Unibright (UBT) Nedir? Unibright Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Unibright kurumlar için kullanılan blockchain’lerin yaygınlaşmasını bir sonraki aşamaya taşımayı hedefleyen bir blockchain projesidir


Giriş

Unibright kurumlar için kullanılan blockchain’lerin yaygınlaşmasını bir sonraki aşamaya taşımayı hedefleyen bir blockchain projesidir. Projenin en yüksek hedeflerinden biri de Ethereum ağı ve şirketlerin arasındaki açık kodlu geliştirmesini birbirine bağlamak.

Bu yazımızda Unibright’ı inceleyeceğiz ve projenin özelliklerinden bahsedeceğiz.

Unibright Nedir?

Unibright henüz genç bir proje ve proje sahipleri Unibright’ı “blockchain tabanlı işleri için birleştirilmiş bir yapı entegrasyonu” olarak tanımlıyor. Tek bir nefeste söylendiğinde pek bir anlam ifade etmiyor. Bu yüzden projenin kullanım alanlarını ve ortaya çıkma amacını hep birlikte inceleyelim.

Unibright özünde şirketlere, kurumlara ve diğer organizasyonlara özel olarak yaratılmış blockchain’leri az maliyetli ve yüzlerce geliştiriciye ihtiyaç duyulmadan sunmayı hedefliyor. Blockchain’e sahip ya da blockchain alt yapısı kurmak isteyen kurumlar için Unibright görsel bir çalışma şekli sunarak takip edilmesi kolay bir geliştirme süreci sunuyor.

Diğer yandan proje hazırlandığında Unibright platformu kullanılarak  akıllı sözleşmeler yaratabiliyor. Ayrıca bu işlemleri yapmak için herhangi bir kodlama gerekmiyor. Ayrıca blockchain geliştirmeleri olmadan bu noktaya kadar gelinebiliyor. Bununla birlikte Unibright sistemin kullanım alanları konusunda da çözüm sunuyor. Örneğin faturalandırma, gönderim süreçleri, fiyat takibi, değer ömür döngüsü ve çok taraflı onaylamalar gibi iş çözümleri de sunuyor.

Kullanıcılar yukarıda bahsettiğimiz özelliklerden dilediklerini seçerek istedikleri yönde bir blockchain kurabiliyorlar. Bu sistemde sıfırdan bir blockchain kurulabiliyor ya da hali hazırda var olan bir blockchain arasında bağlantı kurulabiliyor.

Unibright’ın Hedefleri

Kurumlara özel blockchain’lerin önündeki en büyük engellerden biri kullanım kolaylığı. Diğer engel ise geliştirme, yerleştirme ve tasarımın yapılması adına büyük bir bilgi boşluğunun bulunması. Çünkü yetenekli blockchain geliştiricileri sayıca oldukça az. Bu yüzden birçok iş alanında liderler blockchain’in farkında ve potansiyelini fark etmiş olsa da iş alanında blockchain’in yaygınlaşması ağır ilerliyor.

Blockchain çözümleri iş yerleri için açık bir şekilde çözüm sunsa da yeni çözümlerin eski işletmelerde yer alması epey vakit alacak gibi görünüyor. Halen maliyet hakkında belirsizlikler, geliştirme ve etkili olma konusunda sorular kafaları karıştırıyor. İşte bu yüzden Unibright geliştirildi.

Unibright bütün ilerleyişi basit hale getiriyor ve kolaylaştırıyor. Bu yüzden bütün sorunları çözen bir yapı olarak kendini tanımlamaktadır.  Bu yapıda şirketler birlikte çalışabilirlik açısından sadece blockchain’lerle değil diğer sistemlerle de uyum sağlayabilecek. Unibright bu uyumun sağlanabilmesi adına bütün araçları sunuyor. Böylece organizasyonların verimliliği artırılması planlanıyor.

Unibright platformunun iyi yönlerinden bir diğeri, blockchain’inin diğer sistemler ile birlikte çalışabilmesidir. İşletmeler için entegrasyon yollarını tanımlamak ve bunları mümkün olan en düşük maliyette yapabiliyor. Aynı zamanda uygulanması kolay hale getirmek için görsel destek ve daha anlaşılır tasarımları kullanıyor. Ayrıca Unibright blockchain’deki teknolojik gelişmeleri takip edebilmesi açısından esnek tasarlandı.

Unibright Ekibi

Unibright ve ekibi Almanya’yı merkezi olarak seçti. Proje kurucusu ve CEO’su Marten Jung tarafından yönetiliyor. Marten ayrıca son iki yıldır ana şirket SPO Consulting’in CEO’su olarak görev alıyor. SPO Consulting, iş entegrasyonuna odaklanarak 20 yılı aşkın bir süredir piyasada yer almaktadır. Unibright’ın diğer yaratıcısı ve CTO’su Stefan Schmidt’tir. Aynı zamanda yazılım mimari sorumlusu olarak görev yapmaktadır.

Unibright ekibi

Ek olarak, dört temel pozisyon daha vardır: İletişim Yöneticisi, CMO ve Pazarlama Yöneticisi, Baş Test Mühendisi. Bu pozisyonların tümü, veri tabanı yönetimi, mühendislik ve bilgisayar bilimlerinde uzun yıllara dayanan deneyime sahip çalışanlar tarafından üstleniliyor. Proje ve çalışanlarının tek potansiyel dezavantajı olarak, ekip üyelerinin hiçbirinin önceden blok zinciri deneyimine sahip olmaması sayılabilir. Ancak hepsi, hızla başarılı olmak için ihtiyaç duyulanı yapabilecek kadar yetenekli görünüyor.

Unibright’ın Ortakları

Çok yetenekli ekip üyelerine sahip olmanın yanı sıra, Unibright ayrıca parlak ve bilgili danışmanlar ile birlikte çalışıyor.

Danışmanlar, projeye zengin bir blockchain deneyimi ve bilgisi getiriyor.  Danışmanlar arasında youtube yayıncısı ve DataDash’in kurucusu Nicolas Merten de yer alıyor. Ayrıca bir dizi eski PwC denetçisi, Ambisafe ve Iconiqlab’den blockchain geliştiricileri, akademik kariyeri olanlar ve yatırım şirketlerinde çalışan isimler de danışmanlar arasında.

Unibright’ın birlikte çalıştığı organizasyonlardan bazıları

Unibright aynı zamanda SAP, Microsoft, Iconiqlab ve Ambisafe dahil olmak üzere birçok ortaklığa imza attı. Böylece projeyi pazara açık halee getirerek güçlendirmek hedefleniyor. Ayrıca Unibright geliştiricileri toplu taşıma alanında token kullanılan bir ekosistem oluşturmak için Deutsche Bahn ile bir araya geldi. Son olarak NEM ile stratejik bir ortaklık kuruldu. Öte yandan ana şirket SPO Consulting’in Lufthansa, Unilever ve Samsung gibi şirketlerle önümüzdeki yıllarda yararlanılabilecek iş bağlantıları bulunmaktadır.

UBT Token

Unibright yapısında kullanılmak adına UBT tokenleri yaratıldı. Kullanıcılar, kullanmak istedikleri kadar tokeni yaratabilirler. Kullanıcıların tokenleri elde etmek için tokenleri açık piyasadan satın almaları gerekiyor. Unibright, kullanıcıların swap yoluyla satın alma seçeneği de sunuyor.

Bu sistem hakkında Unibright topluluğu tarafından ifade edilen bazı endişeler vardı, bazıları büyük kuruluşların token satın almak için bir borsaya gitmelerinin beklenemeyeceğine inanıyordu. Ancak bu bugüne kadar büyük bir sorun olmadı ve tüm kullanıcılar tokenleri açık piyasadan alarak kullandılar. Kullanıcılar kaç tokene ihtiyaç duyduklarını belirlemek adına ihtiyaç duydukları token miktarını söyleyen bir hesap makinesini kullanabiliyorlar. Kullanım süresi 30 gün olarak belirleniyor.

Bu 30 günlük kullanım, UBT token modelinin çok önemli bir parçasıdır. Kullanıcıların ilk yatırımının minimum 30 günlük kullanımı kapsayacak kadar büyük olması gerekiyor. Böylece müşteriler daha sonra bir “Yeniden satın alma sözleşmesi” kullanmaları mümkün olabiliyor. Sonucunda kullanıcılar 30 günlük periyotlarla UBT tokenlerini satın alarak UBT tokenini canlı tutarlar. UBT fiyatı standart olarak belirlenmektedir ve ağın ihtiyacına göre şekillenmektedir.