Michael Saylor, iş zekası (business intelligence), mobil yazılım ve bulut tabanlı hizmetler sağlayan bir şirket olan MicroStrategy kurucularından biridir. Aynı zamanda şirketin yönetim koltuğunda oturuyor. Saylor Amerikalı bir girişimci, yönetici, mucit, yazar ve hayırseverdir. 4 Şubat 1965’te Lincoln, Nebraska’da doğdu ve çocukluğunu dünyanın çeşitli ABD Hava Kuvvetleri üslerinde yaşayarak geçirdi. Gençlik yıllarında ailesi Dayton, Ohio yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ne yerleşti. Liseden sınıfının birincisi olarak mezun oldu. Saylor, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Hava Kuvvetleri Yedek Subay Eğitim Kolordu tam bursu alarak okudu. Havacılık ve uzay bölümünün yanı sıra bilim, teknoloji ve toplum (STS) bölümünü okuyarak çift ana dalda diploma aldı.
Bilgisayar simülasyon teknolojisinin kamu politikasına ve iş stratejisine uygulanmasına hayran kalan Saylor, MIT’de sistem dinamikleri okurken “Bir Rönesans İtalyan Şehir Devletinin Matematiksel Modeli” tezini yazdı. 1987 yılında MIT’den en yüksek dereceyle mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’nde İkinci Teğmen olarak görevlendirildi. DuPont, Dow ve Exxon gibi şirketlere stratejik kararları desteklemek için bilgisayar simülasyonları oluşturmaya odaklı danışmanlık hizmeti vermeye başladı.
Saylor 1989’da teknoloji, ticaret ve bilgisayar simülasyonlarının kullanımına olan tutkularını birleştirdi ve MicroStrategy’i kurdu. Şirket, kuruluşların her yerde bilgi sağlamasına yardımcı olma vizyonuyla kuruldu. Grafik işletim sistemlerinin ve istemci sunucu hesaplamasının gücünden yararlanarak ve iş zekasına ilişkisel çevrimiçi analitik işleme (ROLAP) adı verilen yeni bir yaklaşıma öncülük ederek, istikrarlı bir şekilde büyüdü. MicroStrategy büyümesenin ardından 1998’de halka açıldı (NASDAQ: MSTR). MicroStrategy, Saylor liderliğinde kurumsal analitik ve mobilite yazılımında dünya çapında binlerce kuruluşa hizmet veren küresel bir lider oldu.
Teknolojiye Katkıları
Diğer yandan Saylor, 40’tan fazla patenti olan bir mucittir. İlişkisel analitiğin mucidi olmasının yanı sıra, MicroStrategy’yi mobil kimlik, web analitiği, bulut bilişim gibi çeşitli alanlarda da yönetti. Aynı zamanda Alarm.com’un ve Angel.com’un kurucusudur.
Saylor, 2012’de yayınlanan ‘’Mobil Dalga: Mobil Zeka Her Şeyi Nasıl Değiştirecek’’ kitabının yazarıdır. Kitap, mobil, bulut ve sosyal ağların dünya çapındaki siyasi ve ekonomik kalkınma üzerindeki etkisini inceliyor. Ayrıca Apple, Google, Facebook ve Amazon gibi devlerin uluslararası teknoloji liderleri olarak yükselmesini ele aldı. Bu konuda şirketlerin endüstriyel ve politik alandaki etkilerini inceledi. ‘Mobil Dalga’, hem The New York Times hem de The Wall Street Journal’da en çok satanlar listelerinde yayınlandı. 1999 yılında çocuk sağlığı, mülteci yardımı, eğitim, çevrenin korunması ve sanata destek gibi hayırseverlik amaçlarına milyonlarca bağış yapan Saylor Vakfı’nı kurdu. Vakıf, dünya çapındaki öğrencilere ücretsiz üniversite eğitimi ve sürekli mesleki gelişim kursları sunan Saylor Akademisi’ni (Saylor.org) yönetmektedir.
Saylor ve Bitcoin
Michael Saylor’ın kurumsal bir Bitcoin evanjelistine dönüşmesi açık bir şekilde başladı ve sürekli medyada yer etti. Saylor Bitcoin’i birçok insana tanıttı. MicroStrategy’nin 2020’de 482 milyon dolar geliri ve istikrarlı gidişatı vardı. Şirketin geçen yıl Covid’den dolayı giderleri azaldı. Öte yandan şirketin nakit rezervleri birikmeye başladı. Bitcoin dünyasındaki birçok kişi gibi, Saylor’un merkez bankalarının karşılıksız para basması hakkında derin bir tedirginliği vardı. Saylor şöyle düşünüyor: hesaplamalarına göre parasal arzdaki artış doların değerini her sene %15 düşürüyor. Nakit paraya ‘çöp’ ve ‘eriyen buz’ yakıştırmasını yaparken, Bitcoin’den ise ‘dijital altın’ olarak bahsediyor. Ağustos ayında Saylor, şirketinin hazine rezervlerinin bir kısmını Bitcoin’e taşıyarak alışılmışın dışında bir adım attı ve 250 milyon dolara 21.454 Bitcoin satın aldı. Şirket o günden bu yana Bitcoin almaya devam etti. Şubat ayında 1.026 milyar dolara 19.452 Bitcoin ekleyerek toplam varlığını 90.531 Bitcoin’e çıkardı. Buna karşılık şirketin hisseleri yükseldi ve bir yıl önce 107 dolarken 16 Mart’ta hisse başına 724 dolardan işlem görmeye başadı.
Ancak Saylor’un bir kripto para boğası olarak konumunu sağlamlaştıran ve ününü artıran sıradan bir tweetleşme idi. Aralık ayında Tesla CEO’su Elon Musk, Bitcoin’in cazibesine dayanmaya çalışan bir Fransisken keşişinin resmini tweetledi. Saylor, Musk’a cevap olarak Tesla hissedarlarına “100 milyar dolarlık bir iyilik” yapmasını ve Tesla’nın bilançosunu dolardan Bitcoin’e çevirmesi gerektiğini söyledi. Musk, bu kadar büyük işlemlerin mümkün olup olmadığını sordu ve Saylor, geçen aylarda toplam 1.3 milyar dolarlık BTC aldığını ve seve seve taktik defterini gösterebileceğini söyledi.
8 Şubat’ta Musk’ın şirketi Tesla, bilançosundaki nakit para ile 1.5 milyar dolarlık BTC aldı ve ürünleri için dijital paraları ödeme yöntemi olarak kabul edeceğini söyledi. Saylor’un sadece Tesla değil birçok şirketi Bitcoin’e getireceğine inanılıyor.
2021 Bitcoin’in “İlk Yılı”
Kripto para yatırımında ilk harekete geçme avantajı çok kritiktir. Eğer bir şehirde Bitcoin’e ilk yatırım yapan kişi , ilk yatırım yapan bir ülke ya da ilk yatırım yapan bir şirketseniz rakiplerinizi gerçekten üzebilirsiniz. Saylor’a göre karı artırmak yerine artan değerlere yatırım yaparak dinamik oluşturulabilir. Bilançolara göre dünyaca ünlü şirketler dengeyi sağlamak için bile %25-40 daha fazla çalışması gerekiyor. 40 bin şirket arasından sadece 32’si bilançolarında Bitcoin’i bulunduruyor. Saylor Şubat 2020’de Bitcoin’in tüketici oyunu olduğunun altını çizdi. Ancak şu an kurumsal bir oyun haline geldiğini savunuyor. MicroStrategy Bitcoin’e yatırım yapan ilk halka açık şirket oldu, ardından Square ve Tesla geldi. Saylor’a göre sıfırıncı yıl Tesla’nın Bitcoin almasıyla başladı ve 2021’e gelindiğinde Bitcoin’in kurumsal ilk yılına girildi.