Kriptoda Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD) Nedir?

Hareketli ortalama yakınsama ıraksama (MACD), trend ve momentumdaki değişiklikleri belirlemek için kullanılan bir göstergedir


Hareketli ortalama yakınsama ıraksama (MACD), trend ve momentumdaki değişiklikleri belirlemek için kullanılan bir göstergedir. MACD, yatırımcıların destek ve direnç seviyeleri etrafındaki potansiyel fırsatları belirlemelerine yardımcı olmak için farklı hareketli ortalamalardan veri toplar. Yakınsama, iki hareketli ortalamanın bir araya gelmesi, uzaklaşma ise birbirlerinden uzaklaşması anlamına gelir.

MACD, 1979 yılında Gerald Appel tarafından geliştirilmiştir. MACD göstergesi hem bir trend göstergesinin hem de bir osilatörün özelliklerini birleştiren bir trend osilatörüdür. Son derece popüler ve kullanımı kolay bir trend takip aracıdır. Göstergenin amacı, hareketli ortalamalar tarafından verilen sinyallerin görsel algısını basitleştirmek, gecikmeyi azaltmak ve geleneksel trend göstergelerinde bulunan birtakım eksiklikleri ortadan kaldırmaktır.

MACD’yi teknik analiz için bu kadar değerli bir araç yapan şey, neredeyse bir arada iki gösterge gibi olmasıdır. Sadece eğilimleri belirlemeye yardımcı olmaz, aynı zamanda momentumu da ölçebilir. İki ayrı gecikme göstergesi alır ve çok daha aktif veya tahmine dayalı olan momentum yönünü ekler.

MACD göstergesi üç unsurdan oluşur:

  • İki hareketli ortalama arasındaki mesafeyi ölçen MACD çizgisi. 
  • Fiyat momentumundaki değişiklikleri tanımlayan ve alım ve satım sinyalleri için tetikleyici görevi gören sinyal çizgisi.
  • MACD ve sinyal hattı arasındaki farkı temsil eden histogram. 

Genel olarak, üstel hareketli ortalamalar, bir varlığın kapanış fiyatlarına göre ölçülür ve iki EMA’yı hesaplamak için kullanılan süreler genellikle 12 dönem (daha hızlı) ve 26 dönem (daha yavaş) olarak ayarlanır.

Standart zaman aralıkları varsayıldığında, MACD çizgisinin kendisi, 26 günlük EMA’yı 12 günlük EMA’dan çıkararak hesaplanır. MACD yükselmeye başladığında ve ardından sinyal hattının üzerine çıktığında bir yükseliş geçişi meydana gelir. MACD azalmaya başladığında ve sinyal çizgisini aşağı doğru geçtiğinde düşüş eğilimi meydana gelir.

İlk olarak, MACD, trendin yönünü ve süresini belirlemek için farklı uzunluklarda iki hareketli ortalama kullanır. MACD daha sonra bu iki hareketli ortalama (MACD Çizgisi) ile bu MA’ların üstel ortalaması (Sinyal Çizgisi) arasındaki farkı hesaplar ve bu farkı sıfır çizgisinin üstünde ve altında dalgalanan bir histogram olarak gösterir. Histogram, enstrümanın momentumunun bir göstergesi olarak kullanılır.

MACD pozitif olduğunda ve histogram değeri arttığında, o zaman yukarı yönlü momentum artmaktadır. MACD negatif olduğunda ve histogram değeri düştüğünde, aşağı yönlü momentum artmaktadır.