Hackatao, her ikisi de kendi ülkelerinde NFT sanatının öncüleri olarak kabul edilen Nadia Squarci ve Sergio Scalet tarafından oluşan İtalyan sanat ikilisinin adıdır.
Hackatao adı, ikilinin artistik anlayışlarını yansıtan bir anlam taşır. “Hack”, sadece yüzeydeki görünen katmanlardan daha derinlere inip keşfetmeyi temsil ederken, “Tao” ise Yin ve Yang felsefesine atıfta bulunarak denge ve uyumu ifade eder.
Bu, bir karşılaşma hikayesidir. “Hackatao” adıyla anılan bugünkü birliktelik, Yin ve Yang’in, çok farklı ruhların, doğaların, unsurların, kimliklerin, kişiliklerin ve stillerin birleşimine dair bir öyküdür.
Sanatçı ikili Hackatao, biyografi sayfalarında kendilerini bu şekilde tanımlamışlardır.
HACKATAO’NUN TARİHİ
Hackatao 2007 yılında bir araya gelmiştir. Beraber yaptıkları ilk işleri Podmork’lar olmuştur. Sergio Scalet’in tasarladığı Podmorklara, Nadia Squarci renkler ve giysilerle ruh veriyor ve böylece ikili Podmork’lara beraber hayat veriyor.
Hackatao için bir dönüm noktası, 2012 yılında Milano’dan ayrılıp kuzeydoğu İtalya’nın dağlarına taşınmaları olmuştur. Şehir hayatının karmaşasından uzak, doğayla bütünleşen bir yaşam felsefesini benimseyerek, kendilerini tamamen sanatlarına adamışlardır. Doğanın içinde kendi tarzlarını daha da keşfetme fırsatı bulmuşlar ve bu da ilk kişisel sergilerine yol açmıştır, ki bu büyük öneme sahip olmuştur.
Sadece birkaç ay içinde, Hackatao’nun en yoğun sanatsal üretim dönemlerinden biri gerçekleşti. Bu dönemde, büyük boyutlu heykeller ve tuvaller dahil olmak üzere toplamda 46 eser ürettiler.
2013 yılında “Gücüm Var” adlı çalışması için Hackatao, ilk animasyonlu GIF’i tasarlayarak, eğlenceli ve saf bir deneyimi sanatlarına kattı.
2017 yılı, Hackatao için İtalyan sanat sahnesindeki rollerine derinlemesine düşündükleri bir yıl olmuştur. Bu nedenle, daha bağımsız bir yaklaşım arayışıyla galerilerle iş birliğini reddetmişlerdir. Sanatsal üretimleri, Podmork HOD’a ve ertesi yıl sergilenecek büyük tuvallere odaklanmıştır.
2018 kışında, Hackatao, S’nin favori dergilerinden biri olan “The Sciences”ta, blockchain ve potansiyel uygulamaları hakkında kapsamlı bir makaleyle karşılaşmıştır.
Hackatao, Google’da ‘blok zinciri ve sanat’ konusunda arama yaparak Jason Bailey’nin Artnome blogunu keşfetti ve kripto sanatıyla ilgili makalelerini okudu. Bu makalelerde kendilerini tanıdılar ve yeni bir dünyanın kapısını açtığı için basit ve saf bir şekilde Jason Bailey’e teşekkür ederek iletişime geçtiler. Jason Bailey hızlı bir şekilde cevap verdi ve o sırada faaliyete geçmemiş olan kripto sanat platformu SuperRare’den John Crain ve Jonathan Perkins ile Hackatao’yu tanıştırdı. Hackatao’nun sanatını ve animasyonlarını beğenen SuperRare platformu, birkaç gün sonra faaliyete geçtiğinde Hackatao’nun ilk çalışmalarını; “Girl Next Door” adlı eserini 14 Nisan 2018’de tokenlaştırdı. XCOPY ve Robbie Barrat gibi sanatçılar da bu platformda yer aldı. Sonunda Hackatao, kendini geleneksel sanat dünyasının sınırlayıcı dinamiklerinin dışında kendi yaratıcı gücüyle ifade edebildi.
Bu animasyonlu GIF ile oldukça ses getiren ikili, güçlü modern tarzı ve açık yorumları ile geleneksel sanat dünyasının paslanmış kısımlarına meydan okurlar.
HACKATAO VE NFT
Hackatao’nun çalışmaları aslında, öznenin özünü açığa çıkarır. Tarihi, sembolizmi, felsefeyi ve psikolojiyi modern bir perspektifle birleştiren Hackatao , çevre, ekonomi ve diğer önemli toplumsal konulara vurgu yaparak yenilikçi parçalar yaratmaktadır.
Kripto sanat hareketi kendini geliştirirken ancak henüz tam olarak kendini kanıtlayamamışken yenilikçi ve yaratıcı ruhlarıyla sanatta teknoloji kullanımının sınırlarını zorlayan ikili, günümüzde NFT sanatının öncüleri olarak anılıyor.
“Orjinal Gangsterler” olarak, yaratıcılık ve blok zinciri konusunda henüz denenebileceklerin sadece “buzdağının görünen kısmı” olduğunun farkında olan Hackatao, kendi yolunda ilerlemeye devam ederken daima ileriye bakmaya ve geriye bakmamaya kararlıdır. Her zaman yaptıkları gibi ve daima yapacakları gibi, “hayatta değişmeyen tek şey değişimdir” (Heraclitus) düşüncesiyle.
Hackatao’nun biyografisindeki bu kapanıştan da anladığımız üzere ikili uzun bir süre NFT sanatında ses getirmeye devam edecek.
HACK OF A BEAR
Hackatao’nun en ilgi çekici projelerinden Hack of a Bear’a bir göz atalım.
Sanatçılar Hack of a Bear projesini aşağıda yer aldığı gibi tanımlamış ve bu projeye ait başka eserler de ortaya çıkarmışlardır.
“Leonardo da Vinci’nin “Bir Ayının Başının” eserine yanıt olarak, Hackatao isimli sanatçı ikilisi, eski ustaların çiziminden ilham alarak ayıyı görkemli bir şekilde canlandırdıkları bir eser yaratmıştır. Bu özel olarak sipariş edilen dijital eser, Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş olup, Christie’s Londra’daki Exceptional Sale etkinliğinde Temmuz 2021’de sergilenmiştir. Eser, Aria AR uygulaması üzerinden görülebilir. Ayrıca, MoCa ile işbirliği içinde Arium platformunda sanal bir sergide NFT olarak da sergilenmektedir.
Bu eser, sanatın sürekliliği hakkında bir hikaye anlatmaktadır: yaş veya yer tanımadan ilerleyen bir üstün güçtür. Rönesans sanatı olarak bilinen en çağdaş sanatın, bugün kripto sanat olarak anılan dönemde nasıl yeniden doğduğunu anlatan bir masaldır.
Artırılmış Gerçeklik (AR) ve 3D ses animasyonunu içeren bu eser, ilgi çekici bir sanatsal deneyim sunmaktadır.”
Hackatao’nun eserleri ise Nifty Gateway ve SuperRare NFT pazaryerlerinde bulabilirsiniz.