Proof of Work (PoW), ağlarında gerçekleşen işlemleri doğrulamak için Bitcoin dahil olmak üzere kripto para birimleri tarafından kullanılan bir fikir birliği (konsensüs) protokolüdür. Bu ağlar genellikle blockchain teknolojisi üzerine kuruludur. Bir blok zinciri, bir ağ içinde gerçekleşen merkezi olmayan, güvenilir bir işlem defteridir.
İşlemler, defterde yer alan verilerin doğruluğunu değerlendirmek için bir kriptografik protokol kullanılarak ayrı ayrı bilgisayarlardan oluşan bir ağ tarafından doğrulanır. Bitcoin ve diğer bazı kripto para birimlerinin arkasındaki yenilik, üç ayrı teknolojinin entegrasyonunda yatmakadır: merkezi olmayan bir defter, kriptografik anahtarlar ve Proof of Work.
Madencilik sürecinde Proof of Work protokolü kullanılır. Bu işlem sırasında düğümler, her bir işlem bloğunda yer alan bilgilerin doğru olduğundan emin olmak için kendi aralarında rekabet eder ve bu çabalar için bir ödül alırlar.
Bir ürün için 10 dolar ödeme yaparsanız, o para biriminin değerini anlarsınız ve ABD Merkez Bankası tarafından desteklendiği için ona güvenirsiniz. Bu kurumlar, bastıkları para birimlerinin değerinin garantörü olarak hareket ederler. Proof of Work protokolü de kripto para birimleri için aynı şeyi yapar. Ağ düğümlerine verileri doğrulaması ve yanlış bilgileri reddetmesi için bir teşvik bedeli vererek, blok zincirinde yer alan verilerin güvenilir olmasını sağlar. Tüm bunlar, onu destekleyen merkezi bir kurum olmamasına rağmen gerçekleşir.
Proof of Work Nasıl Çalışır?
Bir kişi diğer bir kişiye Bitcoin gönderirse, bu işlem bir zaman damgasına sahip diğer işlemlerle birlikte bir blokta kaydedilir ve farklı makinelerin veya madencilerin bunu doğrulamak için hesaplama güçlerini kullandıkları merkezi olmayan ağa iletilir (bloğun geri kalanıyla birlikte).
Ağ düğümleri, giderek daha karmaşık matematiksel bilmecelere çözüm bulmak için kendi aralarında rekabet ederek bilgileri doğrular. Düğümler, bu sırada doğru numarayı bulana ve bunu diğer makinelere iletene kadar çözümler arar ve bunları sunarlar. Bu deneme yanılma yoluyla gerçekleştirilmektedir.Düğümlerin çoğunluğu bir madencinin sorunu çözdüğünü kabul ettiğinde, bir fikir birliğine varılır.
Bu çalışma için madenci işlem ücreti şeklinde bir ödül alır ve işlem bloğu, blok zincirinin değişmez bir parçası haline geldiği merkezi olmayan, paylaşılan deftere eklenir. Bu farklı düğümler, tüm ağın kabul ettiği bir çözüme ulaşana kadar rekabet ettiklerinde, çok fazla hesaplama gücü, enerji ve zaman kullanırlar. Problemler daha karmaşık hale geldikçe bu maliyetler de artmaktadır, bu da sistemi aldatmama konusunda daha fazla teşvik sağlar.
Proof of Work ve Madencilik
Daha derine inersek, PoW, blok zinciri adı verilen dağıtılmış bir defterde yeni bir güvensiz işlemler grubu (sözde blok) oluşturmak için yapılması gereken, madencilik olarak da adlandırılan pahalı bir bilgisayar hesaplamasını tanımlamak için bir gerekliliktir.
Madencilik iki amaca hizmet eder:
- Bir işlemin meşruiyetini doğrulamak, sözde çifte harcamadan kaçınmak
- Önceki görevi yerine getirmeleri için madencileri ödüllendirerek yeni kripto para birimleri yaratmak
Bir işlem ayarlamak istenildiğinde, arka planda şunlar yaşanmaktadır:
- İşlemler, blok dediğimiz şekilde bir araya toplanır;
- Madenciler, her blok içindeki işlemlerin yasal olduğunu doğrular;
- Bunu yapmak için madenciler, Proof of Work problemi olarak bilinen matematiksel bir bulmacayı çözmelidir;
- Her blok problemini çözen ilk madenciye bir ödül verilir
- Doğrulanmış işlemler genel blok zincirinde saklanır
Tüm ağ madencileri, aday bloğu ilgilendiren matematiksel problemi çözen ilk kişi olmak için rekabet eder. Bir madenci nihayet doğru çözümü bulduğunda, bunu tüm ağa aynı anda duyurur ve protokol tarafından sağlanan bir kripto para birimi ödülü (ödül) alır.
Proof of Work yalnızca Bitcoin blok zinciri tarafından değil, aynı zamanda Ethereum ve diğer birçok blok zinciri tarafından da kullanılır.
Proof of Work ve Enerji Tüketimi
Proof of Work’ün eleştirilen en önemli noktası tükettiği enerji miktarıdır. Bitcoin’in yaratılmasından bu yana, Proof of Work, eşler arası kripto para biriminin baskın tasarımı olmuştur, ancak madenciliğin enerji tüketimine bakan birçok çalışma, bunun verimli olmadığını göstermektedir. 2014 yılında yapılan bir araştırma, o dönemde Bitcoin madenciliği için kullanılan gücün İrlanda’nın elektrik tüketimiyle eş değerde olduğunu göstermişti.
O zamandan beri, enerji tüketimine daha az bağımlı olan gelecekteki eşler arası belirteçlerin uygulanabilirliğini göstermeye yönelik yeni tasarım girişimleri ortaya atılmaktadır.