XRP İçin Akıllı Sözleşme Ağı Flare Network Nedir?

GİRİŞ Üçüncü en büyük kripto para birimi olarak, alana aşina olan çoğu kişi Ripple’ı duydu ve bunun, modası geçmiş SWIFT bankacılık ağının yerini alacak şekilde tasarlanmış küresel bir ödeme ve döviz ağı olduğunu anladılar. Ve bu...

Flare-Network-coin-bilgi

GİRİŞ

Üçüncü en büyük kripto para birimi olarak, alana aşina olan çoğu kişi Ripple’ı duydu ve bunun, modası geçmiş SWIFT bankacılık ağının yerini alacak şekilde tasarlanmış küresel bir ödeme ve döviz ağı olduğunu anladılar. Ve bu belirli kullanım durumu için harika çalışsa da diğer işlevlerde sınırlı kullanışlılık göstermiştir.

Bununla birlikte, Flare Network, XRP token için akıllı sözleşme kabiliyetine sahip bir ağ oluşturarak XRP tokenlarının kullanımını iyileştirmek amacıyla oluşturulduğu için bu sorun çözülebilir.

Flare Network’ün ayrıca, yakın zamanda XRP sahiplerine Ripple topluluğunda oldukça heyecan yaratan bir airdropla piyasaya sürülen Spark (FLR) adlı kendi tokenı da var.

Tüm bunlar ilginç geliyorsa,  Flare Network hakkında daha fazla bilgi edinmeye hazırlanın.

Flare Nedir?

Flare, iki temel blockchain problemini çözmek için Hugo Philion ve Sean Rowan tarafından oluşturuldu:

  1. Halka açık blockchain tokenlarındaki değerin dörtte üçü, akıllı sözleşmelerle güvenilir bir şekilde kullanılamaz. Philion ve Rowan’a göre bu acil ihtiyaç meselesidir.
  2. Blockchain ağlarını ölçeklendirme girişiminde alınan talimatlar, yeni ağların çoğu Proof of Stake mutabakatı veya bazı varyasyonları aracılığıyla ölçeklendirmeyi ele aldığı için gelecekteki olası sorunlara yol açabilir. Tüm bu protokoller, ağ güvenliğini blok zincirinin yerel tokenından alır. Bu durum hem acil hem de uzun vadeli bir sorun teşkil eder.

Flare’ye Göre Proof of Stake Sorunları Nelerdir?

Flare’ye göre, Proof of Stake fikir birliğiyle ilgili en acil sorun, yerel tokenların güvenli alternatif kullanımlarına izin verecek şekilde tasarlanmamış olmasıdır.

Daha uzun vadede potansiyel sorun, zamanla bir stake tokenının değerinin değerinde artmaması olasılığından kaynaklanır. Bu durum  ağ trafiği artarken meydana gelirse, ağ da giderek güvensiz hale gelir. Daha yüksek değerli bir token, ağ güvenliği ve token yatırımcıları için iyi olsa da, merkeziyetsizliğin iş yapmak için bir norm haline gelmesini istiyorsak kötü.

Bir tokenin değeri yükseldiğinde, sermayeyi diğer kullanımlardan uzaklaştırıyor demektir. Uzun vadede bu bir sorun haline gelir, çünkü sonunda Proof of Stake kullanan akıllı bir sözleşme ağında, ağı güvence altına almak için gereken sermaye ölçeği, uygulanabilir olamayacak kadar yüksek olur.

Nihayetinde Proof of Stake ağları işlemler için ölçeklenebilirdir. Ancak değer için ölçeklendirme yapamazlar.

Flare Bu Sorunları Nasıl Çözmeyi Amaçlıyor?

Flare, ağın güvenliğini token değerine bağlamadan akıllı sözleşme platformlarını ölçeklendirmenin yeni bir yolunu öneriyor.  Flare, FLR tokenını yerel tokenı olarak kullanır ve Turing dışı tam tokenların akıllı sözleşmelerle güvenilmez şekilde kullanılmasını sağlamak için çok uygundur.

Flare, kendisini ilk Turing complete Federated Byzantine Agreement (FBA) ağı olarak adlandırıyor. FBA konsensüsüne uyarlanmış Avalanche konsensüs protokolünü kullanır. FBA kullanmanın yararı, sahipler için herhangi bir ekonomik teşvike güvenmeden ağ güvenliğini sağlama yeteneğidir. Flare, Ethereum Sanal Makinesinin (EVM) bir sürümünü kullandığından, Turing tam akıllı sözleşmelerini çalıştırabilir.

FXRP’ye Genel Bakış

Flare ekibinin XRP’yi Flare Network’e getirirken karşılaştığı sorun, bir XRP adresini kontrol etmek için halka açık bir blockchain akıllı sözleşmesinin imkansızlığıdır. Bunun nedeni, akıllı sözleşmelerin gizli bir anahtarı saklamanın ve gizliliğini korumanın bir yolu olmamasıdır.

Flare, XRP’yi sadece kod kullanarak ağa getirmeye çalıştıysa, bir grup kişinin bir araya gelmesini ve işlemleri yetkilendirmek için toplu olarak kontrol ettikleri çoklu imzalı bir adres kullanmasını da gerektirir. Elbette bu, FXRP’nin bu koşullar altında ne merkeziyetsiz ne de güvenli olacağı anlamına gelir. Ve bu kabul edilemez.

FXRP’nin mevcut uygulamasıyla, herhangi bir XRP sahibi, tokenlerini XRP ağındaki birine gönderebilir. Temsilci XRP’yi tutar ve FXRP’yi 1: 1 oranında veren Flare üzerindeki akıllı sözleşmelerle iletişim kurar. Bu FXRP tokenleri ayrıca 1: 2.5 oranında FLR ile güvence altına alınmıştır. Bu nedenle, ihraç edilen her 1 FXRP için 2,5 FLR stake edilmiş olmalıdır. Bu, aracı tarafından tutulan XRP’yi güvende tutar ve herhangi bir merkezi aracıya olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

FXRP Nasıl Çalışır?

FLR sahipleri, Token’larını FXRP sistemini oluşturan Flare üzerindeki akıllı sözleşmelere gönderebilirler. Esasen bu, FXRP sistemine teminat sağlamaktır. Bu akıllı sözleşmelere aracılar denir. FXRP sistemi birçok aracıdan oluşacaktır.

Flare Yönetişimi

FLR token sahipleri ağı yönetmek için oy kullanır ve SDA’lar ayrıca FLR token sahipleri tarafından yönetilmeyi talep edebilir.

Flare teknik incelemesinde, FLR sahipleri tarafından başlatılabilen ve oylanabilen herhangi bir manuel zincir içi değişiklik için rejimleri bulabilirsiniz. Bunlar, eylemlerle ilişkili ücretlerin değiştirilmesi, teminat oranının değiştirilmesi, işlem maliyetlerinin değiştirilmesi ve kod değişikliği gerektirmeyen diğer değişkenler gibi şeylerdir.

Ağ konsensüs parametrelerini değiştirmek veya FTSO’ya yeni bir zaman serisi eklemek gibi kod değişikliği gerektiren şeyler için bir Flare Foundation oluşturulacak. Vakıf henüz oluşturulmadı, ancak 5 alandan sorumlu kar amacı gütmeyen bir kuruluş olacak: hibeler, yatırımlar, araştırma ve geliştirme, eğitim, tanıtım ve ortaklıklar.

Vakıf, araştırma ve geliştirme işlevine sahip olduğu için, kod güncelleme işleminin ayrılmaz bir parçası haline gelir. Önerilen herhangi bir kod değişikliğini inşa eder, test eder, analiz eder ve sonra dağıtır.

Vakıf, faaliyetlerinde ve harcamalarında tamamen şeffaf olacak şekilde oluşturulacaktır. Faaliyetleri ve harcamaları hakkında iki yıllık bir rapor yayınlayacak. En önemlisi, bir gündem belirleme yetkisine sahip değildir, ancak sadece FLR sahiplerinden yön almasına izin verecek şekilde yaratılmıştır.

Bu kısıtlama nedeniyle Vakıf şunları yapamaz:

  • FTSO’ya herhangi bir şekilde katkıda bulunmak;
  • FLR varlıklarından herhangi birini ağ üzerindeki herhangi bir uygulama için teminat olarak dağıtmak;
  • FLR varlıklarını herhangi bir yönetim oyunda oy kullanmak veya bunu yapmak için FLR tokenlerini başkalarına atamak.

Buna ek olarak, FLR sahipleri Vakfı dağıtmak için herhangi bir zamanda oy kullanabilirler. Bu durumda, tüm faaliyetleri sona erdirmek ve kalan tokenlardan herhangi birini yakmak gerekir.

Flare Network’ün Arkasında Kim Var?

Flare Network’ün CEO’su ve kurucu ortağı Hugo Philion‘dur. Flare’yi yaratmadan önce modüler bina sistemi Future Generations’ın kurucusuydu. Geçmişi yatırımlardadır ve Cass Business School’dan Yatırım ve Finansal Risk Yönetimi alanında lisans derecesine sahiptir.

Daha sonra UCL’den Makine Öğrenimi alanında Master of Science derecesi aldı. Ayrıca iki 1 milyar $ + fonda emtia türevleri portföy yöneticisi olarak çalışma deneyimi kazandı.

Flare ve CTO’sunun diğer kurucu ortağı Sean Rowan‘dır. Sean, UCLA ve TCD’deki meslektaşları ile blockchain tabanlı bir açık anahtar altyapısından yararlanarak güvenli araç iletişim protokolleri tasarladığı 2015’ten beri blockchain alanında yer alıyor. Bundan önce Trinity College Dublin’den Matematik ve Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği alanlarında çift lisans derecesi aldı.

Daha sonra, muhtemelen Hugo Philion ile tanıştığı University College London’dan Makine Öğrenimi alanında Master of Science derecesi aldı. Sean ayrıca İrlanda’nın Dublin kentinde Ar-Ge Mühendisiydi.

Son Düşünceler

Ripple’ın böylesine büyük bir takipçiye ve bankacılık alanında büyük bir potansiyele sahip olmasıyla, Flare Network, XRP’ye akıllı sözleşme işlevselliği getiren ağ ile eşit derecede büyük hale gelebilir. Kesinlikle projenin kurucularının umduğu şey bu ve muhtemelen Flare tarafından sağlanan olanaklar konusunda eşit derecede hevesli olan büyük bir XRP meraklıları grubu var.

Hatırlanması gereken bir şey de Flare’nin Ripple ile başladığıdır, ancak teorik olarak herhangi bir blok zincirine akıllı sözleşme işlevselliği ve birlikte çalışabilirlik ekleyebilir. Halka açık blockchain tokenlarındaki değerin dörtte üçünün akıllı sözleşmelerle güvenilir bir şekilde kullanılamayacağı düşünüldüğünde, şu anda Flare’nin önünde büyük bir potansiyel büyüme eğrisi var.