Waves (WAVES) Nedir?
Waves blok zinciri, kullanıcıların özel kripto tokenlarını oluşturup başlatmasını sağlamak için tasarlanmıştır.
Waves, kapsamlı akıllı sözleşme programlamasına ihtiyaç duymadan kripto tokenlarının oluşturulmasına ve ticaretine izin verir. Bunun yerine tokenlar, Waves blok zincirindeki kullanıcı hesaplarında çalışan komut dosyaları aracılığıyla oluşturulabilir ve yönetilebilir.
Buradaki fikir, yeni tokenların (ve bunları yöneten uygulamaların) geliştirilmesinin geleneksel bir web uygulamasının başlatılmasından önemli ölçüde farklı olmaması gerektiğidir.
Bu amaç doğrultusunda, programlar ve uygulamalar bu işlemlere ek olarak çalışır ve yeni varlıklara benzersiz bir tanımlayıcı verilir. Komut dosyaları yalnızca varlık oluşturulurken eklenebilir.
Bu varlıklar, Waves blok zincirinde oluşturulan tokenler ile diğer WAVES tokenleri arasındaki ticareti kolaylaştırmak için yapılan kendi yerleşik merkezi olmayan borsayı (Waves.Exchange) içeren Waves ekosistemi içinde ticaret yapmak üzere tasarlanmıştır.
Waves ekibi, 2018’de Waves MainNet’e akıllı sözleşme işlevselliği ekledi ve üçüncü tarafların merkezi olmayan uygulamalar (dapps) oluşturmasına olanak tanıdı. Ayrıca, 2019’da platformun arkasındaki ekip, ağın kurumlar için tasarlanmış bir versiyonu olan Waves Enterprise’ı pazarlamaya başladı .
Waves ekibinden daha düzenli güncellemeler için, ağ ve onun gelişen teknolojisi hakkında ipuçları ve öğreticiler içeren Waves Medium bloguna göz atabilirsiniz.
Waves (WAVES) Nasıl Çalışır?
Waves blok zinciri, iki farklı düğüm türünün yazılımını çalıştırmasına izin verir: tam düğümler ve hafif düğümler.
Tam düğümler işlemlerin tam bir geçmişini tutarken, hafif düğümler işlem onayı ve ağ içindeki etkileşimler için tam düğümlere bağlıdır.
Waves, dağıtılmış ağını eşzamanlı tutmak için, leased proof of stake (LPoS) adı verilen bir konsensüs mekanizmasını (PoS) fikir birliği mekanizmasının bir varyasyonunu olarak kullanır.
The Waves LPoS Blok Zinciri Nedir?
Geleneksel bir proof of stake fikir birliği modelinde, tokenları kilitlemeyi seçen herhangi bir düğüm, blok zincirine bloklar eklemek için uygun olabilir. Bir düğümün bir blok ekleyebilme şansı, bir düğümün özel bir sözleşmede kilitlediği token miktarına bağlı olarak genellikle artar veya azalır.
LPoS ile düğümler, bakiyelerini tam düğümlere kiralama seçeneğine de sahiptir.
Bu, bir sonraki bloğu üretmek için tam bir düğüm seçildiğinde ve telafi edildiğinde, tokenları bu seçilen düğüme kiralayan düğümlerin ödemenin belirli bir yüzdesini kazandığı anlamına gelir.
Waves-NG Nedir?
Hangi düğümün bir sonraki bloğu üretme hakkını elde edeceğini belirleyen protokole Waves-NG denir ve bu, ilk olarak Bitcoin (BTC) için önerilen (ancak reddedilen) bir fikrin bir modifikasyonudur.
Waves-NG, Waves blok zincirini iki tür bloğa ayırır – “anahtar bloklar” ve “mikro bloklar”. Anahtar blokları, rastgele seçilen bir proof of stake madencisi tarafından oluşturulur. Bu bloktaki bir genel anahtar daha sonra diğer düğümler tarafından işlemleri içeren birçok mikro blok oluşturmak için kullanılır.
Akıllı Varlıklar Nedir?
Waves blok zincirinin merkezinde, Waves’e özgü bir programlama dili olan Ride’da yazılan ekli bir komut dosyasıyla ‘Akıllı Varlıklar’ tokenları oluşturma yeteneği vardır. Bir komut dosyası eklenerek herhangi bir tokena işlevsellik verilebilir. Komut dosyalarının yürütülmesi 0.004 WAVES’e mal olur.
Waves, kullanıcıların herhangi bir programlama deneyimi olmadan token çıkarmalarını sağladığından, tokenlar ve sonraki transferler işlemlere eklenen ekler olarak yapılır.
Blok zincirinin üstüne uzantılar olarak yüklenen eklentiler aracılığıyla farklı işlem türleri sunulur.
Waves’i Kim Geliştirdi?
Waves blok zinciri, 2016 yılında girişimci Sasha Ivanov tarafından kuruldu.
İşte o zaman Ivanov, merkezi Moskova’da bulunan ve amacı yeni bir blockchain ağının yaratılmasını sağlamak ve finanse etmek olan kâr amaçlı bir şirket olan Waves Platform AG’yi kurdu.
Waves ekibi, Nisan 2016’da WAVES kripto para birimi için bir ilk para teklifi (ICO) düzenleyerek 22 milyon $ ‘a eşdeğer bir artış sağladı.
Waves blok zinciri ICO’dan kısa bir süre sonra, 2016’nın 3. çeyreğinde piyasaya sürüldü.
WAVES’in Neden Bir Değeri Var?
WAVES kripto para birimi, Waves ağının sürdürülmesinde ve işletilmesinde önemli bir rol oynar.
WAVES, özel tokenlar oluşturmak ve işlem ücretlerini ödemek için kullanılır. Ayrıca, WAVES tokenlarının arzı sınırlıdır – sadece 100 milyon WAVES olacaktır.
WAVES kripto para biriminin mülkiyeti, Waves blok zincirine kimin yeni bloklar ekleyeceğini ve işlemler için ödenen ücretlerden kimin pay alacağını belirler.
Tam düğüm olmak isteyen herhangi bir kullanıcının minimum 1000 WAVES bakiyesine ihtiyacı olacaktır. Waves, düğümlerini kiralayarak madenciliğe katılabilecek kadar fazla tokene sahip olmayan kullanıcıların olmasını sağlar.
Neden Waves Kullanıyorsunuz?
Waves blok zinciri, özel tokenalrı başlatmak veya bir kripto para birimi projesi için kitle fonlaması yapmak isteyen işletmelere çekici gelebilir.
Platform üzerinde inşa edilmiş çeşitli projeler var. Bazı örnekler arasında bir belge sertifikasyon çözümü ve bir bilet düzenleme platformu bulunur.
Waves ekibinin üyeleri , kendi şirket içi blockchain çözümlerini geliştirmek için bile Waves’i kullanan Rusya’nın Ulusal Yerleşim Deposu, merkezi takas odası ile finans kurumlarıyla yakın bağları olduğunu kanıtladı .
Yatırımcılar ayrıca, piyasanın bir gün özel tokenleri ve dapp’leri kolaylaştırmak için inşa edilen protokolleri tercih edeceğine inanmaları halinde portföylerine WAVES kripto para birimini eklemeye çalışabilirler.