DigiByte (DGB) Nedir? Bitcoin’e Rakip Olabilir Mi?

DigiByte (DGB) Nedir


DigiByte (DGB) Nedir?

DigiByte, yaratıcısı Jared Tate’in 2014 yılında Bitcoin’in daha güvenli, merkezi olmayan ve daha hızlı bir çeşidi olarak tasavvur ettiği bir kripto para birimidir.

DigiByte, piyasaya sürülmesinden bu yana, yaratıcılarının Bitcoin gibi ana akım ve daha iyi bilinen kripto para birimlerinin karşılaştığı büyük zorluklar olarak gördüklerine karşı koymak için tasarlanmış bir ekosistem geliştirdi. DigiByte tokeni (DGB) ve hız ve güvenliğe odaklanan merkezi olmayan bir genel blok zinciri ile DigiByte, aşağıdaki sorunları çözerek rakiplerinden daha iyi performans göstermeyi umuyor:

DigiByte, ortalamadan daha hızlı bir ağ olmak istiyor. DigiByte, bugün faaliyette olan tüm halka açık UTXO blockchain’lerinin (Bitcoin, Litecoin) en hızlı blok oluşturma hızına sahip olarak tanımlanmaktadır. Buna ek olarak, erken SegWit (Segregated Witness) uygulamasına ve etkinliklerini ve işleme kapasitelerini korumak için işlemlerin kapsamı ve boyutuna yönelik hesaplanmış sınırlamalara sahiptir.

Güvenlik, kripto dünyasının yumuşak karnı olmamalıdır. DigiByte ekibi, blockchain uygulamasının 200.000’den fazla bilgisayar, telefon, düğüm ve sunucuyu içeren küresel düzeydeki merkeziyetsiz yapısı sayesinde potansiyel güvenlikle ilgili sızıntıların çoğunu çözebileceğine inanıyor. Buna ek olarak, DigiByte, zorluk istikrarını yönetmek ve kendini tekrar eden kötü niyetli saldırılardan korumak için öncü DigiShield ve MultiShield teknolojilerini de uyguladı.

Blockchain uygulamasının, uygulamasında daha ileri görüşlü olması gerekir. DigiByte’ta bu konuya, blok zincirine paralel olarak gelişen üç temel teknolojiye dikkat ederek yaklaşılıyor: siber güvenlik, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Yapay Zeka (AI). DigiByte, veri analitiği, siber güvenlik ve otomasyon alanında daha fazlasını sunmak için güvenlik alanındaki yeniliklerini IoT cihazlarına genişletmeyi ve blok zinciri teknolojisini AI ile birleştirmeyi umuyor.

DigiByte’ın mobil ve masaüstü uygulaması resmi sitesinden indirilebilir.

DigiByte Nasıl Çalışır?

4 yıllık gelişimi boyunca DigiByte’ın blockchain’i, bugün var olan bu türden en eski ve en büyük UTXO ağlarından birine dönüştü. Topluluğu, dünyanın her köşesinden yaklaşık 100.000 node’a sahip olduğundan, DigiByte mimari geliştirmesini merkezsiz, ölçeklenebilirlik, ödeme güvenliği ve hıza odakladı. Bunu başarmak için DigiByte, birbiri üzerine yerleştirilmiş üç ayrı katmana bölünmüş özgün bir mimariye sahiptir:

İlk katman ana taşıyıcı olarak çekirdek protokol katmanı bulunuyor. Bu, DigiByte altyapısının tamamı için temel protokoldür. Katmanlı yapının “alt” kısmındaki yeri ile düğümler arasındaki iletişimi ve temel veri transferini yönetir ve blok zinciri üzerinde gerçekleşen tüm işlemleri yürütür. Bu bileşen, üstündeki diğerleri için “merkezi” katman görevi görse de, DigiByte’ın yazılımını dünya çapında çalıştıran binlerce kullanıcı için merkezsizlik sağlama çabasında kilit bir rol oynar. Bu node’ların tümü, blockchain tabanlı işlemleri iletmek ve işlemek için bu katmanı kullanır.

Güvenlik ve yönetim merkezi olarak dijital varlık ve genel muhasebe katmanı. Bu katman, ağdaki tüm verilerin burada depolandığı DigiByte blockchain’inin “hazinesidir”.  Aynı zamanda, aynı katman, verilere karışmayı önleyen ve DigiByte madencileri için teşvikler sağlayan güvenlik mekanizmasını barındırıyor.

Diğer yandan, daha büyük verilerin dijital “temsilleri” veya blok zincirindeki değerli şeyleri temsil eden birimler olarak tanımlanan DigiByte dijital varlıklarının da evidir. Bu varlıklar taklit edilemediğinden, çoğaltılamadığından veya imha edilemediğinden, para birimleri, gizli veriler, mülk sahipliği belgeleri ve diğerleri gibi dijitalleştirilmiş değerli eşyaları temsil etmek ve güvence altına almak için uygundurlar. DigiByte ile yapılan tüm işlemler, yine bu katmanda barındırılan değişmez halka açık deftere kaydedilir. Yeni DigiByte’lar madencilik tarafından yaratılıyor ve DigiByte ekibi, çözümlerini benimseyen tüccarlar tarafından sunulan mal ve hizmetler için bunları tamamen takas edilebilir hale getirmeyi planlıyor. DigiByte üçüncü taraf aracılara ihtiyaç duymadan kullanıcılara varlıklarının tam kontrolünü sağlayan DigiByte cüzdanlarının yardımıyla güvenli bir şekilde saklanabilir, gönderilebilir veya alınabilir.

DigiByte mimarisinin vitrini olarak uygulama katmanı kullanılıyor. DigiByte mimarisinin en üst katmanı, kullanıcıların “görünür” şekilde etkileşimde bulunduğu katmandır. Burası, DigiByte’ın, çoğu kullanıcının aşina olduğu uygulama mağazaları gibi organize edilmiş ara yüzü, işlem platformu ve API’larının evidir. Tam olarak uygulandıktan sonra, DigiByte blok zincirinde geliştirilecek olan hem dApp‘leri (Merkezi Olmayan Uygulamalar) hem de merkezi uygulamaları (Digi-Apps olarak adlandırılır) barındıracaktır. Son olarak, bu katman, DigiByte platformunda oluşturulacak ve girilecek tüm akıllı sözleşmelerin bulacağı yerdir.

DigiByte Daha Hızlı ve Daha Ucuz İşlemleri

DigiByte, bu mimariyle, günlük olarak yaklaşık bir milyon işlem gerçekleştiren PayPal ve Western Union gibi baskın ödeme işleme devlerine nihayetinde bir meydan okuma oluşturmayı umuyor. Uzun vadede bu hedefe en azından yaklaşmak için DigiByte, ağındaki blok oluşturma hızını her 15-18 saniyede bir blok oluşumuna getirdi. Aynı zamanda DigiByte platformunda yapılan işlemler 1-3 saniye aralığında doğrulanabilmektedir. Buna dayanarak DGB ekibi kripto para biriminin şu anda Bitcoin’den yaklaşık 40 kat daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Bu, DigiByte blok zincirinin saniyede yaklaşık 560 işlem gerçekleştirmesi anlamına gelir ve örneğin Visa’nın yaptığı gibi saniyede 2000 işlem genel hedefine daha da yaklaşır. Bu, projenin başlangıcından sonra her iki yılda bir blok oluşturma süresini ikiye katlayarak eninde sonunda başarılacaktır.

DigiByte ayrıca, son kullanıcılar ve işletmeler için işlem maliyetlerini mümkün olan en düşük seviyeye (işlem başına yaklaşık 0.0003 ABD Doları) indirmesi beklenen ücret fiyatlandırma planını kurarak rakiplerini yenmek istiyor. İşlem sistemi, bir kullanıcı işlemin bir parçası olarak her bir bayt gönderdiğinde madencilere minimum ücretlerin ödenmesine dayanır. Bu işlemlerin her biri madencilerin bloklarına dahil etmeyi seçebilecekleri “mempool” a gidecek şekilde (300 ila 1000 bayt arasında herhangi bir yerden) değişen miktarlarda bayt içerebilir. Kullanıcılar günlük işlemler için çok yüksek bir ücret ödemek istemezler, ancak ücretleri çok düşük ayarlamak, işlemlerinin gönderilmeme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olur.

UTXO blockchain’lerinin karşılaştırılması.

DigiByte Güvenli Mi?

DigiByte ekibi genellikle kripto dünyasındaki güvenliği, platformlarının kendisini rakiplerinden ayırmasını istedikleri bir şey olarak ifade eder. Madenciliği merkezsiz hale getirerek önce güvenlik yaklaşımının benimsenmesi hedefleniyor.

Madenciliğim merkezsiz hale getirilmesi, DigiByte’ın platformundaki işlemlerin ve blok zinciri dağıtımının uzun vadede onu daha güvenli hale getireceği anlayışının bir parçasıdır. DigiByte, piyasaya sürülmesinin ardından tek bir Proof of work (PoW) mekanizması kullandı ve ardından toplamda beş güvenli PoW algoritması sunan çatalı ağına ekledi. Bunlar SHA256, SCrypt, Groestl, Skein ve Qubit’tir. Algoritma seçimi, ister grafik işlem birimi (GPU) isterse ASIC sistemi olsun, kullanıcı tarafından madencilik için hangi donanımın tercih edildiğine bağlıdır. Madencilik önceliği ve ödülleri her biri toplam kapasitenin %20’sine katkıda bulunan 5 algoritma arasında eşit olarak dağıtılır.

DigiByte Coin DGB Nedir, Nasıl Alınır?

DGB DigiByte ekosisteminde kullanılabilen kripto para birimidir. Daha çok ödemelere odaklanan kripto para hızlı ve güvenlidir. DGB için herhangi bir ICO düzenlenmemiştir. Bütün coin’ler kazılarak çıkarılmaktadır. Bu sayede gerçek bir merkeziyetsizlik hedeflenmektedir.

DGB popüler kripto para borsalarından olan Binance üzerinden satın alınabilir. Binance’te USDT, BTC, BUSD karşılığında listelenmektedir. DGB ayrıca KuCoin, Bittrex ve Huobi Global’de de yer almaktadır.