Storj, açık kaynaklı, merkezi olmayan bir dosya depolama çözümüdür. Dosyaları eşler arası bir ağda depolamak için şifreleme, dosya parçalama ve blok zinciri tabanlı bir hash tablosu kullanır. Amaç, bulut dosya depolamasını daha hızlı, daha ucuz ve özel hale getirmektir.
Dropbox veya Google Drive gibi geleneksel bulut depolama çözümlerinin sınırlamaları vardır. Dosyalar yedekli olarak yedeklenirken, bir veri merkezinden gelen bant genişliği veya beklenmeyen kesintiler dosyalarınıza erişimi kısıtlayabilir. Bir de mahremiyet sorunu var. Bu şirketler dosyalarınız üzerinde, bunlara erişme yeteneği de dahil olmak üzere kontrole sahiptir.
Storj projesi, bu sorunları çözmek için blok zinciri ve eşler arası ağları kullanır. Dosyaları, fazlalık iyi kurulmuş olacak şekilde dağıtır. Ayrıca, dosyalarınıza erişebilecek tek kişinin siz olduğunuzu da garanti eder. Gelin Storj ile ilgili daha fazla bilgi edinelim.
Storj (STORJ) Nedir?
Kripto ile çalışan birkaç bulut depolama platformundan biri olan Storj, yazılımını çalıştıran herhangi bir bilgisayarın, dosyaları depolamak isteyen kullanıcılara kullanılmayan sabit disk alanı kiralamasına izin verir.
Bu şekilde Storj’u Amazon veya Google tarafından sunulanlar gibi bulut depolama platformlarına bir alternatif olarak düşünebilirsiniz. Ancak, yazılıma sahip olan ve onu koruyan bir şirket yerine Storj, veri depolamasını yönetmek için yazılıma ve bir bilgisayar ağına güvenir.
Ağ tasarımının anahtarı, kullanıcıların ağdaki diğer kullanıcılara dosyalarını depolaması için ödeme yapmasına olanak tanıyan STORJ kripto para birimidir. Aynı şekilde, fazla depolama kapasitesi ve bant genişliği satmak isteyen kullanıcılar STORJ’u kabul ederek bu kaynaklardan ek para kazanabilirler.
Özellikle Storj, ağını her saat rastgele bir dosya doğrulaması yoluyla denetler ve bu da dosyalarının sürekli olarak depolama düğümleri tarafından barındırılmasını sağlar.
Bu işlem sırasında Storj, verilerin hâlâ ellerinde olduğuna dair kriptografik kanıt göndermesi gereken düğüm operatörlerine istekler gönderir. Bu kanıtın alınmasının ardından düğümler, dosyayı saklamak ve sürdürmek için bir ödeme alır.
Denetim süreci, ağdaki depolama kalitesini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır ve şimdiye kadar bir niş oluşturmayı başardığı görülmektedir. Storj , 100 petabayttan fazla bir ağ kapasitesine sahip olduğunu iddia ediyor ve 2020 itibariyle, veri depolayan 6.000’den fazla etkin düğüm var.
Storj (STORJ) Nasıl Çalışır?
Storj ağına güç sağlamaya üç ana bileşen katkıda bulunur.
Bunlar şunları içerir:
- Depolama Düğümleri – Kullanıcıların sabit disklerindeki fazla alanı kiralamalarına ve bir ücret karşılığında verileri güvenilir bir şekilde depolayıp iade etmelerine izin verir.
- Uplinks (Yukarı Bağlantılar) – İstemcinin makinesinde çalıştırır ve dosyaları ağa yüklemeye izin verir. Yukarı bağlantılar ayrıca verileri depolamak ve almak için eşlerle koordine olur.
- Uydular – Depolama düğümleri ve yukarı bağlantılar arasındaki trafiği koordine etmeyi sağlar. Uydular, meta verileri depolamaktan, depolama düğümlerini dürüst tutmaktan ve ödemeleri dağıtmaktan sorumludur. Her kullanıcının bir uyduda bir hesabı vardır.
Segmentler ve Çizgiler
Bir kullanıcının uydu bağlantısı, uydusundan ağda veri depolamak için izin aldıktan sonra, Storj dosyaları, bölümleme adı verilen bir işlemden geçer.
Bu işlem sırasında dosyalar sıkıştırılır, şifrelenir ve ardından parçalanır, yani birçok bölüme ve şeride bölünür. (Bir şerit, bir segmentin bir bölümüdür.)
Orijinal dosyaların şeritleri daha sonra ağ üzerinde dağıtılır ve saklanır. Dosyalarının şifresini çözmek ve geri almak için, kullanıcılar ilk başta dosyalarını sıkıştırmak ve şifrelemek için kullanılan aynı özel anahtarı sağlamalıdır.
Unutmayın, eğer bir segment yeterince küçükse, büyük olasılıkla bir depolama düğümünden ziyade bir uydu içinde depolanacaktır.
Çevrimdışı hale gelen ve potansiyel olarak bir şerit kaybetme olasılığı olan düğümleri hesaba katmak için Storj, artıklık kavramını sunar. Bu, tüm şeritlerin belirli sayıda çoğaltıldığı ve ağdaki farklı depolama düğümlerine gönderildiği, az sayıdaki düğümün kurcalamayı ve sansürü önleyen bir özelliktir.
Storj’u Kim Geliştirdi?
Storj platformunun arkasındaki şirket olan Storj Labs, 2014 yılında Shawn Wilkinson ve John Quinn tarafından ortaklaşa kuruldu. Storj’un en yeni sürümü olan V3, 2019 sonbaharında piyasaya sürüldü. Storj Labs, başlangıcından bu yana üç ayrı finansman turundan geçti.
2014 yılında, Storj laboratuvarları halka açık bir kitle satışında 910 BTC (o zamanlar yaklaşık 460.000 $ değerinde idi) topladı. 2017’nin başlarında şirket tohum fonu için 3 milyon dolar topladı ve 2017’nin sonlarında Storj token satışına giderek yaklaşık 30 milyon dolar topladı.
STORJ’un Neden Bir Değeri Var?
STORJ kripto para birimi, yazılım içinde tercih edilen ödeme şekli olduğundan değerini ağının faydasından alır. Bu durum, müşterilerin dosyaları depolamak için STORJ satın alabileceği ve harcayabileceği ve depolama düğümlerinin fazladan alan ve bant genişlikleri için tazminat almak için STORJ alabileceği ve satabileceği anlamına gelir.
En önemlisi, Storj, depolama pazarını bozmaya çalışan tek kripto para birimi projesi değil, yani kripto para biriminin fiyatı üzerinde baskı yaratan rekabetle karşılaşabilir.
Diğer merkezi olmayan bulut depolama platformları arasında her biri farklı teknik yeteneklere sahip olan Filecoin, Siacoin ve MaidSafe bulunur.
Diğer birçok kripto para birimi gibi, STORJ tokenlerinin arzı sınırlıdır, yani yazılımın kurallarına göre sadece 500 milyon STORJ olacaktır.
Neden STORJ Kullanmalıyım?
Storj’un savunucuları, verilerini satın alma, satma ve kontrol etme, artık yalnızca Amazon, Microsoft veya Google gibi kurumsal devler tarafından sağlanan bir hizmeti geri alma becerisiyle baştan çıkarılabilir.
Gizliliğe önem veren ağ kullanıcıları, bilgilerine bakıldığından endişe duymadan ve bu dosyalara dayalı reklamlar için hedeflenmeden dosyalarını da depolayabilir.
Bu kullanım örneği, potansiyel kullanıcıları Storj’a ve onun kripto para birimine ve rakip blok zinciri tabanlı bulut depolama sistemlerine çekmeye devam ediyor.