Polkadot Kurucusu Kim? DOT Kimin, Kim Kurdu?

İsviçre merkezli bir vakfından öncülüğünde kurulan Polkadot (DOT), merkeziyetsiz bir internet zinciri kurmayı amaçlıyor


İsviçre merkezli bir vakfından öncülüğünde kurulan Polkadot (DOT), merkeziyetsiz bir internet zinciri kurmayı amaçlıyor. Proje bu çerçevede merkezi bulunmaya internet sitelerini, halka açık ve özel izne gereksinim duyulmayan ağları birbirine blok zincir ile bağlamayı vadediyor. Yeni nesil bir proje olan Polkadot’un kripto para birimi ise DOT olarak ifade ediliyor. Polkadot (DOT) projesi blok zincir ile web sitelerini birbirine bağlayarak veri transferi yapılabilmesine de ortam hazırlıyor. Web3 kripto para birimleri arasında da yer alan Polkadot (DOT), ölçeklenebilirlik ve yönetişim sorunlarına çözüm sunmayı hedefliyor. 

DOT Kimin ve Kim Kurdu? 

Belirtmiş olduğumuz gibi Polkadot (DOT), İsviçre merkezli bir Web3 vakfının öncülüğünde hayata geçirilen bir proje. Bu bağlamda projenin kurucu ortakları içerisinde Robert Habermeier, Dr. Gavin Wood ve Peter Czaban’ın yer alıyor. Resmi anlamda 2020 yılının Ağustos ayında kripto para dünyasına giriş yapan Polkadot (DOT), ilk olarak ise 2017 yılında ICO ile piyasadaki yerini aldı. Bu hamle ile beraber kripto dünyasına 10.000.000 DOT sürüldü. 2019 yılında da benzer bir operasyon yapıldıktan sonra son hamle 2020 yılında yapıldı. Böylelikle kripto piyasasındaki DOT miktarı da 937.000.000 sayısına ulaşmış oldu.

Sınırlı sayıda zincir kapasitesine sahip olan Polkadot (DOT) blok zinciri 2020 yılının 26 Mayıs’ında hayata geçti. Ardından 21 Ağustos 2020’de bir güncelleme alan blok zincir sayesinde DOT miktarı 100 kat arttı. Böylelikle dolaşımdaki DOT sayısı da 1 milyar adedi aşmış oldu. 

Polkadot (DOT) Nedir ve Nasıl Çalışır? 

Polkadot (DOT) projesi, çok zincirli ağ yapısından yararlanır ve ağ yapısı paralel zincir (parachain) adıyla tanımlanır. Bu paralel zincir yapısı, Polkadot (DOT) projesi için yüksek kapasiteli bir ağ sunar. Ayrıca Polkadot (DOT)’un madencilik ile üretilmediğini de belirtelim. Yani DOT için mining yapamazsınız. 

Çok sayıda paralel zincir oluşumundan ortaya çıkan Polkadot (DOT) ağı, bu yönünden güç alarak aynı çok işlemin gerçekleşebilmesine zemin hazırlar. Ayrıca bu işlemlerin şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi de projenin en hassas noktalarından biri olarak biliniyor. Bir Web3 projesi olmasının da avantajlarını kullanan Polkadot (DOT), ölçeklenebilir ve güvenli bir blok zincire sahip olmasının yanı sıra hızlı bir yapıda kullanıcıların karşısına çıkıyor.