Hedera Hashgraph Nedir? HBAR Nedir?

Hedera Hashgraph, bir DLT projesi ve yönlendirilmiş döngüsel olmayan grafik (directed acyclic graph-DAG) adı verilen teknolojiye dayanan standart bir blok zincirinin yenilikçi bir varyasyonudur

Hedera Hashgraph Nedir? HBAR Nedir?

Hedera Hashgraph, bir DLT projesi ve yönlendirilmiş döngüsel olmayan grafik (directed acyclic graph-DAG) adı verilen teknolojiye dayanan standart bir blok zincirinin yenilikçi bir varyasyonudur.

Temel olarak, işlemler zincir yoluyla (bir blok zincirinde olduğu gibi) değil, yönlendirilmiş döngüsel olmayan bir grafik aracılığıyla kaydedilir.

Hashgraph, merkezi olmayan uygulamaları destekler ve asenkron Byzantine-Fault Toleransı (aBFT) fikir birliğine dayanır. Bu protokolde, ağ dürüst bir fikir birliğini korur. Bu, sistemi saldırıya dayanıklı ve güvenli hale getirir.

Hedera Hashgraph’i Kim Geliştirdi?

Hedera Hashgraph projesi, Kurucu ortak, CTO ve CSO (Baş Bilim Sorumlusu) olan Dr. Leemon Baird‘in bir buluşudur. Dr Baird, Bilgisayar Bilimleri alanında doktora derecesine sahiptir. Aynı zamanda çeşitli patentlere sahiptir ve birçok akademik dergi yayınının da yazarıdır.

Diğer kurucu ortak, operasyonları ve yönetimi kapsayan ve şu anda CEO olan Mance Harman‘dır. Baird ve Harman, Trio Security’de ve daha sonra BlueWave Security’de birlikte çalışmışlardır. Genel olarak, liderlik ekibi (şu anda yaklaşık 10 çalışan) ve danışmanlar güçlü bir deneyime ve eğitime sahiptir.

Çözüm

Ekip, kripto pazarının gelişmesi, ilerlemesi ve gerçek hayatta kullanılması için temel uyarlamalara ihtiyacı olduğu görüşüne sahip.
Bunu başarmak için ekibin 5 problem çözmesi gerekiyor: Whitepaper’dan.

“Dağıtılmış defter teknolojileri (DLT), birden çok sektördeki mevcut pazarları bozuyor ve dönüştürüyor. Bununla birlikte, bize göre, dağıtılmış defterlerin her sektör ve coğrafyada geniş çapta kabul görmesi ve benimsenmesi için aşılması gereken beş temel engel vardır. Bu yazıda, bu engelleri inceleyeceğiz ve Hedera hashgraph’ın neden dünyanın ilk kitlesel olarak benimsenmiş, halka açık dağıtılmış defterine ideal olarak uygun olduğunu ve çok çeşitli uygulamaları destekleyeceğini tartışacağız. “

Baird ve diğerlerine (2018) göre, az önce bahsettiğimiz 5 problem aşağıdadır:

1. Performans: Şu anda, çoğu projenin tps’si, blok zincirinin kitlesel uygulaması için yeterli değil. Çünkü kitlesel olarak benimsenmesi durumunda işlemlerde katlanarak bir artış göreceğiz.

2. Güvenlik: Blok zincirinin kitlesel olarak benimsenmesi durumunda, blok zincirinde ve gerçekleşen milyonlarca işlemde yüksek oranda ABD doları değerine sahip oluruz. İşlemlerin değerinin de katlanarak artmasını bekliyorsak, işte bu nedenle daha fazla güvenlik önleminin uygulanması gerekir. Hedera, oldukça güvenli olduğuna inandıkları aBFT (asenkron Byzantine-Fault Toleransı) konsensüsünü önerir.

3. Yönetişim: Defter, yalnızca teknolojiden ziyade, iş, hukuk ve diğer sektörlerden temsilciler ve profesyoneller tarafından yönetilmelidir.

4. Kararlılık: Kararı uygulamak için teknik ve yasal mekanizmaların bir kombinasyonu kullanılarak sistem daha istikrarlı olmalıdır.

5. Mevzuata uygunluk: Yeni blok zincirinin yasanın tüm gerekliliklerine (KYC ve AML dahil) uyması gerekiyor.

Hashgraph Nasıl Çalışır?

Hashgraph teknolojisi, merkezi olmayan bir protokole dayalı veri aktarım sistemidir. Blok zincirinde bilgi bloklar halinde saklanır ve her “blok n” önceki “blok n-1″e bağlıdır. Bu nedenle bu bloklar “blok zinciri” adından da anlaşılacağı gibi tek bir zincir oluşturur. Karma grafikte, katılımcı bir işlem de oluşturabilir. Ancak bilgi, belirli bir olay formüle edilirken farklı şekilde depolanır. Dahası, hashgraph’ın bir proof of work olması gerekmez. Bu da katılımcılar için sistem olarak daha ucuz hale getirir ve daha hızlı ve daha verimli olmasını sağlar.

Hasgraph konsensüs algoritması, Hedera’nın kurucu ortağı Dr. Leemon Baird’in geçmişte yazdığı SWIRLDS HASHGRAPH’ta ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Vurgulanması gereken birkaç unsur vardır:

1. Platform hızlı, güvenli, pahalı olmamalı ve işlemler için minimum madencilik ekipmanı gerektirmelidir;
2. Sistem birden çok kuruluş tarafından yönetilmeli ve tek bir kuruluş diğerlerini etkilememelidir.
3. Token – Platformun içinde, bir yardımcı program olarak kullanılmasına izin veren, dapp’ler ve ek işlevsellik oluşturmak için erişim sağlayan yerel bir token vardır.

Hashgraph’in Avantajları

Kullanıcı, trade veya HODLer olarak, belgeleri araştırmak için zaman harcarsanız, bu yeni teknoloji oldukça ilginizi çekebilir ve biraz kafanız karışabilir.

Orijinal bir fikre sahip güçlü bir ekiple teknoloji devrim niteliğinde görünüyor. Bunlara ek olarak,
aBFT konsensüs algoritması gerçekten güvenliyse bu büyük bir avantajdır. Yine pahalı Proof of work gerektirmeyen saldırılara dirençli olması da bir artıdır. Bunun kanıtı, çok yüksek çıktı gösteren son testlerdir ki bunun sonucu düşük gecikme, yüksek oranda ölçeklenebilir olduğu anlamına gelir.

Son olarak, yukarıda açıklanan yeni yönetişim yapısı, her şeyin düzgün bir şekilde yürütülebileceğine dair bir güvence verir. Ancak bu durum bir karmaşıklık da katabilir.

Hashgraph’in Dezavantajları

Whitepaper net değil ve fikir kafa karıştırıcı. Potansiyel kullanıcıların konsepti, ayrıntıları ve uygulama özelliklerini anlamak için saatler harcamaları gerekir. Ayrıca, bu projenin doğru anlaşılması için daha yüksek teknik eğitim de gereklidir.

Hedera Hashgraph materyallerinin karmaşıklığı ele alınmalıdır. Whitepaper ve hashgraph fikir birliği algoritmasını açıklayan iyi bir sunum desteğine ihtiyaç vardır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da yönetişim modeli ve özellikle 39 yönetim organının bağımsızlıklarının düzgün bir şekilde uygulanmasıdır. Bir sonraki nokta, 39 örgütün yönetim konseyinin, özellikle diğer blok zinciri ve diğer ilgili projeler bağlamında bahsediyorsak, nispeten yüksek bir merkezileşme anlamına gelmesidir.

Rekabet

Dışarıda başka birkaç proje var, ancak hiçbiri doğrudan bir rakip olarak görülmüyor. Aşağıdakiler, Hedera Hashgraph’ın kullandığı döngüsel olmayan grafik (directed acyclic graph-DAG) teknolojisini kullanmaktadır veya kullanmayı planlamaktadır. Rekabet niteliğinde olduğu düşünülen en yakın projeler şunlardır:

IOTA: Bu protokol, IOTA Vakfı tarafından geliştirilen bir Dağıtılmış Defter Teknolojisidir,
Nano: Gerçek dünya için dijital para birimi ve hayattaki her şeyi ödemenin hızlı ve ücretsiz yolu olmayı amaçlamaktadır.
ByteBall: Gerçek dünyada benimsenmeye hazır açık bir kripto para birimi platformudur.