden ikisidir. Grafik modellerini analiz etmenin bir parçası olan bu terimler, ticaret yapan kimseler tarafından, bir varlığın fiyatının belirli bir yöne itilmesini önleyen yani bir nevi bariyer görevi gören grafiklerde fiyat seviyelerine atıfta bulunmak için kullanılır.
DESTEK VE DİRENÇ İLE İLGİLİ TEMEL ÇIKARIMLAR
- Teknik analistler, olasılıkların geçerli bir eğilimin duraklamasını veya tersine dönmesini tercih ettiği bir grafikteki fiyat noktalarını belirlemek için destek ve direnç seviyelerini kullanır.
- Destek, yoğun talep nedeniyle düşüş trendinin durmasının beklendiği durumlarda ortaya çıkar.
- Direnç, arz yoğunlaşması nedeniyle yükseliş trendinin geçici olarak durmasının beklendiği durumlarda ortaya çıkar.
- Traderlar ve yatırımcılar geçmişi hatırladıkları ve gelecekteki piyasa hareketlerini tahmin etmek için değişen koşullara tepki gösterdikleri için piyasa psikolojisi burada önemli bir rol oynar.
- Destek ve direnç alanlarının grafiklerde tanımlanması; trend çizgileri ve hareketli ortalamalar kullanılarak yapılır.
Destek ve Direnç Nedir?
Destek, talep yoğunlaşması veya satın alma ilgisi nedeniyle düşüş trendinin durmasının beklendiği bir fiyat seviyesidir . Varlıkların veya menkul kıymetlerin fiyatı düştükçe hisselere olan talep artar, böylece destek hattı oluşur. Bu arada, fiyatlar arttığında satış faizi nedeniyle direnç bölgeleri ortaya çıkar.
Trend Çizgileri Nedir?
Sabit bir seviye, bir varlığın fiyatının daha yüksek veya daha düşük hareket etmesini engelleyebilir. Bu sabit engel, en popüler destek / direnç biçimlerinden biridir. Ancak finansal varlıkların fiyatı genellikle yukarı veya aşağı doğru hareket eder, bu nedenle bu fiyat engellerinin zamanla değiştiğini görmek mümkündür. Destek ve direnç hakkında bilgi edinirken trend ve trend çizgileri kavramlarının önemli olmasının nedeni de budur.
Piyasa yukarı yönlü seyrederken, fiyat hareketi yavaşladıkça ve trend çizgisine geri dönmeye başladıkça direnç seviyeleri oluşur. Bu durum, belirli bir konu veya sektör için kâr elde etme veya kısa vadeli belirsizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ortaya çıkan fiyat hareketi bir “plato” etkisine veya hisse senedi fiyatında hafif bir düşüşe uğrayarak kısa vadeli bir zirve oluşturur.
Öte yandan, piyasa aşağı yönlü seyrederken, yatırımcılar bir dizi düşen zirveyi izleyecek ve bu zirveleri bir trend çizgisiyle birleştirmeye çalışacaklar. Fiyat trend çizgisine yaklaştığında, çoğu yatırımcı varlığın satış baskısıyla karşılaşmasını izleyece. İşte bu durumda yatırımcılar kısa pozisyona girmeyi düşünebilir çünkü bu, geçmişte fiyatı aşağı doğru iten bir alandır.
İster bir trend çizgisiyle ister başka bir yöntemle keşfedilsin, belirlenen bir seviyenin desteği / direnci, fiyatın tarihsel olarak bunun ötesine geçemediği zamanlarda o kadar güçlü kabul edilir. Birçok teknik yatırımcı, stratejik giriş / çıkış noktalarını seçmek için tanımlanmış destek ve direnç seviyelerini kullanacaktır, çünkü bu alanlar genellikle bir varlığın yönüne en etkili fiyatları temsil eder.
Psikolojik Destek ve Direnç Düzeyleri
Genellikle, fiyat belirli psikolojik seviyeleri test eder ve fiyat birden fazla 0 ile bittiğinde, bunlar genellikle “psikolojik” seviyeler olarak adlandırılır. İnsanlar, özellikle Forex’te fiyat seviyelerini tartışırken yuvarlak rakamlara yönelme eğilimindedir. Örneğin, tüccarlar ve yatırımcılar Euro’nun gelecekteki değerini tartıştıklarında, 1.18732 veya 1.20345 gibi bir cevap vermeleri olası değildir. Aksine, siparişlerini veya fiyat tahminlerini 1.1800 veya 1.2000 gibi daha basit bir şeye yuvarlama olasılıkları daha yüksektir.
Ek olarak, daha yaygın olan psikolojik düzeyler genellikle fiyatın sonunda 1,1800 veya 112,00 gibi iki sıfır olduğunda ortaya çıkar. Bununla birlikte, daha güçlü psikolojik seviyeler, 1.2000 veya 110.00 gibi üç sıfırla biter. Ek olarak, en güçlü psikolojik düzeyler, örneğin 1.0000 veya 100.00 gibi dört sıfırla biter.
Hareketli Ortalamalar
Çoğu teknik yatırımcı, gelecekteki kısa vadeli hareketini tahmin etmeye yardımcı olmak için hareketli ortalamalar gibi çeşitli teknik göstergelerin gücünü kullanır. Hareketli bir ortalama, geçmiş fiyat verilerini düzeltirken aynı zamanda yatırımcıların destek ve direnci belirlemesine izin veren sürekli değişen bir çizgidir. Trend yükseldiğinde varlığın fiyatını hareketli ortalamada destek bulur ve trend düştüğünde varlığın fiyatı direnç olarak davranır.
Yatırımcılar hareketli ortalamaları, fiyat çizgileri önemli bir hareketli ortalamanın üzerine çıktığında yukarı yönlü hareketleri tahmin etmek veya fiyat hareketli bir ortalamanın altına düştüğünde işlemlerden çıkmak gibi çeşitli şekillerde kullanabilirler. Hareketli ortalamanın nasıl kullanıldığına bakılmaksızın, genellikle “otomatik” destek ve direnç seviyeleri oluşturur.
Fibonacci Destek ve Direnci
Fibonacci düzeltme aracı tarafından belirlenen seviyeler de destek ya da direnç olarak hareket edebilir. Fibonacci düzeltme aracı, birçok kısa vadeli yatırımcılar arasında favori bir araçtır çünkü potansiyel destek / direnç seviyelerini açıkça tanımlar.
Destek ve Dirence Dair Son Düşünceler
Destek ve direnç seviyeleri, teknik analistler tarafından kullanılan temel kavramlardan biridir ve çok çeşitli teknik analiz araçlarının temelini oluşturur. Destek ve direnişin temelleri, ticaret fiyatlarının altındaki taban olarak düşünülebilecek bir destek seviyesinden ve tavan olarak düşünülebilecek bir direnç seviyesinden oluşur.
Gelecekteki destek seviyelerinin belirlenmesi, kısa vadeli bir yatırım stratejisinin getirilerini büyük ölçüde artırabilir. Çünkü bunun belirlenmesi yatırımcılara, bir düzeltme durumunda belirli bir menkul kıymetin fiyatını hangi fiyat seviyelerinin desteklemesi gerektiğine dair doğru bir tablo sunar. Tersine, bir direnç seviyesini öngörmek de avantajlı olabilir çünkü bu, uzun bir pozisyona potansiyel olarak zarar verebilecek bir fiyat seviyesidir ve yatırımcıların menkul kıymeti satma konusunda yüksek istekli olduğu bir alanı belirtir.