Ravencoin (RVN) Nedir? Ravencoin Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Ravencoin (RVN) kripto para piyasasına bomba gibi düşen projelerden bir tanesiydi, kısa sürede yoğun ilgi çekti


Giriş

Ravencoin (RVN) kripto para piyasasına bomba gibi düşen projelerden bir tanesiydi, kısa sürede yoğun ilgi çekti. Piyasa çıktığında RVN birçok borsada hızlı bir şekilde listelendi ve gözler projenin üzerine döndü.

Bitcoin blokchain’inden hard fork ile ayrılmasıyla ortaya çıkan Ravencoin, GPU (ekran kartı) ile kazılabilen ender coin’ler arasında yer alıyor. Ravencoin geliştiricileri Ravencoin’i buna uygun olacak biçimde, özellikle ASIC madencilerine karşı dirençli olması için geliştirdi. Böylece madenciliğin merkezi bir hal almasının önüne geçildi ve topluluğa katılım kolaylaşmış oldu. Aksi halde günlük kullanıcıların ASIC madencileri ile rekabet etmesi oldukça zor. ASIC’ler sadece madencilik için üretilmiş belirli algoritmaları çözmek için özel olarak tasarlanmış donanımlar olarak tanımlanabilir.

Bu yazımızda Ravencoin hakkında genel bilgilere göz atıp, RVN’nin geleceğinden ve özelliklerinden bahsedeceğiz.

Ravencoin Ağı

Ravencoin 2017’de yaratıldı ve bir Bitcoin hard fork’u olduğu için Bitcoin kodunun aynısını kullanıyor. Ancak Ravencoin’in kullanım alanı orijinal Bitcoin’den farklı belirlendi. Bitcoin’in ana odağı adresler arasında para transferi sağlamaktı. Ravencoin geliştiricileri Bitcoin kodu üzerinde değişiklikler yaparak bazı alanlarda geliştirdi.

Ravencoin 31 Ekim 2017’de ortaya çıkmış olsa da ilk RVN 3 Ocak 2018’de kazıldı. Bu tarih özellikle seçilmişti çünkü tam olarak Bitcoin’in 9. yıl dönümüne denk geliyordu. Ek olarak Ravencoin piyasaya çıkmadan kazılmış coin’lere izin vermedi. Yani RVN piyasaya çıkmadan önce geliştirici ekibin elinde RVN coin bulunmuyordu. Bütün madenciliğe ayrılmış arz kullanıcıların kazması adına sunuldu.

Ravencoin aşamalı bir geliştirme süreci yaşadı. Halen devam eden geliştirmeler bulunuyor. Şu anda madencilik kapasitesi ve platform üzerinde yeni varlık yaratabilme yetileri platformda bulunuyor. Ayrıca Ravencoin x16r adı verilen özel bir algoritmayla çalışıyor ve bu sayede proof-of-work madenciliği ASIC cihazlarına karşı korumalı tutabiliyor.

Ek olarak blockchain’e yapılan eklemeler sayesinde RVN sahiplerine ödül dağıtımı yapılabilecek ve coin’in genel uyumluluğu artacak. Böylece RVN’nin borsalara, cüzdanlara ve diğer blockchain’lere eklenmesi kolaylaşacak.

Ravencoin’in Geleceği

Ravencoin halen yeni bir proje sayılır. Kripto para dünyası hızla değişmeye devam ediyor. Henüz rekabetin önünde gelecek projeleri kestirmek oldukça zor. Ancak aktif bir topuluğu bulunan projeler genelde daha önde yer alıyor. Aynı zamanda kurulan ortaklıkların da rolü oldukça büyük.

Bu iki açıdan Ravencoin’in yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle daha merkezsiz yapıda olması dikkat çeken avantajlarından biri. Ek olarak değerleri token haline getirilmesi trendi de yükselişte. Bu alanda birçok proje bulunuyor. Hangi projenin bu konuda lider olacağını zaman gösterecek.

En fazla RVN’ye sahip ilk 10 adres ve RVN miktarları

Ravencoin’in Farkları Nelerdir?

Ravencoin’inen belirgin özelliği yeni geliştirilen x16rv2 algoritmasını kullanması. Bu algoritma özellikle PoW madenciliği için geliştirildi. Diğer yandan ASIC madenciliğinin yarattığı merkezileşmeyi ortadan kaldırıyor.

Algoritmanın özel olmasını sağlayan şey 16 farklı hashing kodu içerisinden rastgele bir tanesini seçerek kullanıma sunması. Bu rastgelelik ASIC’lerin avantaj sağlamasının büyük ölçüde önlüyor ve böylece büyük sermayeye sahip olmayanlar da bu alanda rekabet edebiliyor. Öte yandan geliştiriciler 16 algoritmayı kapsayan herhangi bir ASIC üretilirse bu kodları yeniden değiştireceklerini böylece gelecekte ASIC istilasını önleyeceklerini belirtiyor. Yeni sürüme geçilerek bu verdikleri sözü 1 kere tutmuş durumdalar.

Bitcoin ile Ravencoin arasındaki diğer farkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Bitcoin toplam arzı 21 milyonken, RVN’nin toplam arzı 21 milyar olarak belirlendi
  • Blok süresi 10 dakikadan 1 dakikaya indirildi
  • Başlangıçtaki blok ödülü 50 BTC yerine 5000 RVN yapıldı
  • İleride staking ödüllerinin ağa eklenmesi planlanıyor

Ravencoin Kullanım Alanları

Ravencoin ağında neredeyse her şey token haline getirilerek Raven Network üzerinden gönderilebiliyor. Bununla birlikte geliştiriciler Racenvoin’in kullanışlı olduğu birkaç alana daha dikkat çekiyor.

Örneğin bir sanat eseri sahibi değerli bir resmin haklarını başkasına aktarmak istiyor. Bütün sanat eserlerinin Raven Network üzerinde token hali bulunabiliyor. Bu tokenler seri numaraları ve bununla birlikte adlara sahip oluyor. Tokenler hiçbir şekilde yok edilemiyor, kopyalanamıyor veya değiştirilemiyor. Fiziksel olarak sanat eserinin üzerine konduğunda gerçeklik doğrulama aracı olarak kullanılabiliyor.

Diğer bir kullanım alanı ise halka açık bir şekilde işlem gören şirketlerin hisselerine sahip olanlara yönelik. Şu anda şirketler hisselerini tutan yatırımcılara ulaşmak adına tekel haline gelmiş şirketleri kullanmak zorundalar. Bununla birlikte fiziksel posta gönderip, postanın içeriğine oylamayla ilgili detayları yazıyorlar. Bütün bu belgelerin toplanması dağıtılması ve geri toplanması tamamen bir karmaşa ve güvenli değil.

Ravencoin bu soruna çare bulmak adına mesajlaşma ve oy kullanma sistemini sunuyor. Hisse senedi sahiplerine payları kadar token yaratılıyor ve Raven Network hisse senedi sahiplerini oy kullanma takvimi hakkında bilgilendirebiliyor. Kullanıcılar tokenleri belirli adreslere göndererek oy kullanabiliyorlar. Oy sayımı da tokenler 1:1 oranında yaratıldığı için kolaylaşıyor.

RVN Coin

RVN Coin 10 Mart 2018’de piyasaya çıktı ve 0.026 dolardan alıcı buluyordu. Ayın sonuna geldiğinde değerini üçe katlatmıştı ancak bu durum kısa sürdü.

Yaklaşık %100-%75 yüksek fiyatıyla  birkaç ay devam etti. Ardından düşük fiyatları zorlamaya başladı. 9 Şubat 2019’a gelindiğinde RVN tarihinin en düşük fiyatı 0.0095 dolara kadar düşmüştü. Yine de o dönemki kripto para piyasasına ağır yaralar almadan bu durumu atlattı.

RVN 2021 yılı fiyat hareketleri

2019 yılını sessiz geçiren RVN Ocak 2021’de yaşanan kripto para piyasasının genelindeki yükselişte en çok değer kazanan coin’lerden biri oldu. Nisan 2021 itibariyle 0.23 dolara kadar ulaştı. Bu aynı zamanda tüm zamanların en yüksek fiyatıydı.