Web 3.0 Nedir, Ne Değildir?

Web 3.0, web etkileşiminde yeni paradigma olacak ve geliştiricilerin web sitelerini oluşturma biçiminde temel bir değişikliği işaret ediyor

web-3.0-nedir-ne-degildir

Web 3.0, web etkileşiminde yeni paradigma olacak ve geliştiricilerin web sitelerini oluşturma biçiminde temel bir değişikliği işaret ediyor.

Muhtemelen internette dolaşan “web 3.0” terimini duymuşsunuzdur. Basitçe söylemek gerekirse, web 3.0, internetin evriminin yeni bir aşamasıdır. Web 3.0’ın internete getirdiği değişiklikler onu tamamen yeni bir seviyeye taşıyacak. Bilgisayar bilimcileri ve İnternet uzmanları, bu değişikliklerin interneti daha akıllı hale getireceğine ve hayatımızı kolaylaştıracağına inanıyor. Öyleyse, paradigma değiştiren bu değişiklikleri anlamak için önce bildiğimiz haliyle internetin evrimine bakalım.

Web 1.0 -> Web 2.0 -> Web 3.0: Evrim

Yakında göreceğimiz gibi, internet ihtiyaçlarımız ve kullanımlarımızla birlikte gelişti.

Web 1.0

Sosyal medyadan ve video akışından da önce var olan internetin bir versiyonu vardı. Bu, 90’ların ortalarında Google’dan önce bir zamandı. İnternet, AltaVista ve Netscape tarafından yönetiliyordu. O zamanlar internet, yalnızca tuğla ve harç şirketlerinin reklamını yapmak için vardı. Bu web siteleri “salt okunur web” idi, yani yalnızca bilgi aramanıza ve okumanıza izin veriliyordu.

Çoğu e-ticaret web sitesi, arkasındaki konsept basit olduğundan, doğası gereği hala web 1.0’dır. Ürünleri müşterilere sunar ve ilgilenenlerden para alır. Bu web siteleri genellikle çok pürüzsüz ve hızlıdır, ancak kullanıcı etkileşimi seviyesi minimalisttir.

Web 2.0 

İnternetin bir sonraki yinelemesine “web 2.0” veya “read-write (okuma-yazma)” web adı verildi. Artık kullanıcılar sadece boşta olan ziyaretçiler değildi, kendi içeriklerini oluşturabilir ve bir web sitesine yükleyebilirlerdi. web 2.0, 2003 yılından başlayarak dünyayı fırtınayla ele geçirdi. On yıldan biraz fazla bir süre içinde, pazarlama ve iş operasyonlarını tamamen yeniden tanımladı .

Instagram Influencer’lar tek bir fotoğraf göndererek bir markayı yaratabilir veya bozabilir. Yelp gözden geçirenler tek bir olumsuz yorum yaparak bir restoranı yok edebilir. Satın alma kararları söz konusu olduğunda kitle incelemeleri çok önemlidir. Bir ankete göre, satın almadan önce çevrimiçi incelemeleri okuyan müşterilerin yüzde 90’ı ve yüzde 88’i kişisel bir tavsiye kadar onlara güveniyor.

Web 2.0’ın temel amacı interneti daha demokratik hale getirmek ve mümkün olduğunca kullanıcı tarafından erişilebilir kılmaktı.

Web 3.0

Muhtemelen web 3.0 kavramına zaten aşinasınız.

Amazon’da her bir şey satın aldığınızda, web sitesinin algoritması, ürününüzü satın alan kişilerin satın almaya devam ettiği diğer ürünlere bakacak ve ardından bunu size önerecektir. Öyleyse, burada neler olduğunu bir düşünün. Web sitesi, diğer kullanıcılardan tercih ettiğiniz seçeneklerin neler olabileceğini öğreniyor ve daha sonra beğenebileceğiniz şeyleri size önermek için kullanıyor. Temelde, web sitesinin kendisi öğreniyor ve daha akıllı hale geliyor.

Özetle, web 3.0’ın arkasındaki felsefe budur. Web 1.0, öncelikle müşterileri için işletmeden veya kurumdan gelen içerik tarafından yönlendirildi. Web 2.0, kullanıcıların içeriklerini web sitesinin kendisine yüklemesine ve paylaşmasına izin vererek işleri biraz daha ileri götürdü. Web 3.0, çevrimiçi uygulamaların ve web sitelerinin Web’deki bilgileri almasına ve kullanıcılara yeni bilgiler / veriler vermesine izin verir.

EHarmony tanışma sitesinde araştırma ve geliştirme kıdemli müdürü olan Ph.D. Gian Gonzaga’nın dediği gibi, “Web daha önce bilinmeyen bir şeyi geri verebilir. Web 3.0, kim olduğunuzu öğrenir ve anlar ve size bir şeyler geri verir. “

Web 3.0’ın 4 Özelliği

Web 3.0’ın nüanslarını ve inceliklerini anlamak için, Web 3.0’ın dört özelliğine bakalım:

  • Anlamsal ağ
  • Yapay zeka
  • 3D Grafikler
  • Her yerde

Web 3.0 Uygulamasının Zorlukları

Web 3.0 uygulamasının en büyük zorluklarından bazılarına bakalım:

  • Genişlik : İnternet çok büyük bir alan. Milyarlarca sayfa içerir ve SNOMED CT tıbbi terminoloji ontolojisi tek başına 370.000 sınıf adını içerir ve mevcut teknoloji henüz semantik olarak yinelenen tüm terimleri ortadan kaldıramadı. Tüm bu verileri okuyabilen ve işlevselliğini anlayabilen herhangi bir akıl yürütme sistemi, büyük miktarda veriyle başa çıkmak zorunda kalacaktır.
  • Belirsizlik : Kullanıcı sorguları gerçekten spesifik değildir ve en iyi durumda son derece belirsiz olabilir. Bulanık mantık, belirsizlikle başa çıkmak için kullanılır. İnternet, belirsiz değerlerin puanlarıyla ilgilenir. Örneğin, bir hasta, her biri farklı olasılıkla birçok farklı tanıya karşılık gelen bir dizi semptom sunabilir. Olasılığa dayalı muhakeme teknikleri genellikle belirsizliği ele almak için kullanılır.
  • Tutarsızlık : Tutarsız veriler, mantıksal çelişkilere ve öngörülemeyen analize yol açabilir.
  • Aldatma : Yapay zeka verileri filtrelemeye yardımcı olabilirken, ya sağlanan tüm veriler kasıtlı olarak yanlış ve yanıltıcıysa. Bu sorunu durdurmak için şu anda kriptografi teknikleri kullanılmaktadır.

Web 3.0’ın Avantaj ve Dezavantajları

Web 3.0’ın Avantajları:

  • Artan bilgi bağlantısı: Anlamsal web, çevrimiçi verilerin bağlanabilirliğine yardımcı olacaktır.
  • Etkili arama
  • Daha iyi pazarlama
  • Daha verimli web taraması
  • Etkili iletişim
  • İnsan etkileşimini değiştirme

Web 3.0’ın Dezavantajları:

  • Daha az gelişmiş cihazlar Web 3.0’ı işleyemez.
  • Web 1.0 web siteleri çok daha eski görünür.
  • İnternete yeni gelenlerin anlaması çok karmaşık olabilir.

Sonuç

Gerçek bir internet devriminin eşiğindeyiz. Web 3.0 uygulamasında çeşitli zorluklar olduğu doğru olsa da, hayatımıza getirebileceği katıksız yenilik gerçekten akıllara durgunluk veriyor. Hayatımıza getirebileceği olumlu değişiklikleri gerçekten anlamak için Web 3.0’ın bazı pratik kullanım durumlarına ihtiyacımız var.