Piyasadaki en likit ticaret platformlarından olan FTX borsası, Binance’in ana rakiplerinden biri olarak kabul edilir. FTX, 2019 yılında Wall Street’te çalışan ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden mezun olan Sam Bankman-Fried tarafından kuruldu. Şirket, Hong Kong’da ofisleri bulunan FTX Trading LTD’ye aittir.
Platform, hem kripto para birimlerine hem de, Tesla, Apple, Google, PayPal ve Netflix gibi tokenize edilmiş hisselere yatırım yapma imkanı sunmaktadır. Borsadaki işlem hacmi 2020 yılındaki toplam 385 milyar dolardı. 2021’de platformda her gün 10 milyar dolarlık işlem yapıldı. FTX bu dönemde aylık bir milyon aktif kullanıcıya ulaştı. 2022’de de FTX kullanıcılarının sayısı giderek artıyor. Bu yüzden platformda eşleşecek yatırımcı bulma imkanı çok fazladır.
FTX Borsası Güvenilir mi?
FTX’in bugüne dek hiç hack kurbanı olmadı en ufak bir güvenlik ihlali yaşamadı. Ancak platformların güvenliğinin etkinliği sadece saldırıya uğradıklarında görülebiliyor. FTX kurucuları, güvenlik protokolleri hakkında fazla bilgi vermiyor. Kağıt üzerinde ise FTX’in güvenliği iyi görünüyor. FTX pazara girdiğinden bu yana etkileyici bir oranda büyüyor ve düzenli olarak yeni ticaret ürünleri sunmaya devam ediyor. Gördüğü ilgi kullanıcıların duyduğu güveni doğruluyor.
FTX, yenilikçi ürün sunumunda en büyük rakibi Binance ile sürekli yarış halindedir. FTX, rakibinden daha az hizmet sunuyor ama yeni araçlarla kullanıcıların karşısına çıkmaya devam ediyor. Platformun ara yüzü hem yeni başlayan hem de profesyoneller için kolay kullanıma sahiptir. Bir e-posta adresi ve güçlü bir şifreyle borsaya kayıt gerçekleşir. Kullanıcı hesabı güvenliği, iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ile sağlanır. Bu nedenle, herhangi bir bağlantı için şifreye ek olarak bir kod istenir. Para çekme işlemleri için 2FA kimlik doğrulaması etkinleştirilir. Ayrıca FTX, müşteri fonlarının %100’ünü depolamak için çok imzalı bir çevrimdışı soğuk cüzdan depolama sistemi kullanır. Ancak aldığı tüm önlemlere rağmen, FTX çoğunlukla sigortasız ve herhangi bir finansal tazminat sistemi olmadan faaliyet göstermektedir.
FTX borsasının yerel tokeni FTT’dir. FTT sahipleri token sayısına bağlı olarak FTX’teki işlem ücretlerinde %60’a varan azalma fırsatı yakalar. FTX, diğer platformlarının çoğuna kıyasla oldukça düşük işlem ücretlerine sahiptir. Alım satım ücretleri rekabetçi olduğu gibi alım satım için sunduğu enstrümanların sayısı da oldukça fazladır.