Siacoin (SC) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Siacoin (SC) Nedir

Siacoin-nedir-temel-rehber

Siacoin (SC) Nedir?

Sia, onu çalıştıran herhangi bir bilgisayarın, dosyaları depolamak isteyen kullanıcılara kullanılmayan sabit disk alanı kiralamasına izin veren bir kripto para birimi yazılımıdır. 

Bazen “sabit sürücüler için AirBnB” olarak markalanan Sia, Amazon veya Google teknoloji devleri tarafından sunulan bulut depolama çözümlerine benziyor. Yalnızca bir şirkete verilerini yönetmesi ve depolaması için güvenmek yerine, kullanıcıları yazılıma ve dağıtılmış bir ağa güveniyor küresel bilgisayarlar.

Bunu başarmak için, Sia ağı aracılığıyla depolanan dosyalar küçük parçalara bölünür, böylece her birinin yalnızca küçük bir kısmı herhangi bir sabit sürücüde depolanır. Dosyalar da şifrelenmiştir, böylece ağ kullanıcıları verilerinin yetkisiz erişime karşı güvende olduğundan emin olabilir.

Dosyaları başka bir Sia kullanıcısının sabit diskinde depolamak isteyenler, platformun yerel kripto para birimi olan Siacoin’i kullanarak ayrıcalık için ödeme yapar.

2020 itibariyle Sia, 2 petabayttan (2.256 terabayt) fazla ağ kapasitesine sahiptir ve kabaca 333 düğüm operatörü ağı aktif olarak korur. Şu anda 766 terabaytlık dosya barındırmaktadır.

Siacoin Nasıl Çalışır?

Siacoin, Sia ağının para birimidir. Kiracılar, sabit disk alanlarını kullanmaları için Siacoin’deki ana bilgisayarlara ödeme yapar ve ev sahiplerine yalnızca söz konusu dosyayı depoladıklarını kanıtladıktan sonra ödeme yapılır.

Sia bu işlevselliği, fiyat ve çalışma süresi taahhütleri gibi ev sahibi-kiracı ilişkisinin parametrelerini belirleyen “dosya sözleşmeleri” adı verilen bir akıllı sözleşme biçimi kullanarak gerçekleştirir.

Bu sözleşmeler genellikle 90 gün sürer ve ağ tarafından otomatik olarak uygulanır.

Bir dosya sözleşmesi tamamlandığında, ev sahibi, depolama kanıtı olarak bilinen bir süreçte olduğunu iddia ettiği verileri gerçekten depoladığını kanıtlamalıdır; bu, bir ana bilgisayarın depoladığı verilerin küçük bir bölümünü aslında kiralayanın dosya.

Bu kanıt belirli bir süre içinde blok zincirine eklenirse, ana bilgisayar Siacoin’de ödeme alır.

Dosyalar yüklenmeden ve ana bilgisayarlara dağıtılmadan önce, Sia bunları her biri şifrelenmiş 30 parçaya böler. Bu, ağın tek bir hata noktasına maruz kalmamasını sağlar.

Sia yazılımı ayrıca , 30 ana bilgisayardan 20’si çevrimdışı olsa bile bir kullanıcının dosyalarına her zaman erişebilmesini sağlamak için fazlalıklar oluşturan silme kodlaması adı verilen bir teknoloji kullanır.

Siafund Nedir?

Siacoin, kiracılar ve ev sahipleri arasında takas edilen ve Sia’nın akıllı sözleşmelerini yerine getirmek için kullanılan kripto para birimidir. Ancak ağın başka bir tokenı daha var, Siafund.

Siafund, daha fazla kullanıcıyı katılmaya teşvik ederek Sia ağının büyümesini kolaylaştırır.

Özellikle tokenlar, bir sözleşme tamamlandıktan sonra kira ücretleri, bant genişliği maliyetleri ve ana bilgisayar teminatı dahil olmak üzere her bir finansman kaynağının %3,9’luk payına sahiplere hak verir.

Bu, Siacoin’in kaç tane olabileceğine dair bir sınır olmamakla birlikte, tümü Sia’nın yazılımı 2015’te ilk kez piyasaya sürüldüğünde oluşturulmuş olan yalnızca 10.000 Siafund belirteci olacağı anlamına gelir.

Başlangıçta, Nebulous 10.000 Siafund’un tamamına sahipti, ancak şirket o zamandan beri ağın gelişimini finanse etmek için birkaç token satışı gerçekleştirdi. 2020 itibariyle Nebulous, geri kalanı Sia kullanıcılarının elinde olmak üzere yaklaşık 8.750 Siafund’un mülkiyetini elinde tutuyor.

Siafunds’un değeri, Sia’daki sözleşmelerin miktarı, değeri ve büyüklüğü ile artar ve düşer.

Sia Blok Zinciri Nedir?

Sia blok zinciri, Bitcoin’in blok zincirine benzer. Dosyalar farklı düğümler arasında dağılmış olduğundan, tek bir düğüm onlara erişemez. Kiracının özel anahtarını bir şekilde almış olsalar bile, sahip oldukları tek şey depolanan dosyanın bir kısmıdır.

Bu, Sia’nın Bitcoin Ağı gibi tutarlı bir şekilde yüksek çalışma süresi sağlayabildiği anlamına gelir (çünkü İnternet Servis Sağlayıcılarına (ISP’ler) bağlı değildir ve bunlar uyarı yapılmadan kapanabilir), aynı zamanda kullanıcıların dosyaları depolamak için birbirlerine güvenmelerine gerek kalmaz.

Kiracılar, depolama kanıtı isteyerek olası kötü niyetli ana bilgisayarlardan daha fazla korunur. Bu, ev sahiplerini çevrimiçi olduklarını kanıtlamaya ve kiralayanın tüm verilerini uygun şekilde korumaya zorlar.

Siacoin’i Kim Geliştirdi?

Sia, geliştiriciler David Vorick ve Luke Champine tarafından, çiftin New York’taki Rensselaer Polytechnic Institute’ta bilgisayar bilimi öğrencisi oldukları 2013’te kuruldu.

İlk olarak 2013’te MIT’de düzenlenen bir hackathon’da merkezi olmayan dosya depolama ağı fikrini ortaya attılar. Sonraki yıl, Vorick ve Champine Xiaolai Li ve Procyon Ventures gibi destekçilerden gelen 750.000 dolarlık fonla desteklenen Nebulous Inc.’i kurdular.

Vorick, Sia üzerindeki çalışmalarına ek olarak, Bitcoin ağındaki düğümler tarafından kullanılan ana yazılım olan Bitcoin Core’a katkıda bulundu.

Siacoin Ekibi

Vorick ve Champine hala projelerinde aktif olarak yer alıyorlar ve o zamandan beri ekiplerine bir dizi geliştirici ve yönetici eklediler .

Sia’nın genel beta sürümü ilk olarak Mart 2015’te piyasaya sürüldü ve canlı ağ nihayet o yılın Haziran ayında halka açıldı.

O zamandan beri Sia ekibi yaklaşık 6,4 milyon dolar topladı. Bugün Nebulous, Raptor Group, First Star Ventures, Fenbushi Capital ve INBlockchain tarafından finanse edilmektedir.

Siacoin Neden Değerlidir?

Siacoin, Sia blockchain kullanıcıları tarafından kiralama veya ev sahibi sözleşmelerine girdiklerinde harcanabilecek tek ödeme şekli olduğu için değerini ağdaki yardımcı programından alıyor.

Bu, kiralayanların dosyaları depolamak için Siacoin satın alması ve harcaması gerektiği ve ev sahiplerinin kullandıkları bilgi işlem kaynaklarının karşılığını alabilmek için Siacoin alıp satmaları gerektiği anlamına gelir.

Siacoin piyasasında, ağ üzerinde toplu işlem yapan blokları oluşturmak için bilgisayar enerjisi harcaması gereken madenciler de dahil olmak üzere başka ekonomik katılımcılar da var. 2020 itibariyle, madenciler her blok kabul edildiğinde 40.511 SC (veya yaklaşık 40 $) kazanıyor.

Bununla birlikte, Siacoin, depolama pazarını bozmaya çalışan tek kripto para birimi projesi değil, bu da madeni para fiyatına baskı uygulayan kazanan kullanıcılarda rekabetle karşılaşabileceği anlamına geliyor.

Siacoin’in ana rakipleri, aralarında her biri farklı teknik özelliklere sahip olan Filecoin, Storj ve MaidSafe gibi diğer merkezi olmayan bulut depolama sistemleridir.

Siacoin Neden Kullanılabilir?

Sia’nın savunucuları, verileri şirket veya devlet kurumlarından uzaklaştırıp kullanıcıya iade etmenin bir yolu olarak görebilir.

Gizliliğe önem veren ağ kullanıcıları, bilgilerine bakıldığına dair endişe duymadan ve sakladıkları dosyalara göre reklamlar için hedeflenmeden de dosyalarını depolayabilirler.

Bu kullanım örneği, potansiyel kullanıcıları Sia’ya ve onun kripto para birimi SC’ye ve rakip blok zinciri tabanlı tekliflere çekmeye devam ediyor.