Mercury (MER) Nedir?
Mercury: Temel Bilgiler
Modern iletişim platformlarıyla ilgili yaşanan sorunların en büyüğü, merkezi işletim sistemidir. Kullanıcı gizliliği savunmasızdır ve davranışsal veriler genellikle reklamverenlere satılır. Bu temel sorunları düzelterek bu senaryoda bir değişiklik getirmek amacıyla ortaya çıkan proje ise, Mercury Protokolüdür.
Mercury, düşük bir maliyetle verilerinin güvenliğini ve kullanıcı gizliliğini artırmak için bir blok zinciri ağında tasarlanmış açık kaynaklı bir iletişim protokolüdür. Kullanıcıların davranışsal verilerini istismar etmeyen reklamcılar ve şirketler için para kazanma stratejileri oluşturur.
Kullanıcı katılımını artırmak için tokenlardan yararlanma yöntemi ile çalışır. Başlıca amacı, özel mesajlaşma uygulamalarından çok daha güçlü bir güvenlik sistemi oluşturmaktır. Dust, Mercury protokolü ile çalışan ilk uygulamadır ve halihazırda piyasada bulunmaktadır.
Mercury Geliştirme
Bu protokolü ve uygulamasını oluşturmanın birincil amacı, kullanıcılara kendi özel verilerinin kontrolünü ve sahipliğini vermektir. Ryan Ozonian, Dust mesajlaşma uygulamasını 2014 yılında kurdu. MER’in ICO’su ise Ekim 2017’de başlatıldı. Mercury, Blockchain uzmanları ve mobil uygulama geliştiricilerinden oluşan toplam 15 üyeden oluşan bir ekibe sahiptir.
Mercury’nin Faydaları Nelerdir?
Mercury Teknolojisi
Mercury, tüm verileri halka açık ve şeffaf ama aynı zamanda anonim olan merkezi olmayan bir sistemde depolamak için Ethereum blok zinciri ağını kullanıyor. Buna ek olarak akıllı sözleşmeler özelliğini de kullanır. Bu şekilde, kullanıcılar gizliliklerini koruyabilir ve verileri değişmez bir ağda güvenle saklanabilir.
Mercury Protokolü, olumlu kullanıcı etkinliklerini ödüllendirmek için yeni bir Ethereum blok zinciri tokenı olan Global Messaging Token’i (GMT) entegre ediyor. Ayrıca, kullanıcıların iletişim verilerini Mercury ekosisteminde bir platformdan diğerine aktarmalarına da olanak tanıyacak.
Ethereum blok zinciriyle ilgili bir sorun ise ölçeklenebilirliğidir. Artan kullanıcı sayısı, ağın çözemediği ölçeklendirme zorlukları ortaya çıkararak yetersiz kullanıcı deneyimine yol açar. Mercury bu sorunu State Channels aracılığıyla ele alır. State Channels, zincir üzerindeki etkileşimleri blok zincirinden uzaklaştıran ve blok zinciri gecikmesini en aza indirerek hızı artıran bir mekanizmadır. Ölçeklenebilirlik seviyeleri ile Mercury uygulamaları, çok sayıda kullanıcıyı destekleyebilir.
Mercury ayrıca harici veri kaynaklarını Mercury protokolündeki akıllı sözleşmelere bağlamak için oracle’ları kullanır. Bu, kullanıcıların iletişimlerini Mercury dışındaki dünyayla bile yönetmelerini sağlar.
Mercury İşlem Süreci
Mercury protokolünde bir işlem süreci, üç iletişim şekli sağlar:
– 1’e 1: Bu, iki taraf arasındaki bir diyalogdur.
– 1’den çoğa: Bu, tek bir varlık tarafından birden çok kullanıcıya yayınlanan bir duyuru.
– Çoktan çoğa: Bu, birçok kullanıcı arasında bir tartışmadır.
Protokol, kullanıcıların bu iletişimlere GMT ve MER aracılığıyla erişmesine izin verir. Kullanıcılar Dust uygulamasında MER’i kullandıklarında, uygulamanın daha da geliştirilmesi için tokenlar aktarılır. Kullanıcılar ayrıca içerik ve davranışları için teşvik şeklinde de MER alabilirler.
Mercury Ana Özellikleri
- Erişilebilirlik: Protokol birçok ağa dağıtıldığından, kullanıcılar bu nedenle protokolle entegre herhangi bir uygulamadan verilerine erişebilirler.
- Takma ad: Blok zincirindeki tüm veriler herkese açıktır. Ancak kullanıcıların kişisel bilgileri esasen takma adlar biçiminde gizlidir.
- Güvenlik: Blok zinciri üzerinden iletişim kurmanın en büyük avantajı, merkezi olmayan bir ağ içinde çalışmaktan gelen güvenliktir.
Mercury Nasıl Satın Alınır ve Saklanır?
Mercury (MER) Satın Alma
MER token, bir Global Mesaj Token’dır. MER token, kullanıcılar arasında olumlu davranışları teşvik etmek için bir ödül olarak kullanılır. Premium hizmetlere erişim sağlayarak daha fazla kullanıcı katılımını sağlar. Upbit, Bittrex, Coinexchange ve Tidex gibi borsalarda satın alınabilir.
Mercury (MER) Depolama
MER token, ERC20 uyumlu bir tokendır. Yedek anahtarlarla birlikte gelen Mercury’nin kendi donanım cüzdanlarında saklanabilir. Diğer seçenekler arasında MyEtherWallet, Mist ve daha fazlası gibi Ethereum cüzdanları bulunur.
Mercury’in Geleceği Nedir?
Mercury, yol haritasında listelendiği gibi üç aşamada çalışmaktadır.
İlk aşama, 2017’nin 3. çeyreğinde Dust’ın geliştirilmesiydi. İkinci aşama, 2017 yılının 4. çeyreğiydi ve Yayın 1.0.0’ın tamamlanmasına odaklandı. Mercury’nin 2018 için yol haritası üç aşamaya ayrılmıştır.
İlk aşama olan Jüpiter, daha büyük bir kullanıcı tabanı oluşturmaya odaklandı. Blockchain teknolojisi ve içeriğindeki araştırma ve tasarım, temel endişelerinden bazılarıydı.
Perseus adlı geliştirmenin ikinci aşaması, Mercury cüzdanları için KYC oluşturmaya odaklanıyor, uygulamalar içindeki üçüncü taraf entegrasyonları için tasarımlar yapıyor, MER’i fiat’a dönüştürmek için çözümler üretiyor.