Egretia (EGT) Nedir? Egretia Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Egretia blockchain teknolojisine dayalı olarak geliştirilen global pazardaki ilk HTML5 projesidir


Giriş

Egretia blockchain teknolojisine dayalı olarak geliştirilen global pazardaki ilk HTML5 projesidir. HTML5, çevrim içi oyunlar yazmak için kullanılan, iyi bilinen bir Hiper Metin İşaretleme Dili’dir. (İngilizce Hypertext Markup Language, ks. HTML). İstenilen yaygınlaşmaya ulaşmış olmasa da HTML5’in diğer uygulamalarda da kullanım alanı bulunuyor.

İlk HTML5 Blockchain Motoru ve Platformu

Egretia, eksiksiz bir blockchain oyun geliştirme araç seti oluşturmak için mevcut HTML5 teknolojilerini ve ürün araçlarını birleştiriyor. Egretia’nın araç seti ile oyun geliştiricileri, altta yatan karmaşık teknoloji uygulamalarına takılmadan oyun geliştirebiliyorlar. Hızlı ve kolay bir şekilde blockchain oyunları oluşturabilecek geliştiricilerin bu sayede bu alana çekilmesi planlanıyor. Blockchain aracılığıyla da oyunlar ve oyuncular arasında sanal varlıkların  takas edilmesini sağlanabiliyor. Ayrıca sistem, oyun geliştiricisinin telif hakkını onaylayan bir akıllı sözleşme yürütüyor.

HTML5 popülerliği gittikçe artan bir işaretleme dili. Artık sadece oyun yazmak için kullanılmıyor. Video hosting siteleri ve çeşitli web uygulamaları yaratmak, reklam hizmetleri oluşturmak için de kullanılıyor.

Egretia’nın Özellikleri

Egretia’da kullanıcıların önce KYC doğrulamasını geçmesi gerekiyor. Kullanıcılar sonrasında oyunlara erişebiliyor, sanal oyun ürünleri alıp satabiliyor ve oyunlardan para kazanabiliyorlar. Egretia geliştiricileri, HTML5 dilini kullanırken ortaya çıkan birkaç sorunu çözmeye olanak tanıyor:

  • Telif hakkı: Oyun geliştiricilerinin HTML5 oyunları için haklarını koruması zor olabiliyor. Egretia sistemi ise telif haklarını onaylayan bir akıllı sözleşme yürütüyor.
  • Program kodları: Önceden birlikte çalışılması zor olan kodlar, şimdi daha kolay hale gelmiş durumda.
  • Platformun kripto para birimi Egretia (EGT) ‘dır. Token hem oyun geliştiricilerinin hem de yatırımcıların ilgisini çekiyor. Oyun geliştiricileri platformun kripto paranın tanıtımıyla ortaya çıkan yeni teknik özelliklerinden memnun. Yatırımcılar ise tokenin piyasadaki hareketini takip ediyor. Token oyun içi varlık transferi ve alım-satımlar için kullanıyor.

HTML5’in Sorunları

HTML5 milyonlarca kullanıcıya ulaşmış olsa da sistemin ve dolayısıyla Egretia’nın aşması gereken başlıca engeller bulunuyor. Bunlar başlıca şöyle sıralanabilir:

  • Henüz küresel bir HTML5 ödeme sistemi sağlayıcısı olmadığı için  oyun uygulamalarında ödeme sistemlerinde güvenlik sorunları baş gösterebiliyor. Özellikle kredi kartı kullanımı diğer sistemlere göre riskli konumda.
  • Kullanıcılar oyun içerisindeki varlıklarının gerçek sahipleri değiller. Yani oyun içerisindeki varlıkları yapımcı şirket dilediği gibi el koyabiliyor. Egretia bunu tersine çevirip varlık kontrolünü sadece kullanıcıya ait olmasını istiyor.
  • Oyun içi parasal bir akış oluşturmak geliştiriciler için zor bir görev. Çünkü bununla birlikte birçok geliştirmenin yapılması gerekiyor.
  • Oyuncuların kişisel verilerini korumak HTML5 platformlarında bir diğer sorun. Veri toplayan 3. Taraflara karşı yeterli önlemler alınmış değil. Bu da HTML5 için bir başka güvenlik sorunu yaratıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz maddeler Egretia’nın başlıca aşmak istediği sorunlar. Egretia bu sorunlara blockchain’i kullanarak çözüm bulmak istiyor. Öte yandan oyun geliştiricileri için HTML5 üzerinden finansal teşvik yaratmak yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü zorlaşıyor. Egretia’nın bu alanı hedef almasının başlıca sebeplerinden bir tanesi hem oyuncular hem de geliştiriciler için yeterli finansal teşviklere sahip ekosistemi yaratabilmek. Böylece hem geliştiriciler hem de oyuncular için yeni bir gelir kapısı açabilmek.

Egretia’nın Kısa Tarihi

Egretia’nın yaratılması, Asya şirketi Egret Technology ile başladı. Dünyanın en büyük her şey dahil HTML5 mobil teknolojisi ve hizmet sağlayıcısı olan şirket, Şubat 2014’de Pekin’de kuruldu. 4 yıl boyunca sistem üzerinde çalıştılar, fikirlerini geliştirdiler. 2018’de blockchain üzerinde bir platform yapmaya karar verdiler. Farklı şirketlerden uzmanlar da bu çalışmalara katıldı. Birkaç ay sonra benzersiz, büyük bir ekosistem oluşturdular. Bu sistemde teknik, iletişim, ticaret, oyun ve pazarlama olarak beş platform mevcut. Bu platformlar sayesinde, oyun geliştiricileri bir ürünü tek bir sistemde oluşturabilir, özelleştirebilir, yayınlayabilir, tanıtabilir ve satabilir.

EGT Token

EGT token 2019 yılında inanılmaz bir artış gerçekleştirdi ve yatırımcıların dikkatini çekti. Hatta CoinMarketCap sıralamasında ilk 30’a kadar yükseldi. O günden bu yana oldukça sessiz kaldı.

Başlangıçta EGT token bir Ethereum tabanlı ERC-20 tokeniydi. Ancak Egretia ağının 2020’de başlatılmasıyla birlikte kendi ağına geçerek ağın ana tokeni haline geldi. Tokenin ICO’su 2018 yılında yapıldı. ICO başarılı geçmişti ekip 24 saatten az bir sürede 23,650,000 dolar topladı. ICO’da EGT tokenleri 0.00858 dolardan alıcı buldu. Yatırımcılar ICO fiyatına kıyasla inanılmaz kar ettiler,  bir dönem kar oranları %800’ kadar çıktı.

EGT Token şu anda Huobi Global ve OKEx’de listelenmiş durumda. Yüksek hacimli olarak OKEx’de işlem görüyor ve USDT karşılığında satın alınabiliyor.

EGT Token dağılımı

Sistemde kripto para kullanmaya karar verildikten sonra buna uygun planlar yapıldı. Bu token özellikle Egretia platformunda kullanılmak üzere tasarlandı. Başlangıç olarak 8 milyar token arz edildi. EGT tokenleri birkaç parçaya ayrıldı:

  • %27 – Platformun gelecekteki gelişimi konusunda uzmanlaşmış bir fona verildi.
  • %20 – Egretia’nın ortaklarına ve geliştiricilerine verildi.
  • %14 –  Platformun tanıtımı için kullanıldı.
  • %39 – Token satışı için ayrıldı.

Egretia’nın Geleceği

Geçmişte büyük yükseliş ve düşüşlere sahne olması bir tokeni tabii ki değersiz yapmaz. Ancak fiyat hareketlerinin tokenlerin popülerliğini etkilediği bir gerçek. Egretia en azından kullanıcılara bir platform sunarak masaya bir ürün koymayı başarıyor. 2021 itibariyle Egretia platformunda geliştirilen 3 oyun bulunuyor.

Projenin geleceği HTML5’in ne kadar hızlı gelişeceğine bağlı. Mobil oyun endüstrisi oldukça büyük ve potansiyele sahip fakat bu sektörde kaybolup gitmek de bir o kadar kolay. Önümüzdeki yıllarda HTML5 tabanlı tabanlı oyunların yaygınlaşacağı öngörülüyor. Bununla birlikte Egretia’nın da bu pazarda kendine yer bulması mümkün olabilir.