SushiSwap Nedir? Sushi Coin Nedir?

Merkezi olmayan finans (DeFi) endüstrisi, son zamanlarda yaşanan popülerlikle beraber kilitli toplam değerde rekor üstüne rekor kırıyor

sushiswap nedir

Merkezi olmayan finans (DeFi) endüstrisi, son zamanlarda yaşanan popülerlikle beraber kilitli toplam değerde rekor üstüne rekor kırıyor. Aave ve Yearn.finance gibi projeler de son zamanlarda ilgi odağı oldu ve bu projelerin yerel token’ları çok büyük hamleler yapıyor.

DeFi sektörünün en popüler projelerinden biri olan Uniswap, günlük olarak oldukça yüksek ticaret hacmine sahip. Şimdi gelelim esas konumuza: Sushiswap. Son zamanlarda herkesin sıklıkla adını duyduğu Sushiswap, Uniswap’in bir hard fork’udur, yani Uniswap projesinden türemiştir. SUSHI Coin ise bu projenin yerel token’ıdır. SUSHI’nin token fiyatı popülerleşmeye başlar başlamaz 10 doların üzerine çıkmış ve birkaç gün içerisinde neredeyse %1500 oranında artış göstermiştir.

Sushiswap’in yönetişim token’ı “meme” kripto para birimi Dogecoin mantığındadır ve “SUSHI” olarak adlandırılır.

Sushiswap Nedir? Ne İşe Yarar?

Sushiswap, havuzlara likidite sağlayan yatırımcıların platformlarında ödüllendirilmesine izin veren Uniswap’e çok benzemektedir. İki platform arasındaki fark, Sushiswap’in likidite sağlayıcılarına, DeFi alanında Aave’nin LEND ve Compound (COMP) gibi borç verme projelerine benzer şekilde, token SUSHI vaat etmesidir.

SushiSwap, son zamanların en popüler merkezi olmayan finans (DeFi) likidite havuzu platformudur. SushiSwap ile insanlar token’larını likidite havuzlarına ekleyebilir ve gelir elde edebilir. Bu yazıda, SushiSwap platformuna ve likidite havuzuna nasıl katılacağınıza bir göz atacağız.

SushiSwap Neden Bu Kadar Popüler?

SushiSwap, herkesin likidite sağlamasına izin veren bir platformdur. Karşılığında, kişi çeşitli token ve SUSHI token’ları ile ödüllendirilir.

SushiSwap kendisini “geliştirilmiş ve topluluk dostu” bir Uniswap olarak pazarlamaktadır. SushiSwap, geleneksel bir borsadan farklı olarak, kullanıcıların likidite sağladığı topluluk odaklı bir platformdur. Kullanıcılar likidite sağlama karşılığında ödüllendirilirler. Burada gerçekten de kullanıcılar “piyasa yapıcıdır”.

SushiSwap’in Avantajları Nedir?

SushiSwap, kullanıcılarına birçok önemli avantaj sağlamaktadır. Bu avantajları şu şekilde maddeleyebiliriz:

  • KYC (Müşterinizi Tanıyın) politikası yoktur. Bu, herkes tarafından işlem yapabileceği ve likidite havuzlarına katkıda bulunulabileceği anlamına gelmektedir. Platform izin almaya gerek kalmadan kullanılabilir. Yani herkes izin istemeden milyonlarca dolar katkıda bulunabilir.
  • SushiSwap’tan token kazanma imkanı bulunmaktadır. SUSHI, SushiSwap’ın yerel token’ıdır. Likidite havuzuna katkıda bulunduğunuzda, SUSHI token’ları kazanırsınız. SUSHI’yi ETH ile takas edebilirsiniz.
  • Sushi Swap modelinde %0,25 doğrudan aktif likidite sağlayıcılarına gider ve %0,05’i SUSHI’ye dönüştürülür ve token sahiplerine ödül olarak sunulur.

SushiSwap Nasıl Çalışır?

Bu projenin nasıl çalıştığını anlamak için token dağıtımını tanımlamak gerekir. SushiSwap kullanıcılarının çoğu Uniswap havuzlarında likidite sağlayıcılarıydı (veya hala öyle olabilirler), bu nedenle tüm bu sağlayıcıların geçişini halledebilmek için basit bir dağıtım sistemi tasarlandı. SUSHI token’larını kazanmak ve aktif bir likidite sağlayıcısı olmak için, Uniswap LP token’larınızı karşılık gelen listeye koyabilir ve ardından ödül 10750000 bloka ulaştığında token kazanmaya başlayabilirsiniz. Her blokta toplantıda havuzların likidite sağlayıcıları arasında dağıtılacak 100 SUSHI oluşturulacak. İyi haber şu ki, işlenen ilk 100.000 blok için, tahsis edilen SUSHI token’ı 10 ile çarpılacak ve böylece sağlayıcılara blok başına 1000 SUSHI verilecek.

SushiSwap’e Likidite Sağlamak Riskli mi?

Eğer kod denetlenmezse havuz saldırıya uğrayabilir. Akıllı sözleşmelerden fon çeken bilgisayar korsanı vakaları olmuştur. Kodun saygın bir firma tarafından denetlenmesi projeye yardımcı olur. SushiSwap durumunda birkaç denetleme yapıldı, yaklaşık 10 sorun bulundu ancak bunlar ölümcül görünmediği için pek önemsenmiyor. Daha sonra Peckshield, SushiSwap üzerinde bir denetim gerçekleştirdi. İşletme lojistiği ile ilgili kritik veya yüksek önem derecesine sahip hiçbir sorun bulamadılar, ancak dağıtım sırasında ekstra özen gösterilerek düzeltilmesi gereken 2 yüksek önem dereceli opsec sorunu buldular.

Aslında her borsanın kendine özel bu tip problemleri olabiliyor. Bu nedenle iyi bir araştırma yapmak ve dikkatli olmak şart.

SushiSwap’ın Ödül Modeli Nedir?

%0,25’i doğrudan aktif likidite sağlayıcılarına gider ve % 0,05’i tekrar SUSHI’ye dönüştürülür ve aktif SUSHI sahiplerine dağıtılır.

Sushi Coin Nedir?

SUSHI token’ları, likidite madenciliği için ödül olarak verilir. Token, sahiplerinin platformun yönetimine katılmalarına izin verir ve onlara trader’lar tarafından protokole ödenen ücretlerin bir kısmını verme hakkı sunar. Platformun yönetişimi için, SUSHI sahipleri, token sahiplerinin token’larıyla oy kullanabilecekleri bir “SushiSwap İyileştirme Teklifi (SIP)” sunabilir.

Tabii ki, bazı insanlar SUSHI fiyatları hakkında da spekülasyon yapıyor ve token şu anda Binance, FTX ve OKEx borsaları gibi büyük borsalarda işlem görüyor.

Uniswap ve SushiSwap Karşılaştırması

Kripto paraların açık kaynak ruhuna derinlemesine kök saldığı bir sır değil. Birçoğu, Bitcoin’in ve artan sayıda DeFi protokolünün, yazılım biçiminde yeni tür kamu malları olarak davrandığını düşünüyor. Bu projeler çok kolay kopyalanıp küçük değişikliklerle yeniden başlatılabildiğinden, bunun benzer ürünler arasında rekabete yol açması doğal. Bununla birlikte, bunun nihayetinde son kullanıcı için en iyi ürünleri sağlayacağını varsaymamız mümkün.

DeFi alanının Uniswap ekibine önemli gelişmeler borçlu olduğu şüphesiz. Ancak hem Uniswap hem de SushiSwap’in (veya diğer çatalların) geliştiği bir gelecek görebiliriz. SushiSwap, topluluğun görmek istediği özelliklere daha fazla odaklanan bir alternatif sunabilirken Uniswap, AMM alanında yeniliğin ön saflarında kalabilir. Bununla birlikte, benzer protokoller arasında likiditeyi parçalamak ideal bir seçim değil. Uniswap’te AMM’lerin havuzlarda olabildiğince fazla likidite ile en iyi şekilde çalıştığını bilirsiniz. DeFi’daki likidite birçok farklı AMM protokolü arasında bölünürse, bu son kullanıcı için daha kötü bir deneyime yol açabilir.

SushiSwap, zaten başarılı bir DeFi protokolü olan Uniswap’in rekabet avantajına meydan okuyan heyecan verici bir deney olarak görülebilir.