Dijital Cüzdan İncelemesi: Opolo Cosmos

Giriş Finansal piyasalarda ve küresel ekonomilerde görülen değişimler göz önüne alındığında, dünyada dijital para birimlerinin artan benimsenmesi ile birlikte bu dönüşümüne ayar uydurmak kaçınılmaz hâle geldi


Giriş

Finansal piyasalarda ve küresel ekonomilerde görülen değişimler göz önüne alındığında, dünyada dijital para birimlerinin artan benimsenmesi ile birlikte bu dönüşümüne ayar uydurmak kaçınılmaz hâle geldi. Her gün bir başka haberini okuyup, merak ettiğimiz kripto paralar hayatımıza girişini hızlandırdı. Bu böyle olunca da daha fazla insan kripto para birimlerini elinde tutmaya ve kullanmaya başladı ve en büyük endişelerden biri fonlarının güvenliği konusu oldu. İnsanlar, ellerinde bulundurdukları kripto paraların bazı küçük becerilere sahip herhangi bir bilgisayar korsanı tarafından kolayca çalınabileceğinden endişe ederse, kripto paralar bu şekilde hızlıca kabul görmeye devam edemez.

Kripto para varlıklarınızı saklamanın en güvenli yolu olduğundan, önümüzdeki ay ve yıllarda giderek daha fazla insanın donanım cüzdanlarına (Soğuk Cüzdan) yöneleceğinden emin olabilirsiniz. Fakat her şeyde olduğu gibi her cüzdan da aynı seviyede güvenli değildir.

Bazıları kesinlikle daha güvenlidir ve büyük isimler birkaç yıldır piyasada olsa da, bu sektörde uzun bir yaşam en iyi olduğunuz anlamına gelmez. Blockchain alanındaki yenilik, ışık hızlarında gerçekleşir ve her zaman köşede yeni bir şeyler vardır.

İşte bu yeniliklerden bir tanesi, Opolo Cosmos cüzdanını bu rehberimizde sizlerle inceleyeceğiz.

OPOLO Donanım Cüzdanının Temel Özellikleri

Bu yeni nesil cüzdanın ayrıntılı incelemesine geçmeden önce, OPOLO Donanım cüzdanını diğerlerinden ayıran bazı temel özelliklere bir göz atalım:

  • Opolo Donanım Cüzdanı, CC EAL 6+ sertifikalı donanım yongasına sahiptir.
  • Digital Security Paris tarafından denetlenen ve sertifikalandırılan ilk ve tek kripto para donanım cüzdanıdır.
  • OPOLO, fonlarınıza erişiminizi kaybetmemenizi sağlamak için yedekleri alır ve manyetik anımsatıcı yedekleme deposu kullanır.
  • Geniş 3,2 inç LCD dokunmatik ekran, parolaları ve parolaları girmeyi kolaylaştırır.
  • Daha iyi güvenlik için parolalar en fazla 120 karakter uzunluğunda olabilir.
  • Şu anda 120 Coin ve 200.000’den fazla token için yerel desteğe sahiptir.
  • Kullanıcı dostu tasarım, tek bir cüzdan ve tek bir uygulama kullanır.
  • Yerleşik kriptodan kriptoya ve itibari paradan kriptoya değişim.
  • Şifreleri ve 2fa anahtarlarını saklamak için Güvenli Şifre Yöneticisi.
  • Android cihazlar, Windows, Linux ve MacOS ile çalışır.

OPOLO Donanım Cüzdanı Özellikleri

GüvenlikCC EAL6+ Sertifikalı Güvenli Öğe
BOYUTLAR89,2 Mm X 66,4 Mm X 9,5 Mm
BAĞLANTILARUSB Tip C (V0), USB Mikro (V1)
EKRAN (Dokunmatik)79 Mm x 56 Mm
AĞIRLIK79 Gr
İşlemciGömülü ARM İşlemci (CORTEX- M4)

EAL6+ ve IOT Güvenli Etiket Sertifikasyonu

EAL+’ı daha önce duymadıysanız, Ortak Kriterler güvenlik değerlendirmesini izleyen bir güvenlik denetiminin sonuçlarına göre verilen bir sertifika olarak kısaca açıklayabiliriz. NXP tarafından üretilen Secure Element, EAL6+ sertifikalıdır. EAL+ denetimi, cihaza veya yazılıma 1-7 arasında bir puan verir ve en düşük puan 1’dir ve yalnızca cihazın veya yazılımın çalışır durumda olduğunu gösterir, en yüksek 7 puan ise oldukça güçlü testler ile elde edilebilir.

Tahmin edebileceğiniz gibi, 1, 2 veya 3’lük daha düşük derecelendirmeler, fonlarınızı daha büyük bir hackleme riski altında bırakacaktır. Daha yüksek 6 ve 7 puanları, denetlenen cihaz ve/veya yazılımın hacklenmesinin neredeyse imkansız olduğu anlamına gelir. (Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. İmkansiz diye birşey yoktur, güvenlik, sürekli olarak tetikte olmanız gereken bir mefhumdur.)

OPOLO Donanım cüzdanı, EAL6+ güvenlik sertifikasına sahip bir Güvenli Öğe kullanır. Bu, yüksek değerli varlıkları önemli risklere karşı korumak için birinci sınıf bir ürün üretmek için güvenlik mühendisliği tekniklerinin titiz bir geliştirme ortamına uygulanmasından yüksek güvence sağlar. Ayrıca, OPOLO Yazılım ve Donanımının güvenliği, IOT Güvenli Etiket sertifikası için Digital Security, ATOS grubu, Paris, Fransa tarafından denetlenir.

Karşılaştırma olarak, popüler Ledger Nano X yalnızca EAL5+ sertifikasına sahiptir ve Trezor, tasarımının bir parçası olarak bu tür Güvenli Öğe içermediği için hiçbir şekilde sertifikalandırılmamıştır. Opolo’ya göre başka hiçbir donanım cüzdanı piyasaya sürülmeden önce bu kadar sıkı denetim ve testlerden geçmedi.

Güvenli Öğe (SE)

Secure Elements çipleri, kredi ve banka kartlarınızı veri sızıntılarından korumak için kullanılan çiplerin aynısıdır. Çip, çip tarafından işlenen tüm verileri şifreleyerek güvenli ödemeleri ve transferleri yönetmekten sorumludur. Bunu donanım cüzdanınızdaki güvenli kasa gibi düşünebilirsiniz. OPOLO Donanım cüzdanında tuttuğunuz tüm paraları olası kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı korur.

Bu Secure Element çiplerinin ve EAL6+ sertifikasının birleşimi ile OPOLO cüzdanı şu anda mevcut olan en güvenli ve en güvenli cüzdanlardan birisi haline getirir.

Güvenli Parola

OPOLO’nun kırılmasını zorlaştıran yazılım özelliklerinden biri güvenli paroladır. Bu parola cihaza hiçbir zaman kaydedilmez, yani bir bilgisayar korsanı cihaza erişebilse bile parolayı asla bulamaz, çünkü parola cihazda yoktur. Parolanızı bir şekilde almış olsalar bile, parola olmadan madeni paralarınız güvende ve güvende kalır.

Bu güvenliğe, 120 karaktere kadar ayarlanabilen parolanın kendisi de eklenir. Zaten tahmin edebileceğiniz gibi, şifre ne kadar uzunsa, o kadar güvenlidir. Daha uzun şifreler, daha kısa şifrelerle karşılaştırıldığında kırılması oldukça zordur.

Ayrıca, şifreyi doğru girmek için sadece 7 şans vardır. Birisi şifreyi veya parolayı yanlış girerse, cihaz kilitlenir ve kendini siler. Bu noktada cüzdanınız yalnızca yeni bir cihaza geri yüklenebilir.

Bu anımsatıcı ifadeyle ilgili olarak, OPOLO Donanım cüzdanı, birlikte verilen manyetik kartları kullanarak anımsatıcı ifadenin yedek parçalanmasını içeren tek donanım cüzdanı olduğu için bir ilki daha gerçekleştiriyor. Manyetik karttaki anımsatıcıları kaydetmek için gereken tek şey OPOLO cüzdanını manyetik kartın üzerine yerleştirmektir.

Geniş Dokunmatik Ekran

OPOLO’nun ekranı, büyük, tecrübesiz ellere sahip olanlarımızın bile parolaları kolaylıkla girmesine olanak tanıyan tam 3,2 inç dokunmatik ekrandır. Küçük ekranlı bir donanım cihazı kullandıysanız, bunun ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Cihaz kabaca standart bir bilgisayar faresi boyutunda, yani ergonomik olarak da başarılı.

Ayrıca OPOLO’nun kullanımı çok basitleştirildi. OPOLO için bir dizi eklenti, uygulama ve diğer cüzdanlara ihtiyaç duymak yerine, tek ihtiyacınız olan tek bir uygulamadır. Masaüstü bilgisayarınıza veya bir Android akıllı telefona kurulabilir ve okunması kolay tek bir gösterge panosunda tüm varlıklarınızı size gösterecektir.

Bu, Ledger veya Trezor’dan çok daha kolay bir arayüz getirir. QR kodu veya isterseniz tam alfasayısal kod da dahil olmak üzere herhangi bir madeni para için alıcı kodunu kolayca görüntüleyebilirsiniz. Cihazla herhangi bir işlem yaptığınızda şifrenizin girilmesi istenerek de güvenlik sağlanılmış.

120’den Fazla Coin ve 200.000’den Fazla Token Desteği

Bir donanım cüzdanı kullanmanın en sıkıcı kısımlarından biri, çok sayıda farklı cüzdan ve eklenti indirme ve cüzdanlar arası entegre etme ihtiyacıdır. Birkaç farklı token’dan daha fazlasına sahipseniz (ki genelde öyledir), bunların hepsi çok büyük bir uğraş haline gelebilir. OPOLO bu konuda oldukça kullanışlı diyebiliriz.

OPOLO, 120’den fazla farklı coin ve 200.000’den fazla token tutabilir. Her yeni güncellemede daha fazla token ve coin ekleniyor. Bu nedenle, elinizde tuttuğunuz madeni para ne olursa olsun, OPOLO’nun kolayca ve sorunsuz bir şekilde saklamanıza izin verme olasılığı çok yüksektir.

Bu, OPOLO Donanım cüzdanında bulunan kullanıcı dostu arayüzün gerçekten sadece bir parçasıdır. Kim saatlerce cüzdan indirmek (ve daha sonra güncellemek) ve ardından birçok farklı kripto para birimini desteklemek için bunları donanım cüzdanınızla entegre etmek ister ki? Ayrıca bu özellik, potansiyel olarak güvenilmez üçüncü taraf kaynaklardan ek yazılım indirme ihtiyacını ortadan kaldırarak cüzdanı daha güvenli tutar.

OPOLO Hardware Cüzdan Uygulamaları

OPOLO Desk uygulaması, donanım cüzdanınızla sorunsuz bir şekilde etkileşim kurmanıza olanak tanır. Desteklenen kripto para birimlerinden herhangi birini hızlı ve kolay bir şekilde satın alın, satın ve değiştirin. Cüzdan yazılımı söz konusu olduğunda, bu çok iyi tasarlanmış ve kullanıcı dostu olduğu anlaşılıyor.

Şu anda uygulama Windows (64-bit), Linux (64-bit) ve MacOS (Sierra 10.10 ve üzeri) çalıştıran masaüstü bilgisayarlar için kullanılabilir durumda. Android cihazlar için bir mobil uygulama da var, ancak iPhone ve iPad kullanıcıları şimdilik şanssız ve bir iOS uygulamasının çıkış tarihi için herhangi bir tahmin göremedim.

Uygulama ayrıca 2FA anahtarlarını ve şifrelerini saklamayı kolaylaştırmak için bir Güvenli Şifre yöneticisi içeriyor. Çok ama çok gerekli bir işlev değil, ancak cihazın güvenliğini korurken kullanıcılar için işleri daha basit hale getirmek için hoş bir ekleme olmuş.

OPOLO’nun Arkasındaki Ekip

Fahad Fazal, OPOLO Cüzdan’ın kurucusu ve CEO’sudur. Oslo Üniversitesi’nden Yapay Zeka ve Sinir Ağları alanında doktora derecesine sahip bir seri girişimci ve teknoloji uzmanıdır. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde bir dizi proje için Blockchain danışmanı ve ICO danışmanı olarak görev yaptı.

Julien Vanel, OPOLO Wallet’ın kurucu ortağı ve şirketin şu anki CSO’su. 2000 yılından bu yana bilişim güvenliği alanında finans, askeri, sanayi ve hizmet sektörlerinde çalışmaktadır. 2018’den beri madencilik, yatırım ve hodling yoluyla kriptosfer.

Mickael Damour, OPOLO cüzdan ekibinin danışmanıdır. Hem deneyimli bir blockchain meraklısı hem de bir girişimcidir. 2014 yılından beri blockchain tabanlı projeler için çalışıyor ve danışmanlık yapıyor.

Son Sözler

OPOLO, EAL6+ sertifikaları sayesinde şu anda piyasadaki en güvenli donanım cüzdanlarından biri olmakla kalmıyor, bir cüzdandan daha fazlasını sizlere sunuyor. Başka bir donanım cihazında birden fazla cüzdan indirmek ve yönetmek zorunda kaldıysanız, bu kadar çok token entegrasyonu ve basit arayüz ile zevkli bir kullanım sunuyor.

Son zamanlarda gelişen dolandırıcılık ve hack olaylarından dolayı, insanların soğuk cüzdanlara geçmeleri oldukça önem arz etmekte. Fakat zannediyorum ki bu tarz cihazlar, daha zor geldiğinden, çevrimiçi cüzdanlar daha çok tercih ediliyor. Elbette bu tür cüzdanlarında yaşadıkları kötü olaylar mevcut fakat içlerinden en güvenlileri yine bu tarz ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Umuyoruz ki bu tarz kullanıcı dostu cihazlar çıktıkça, güvenlik bir adım daha ön planda olabilir.