Bunun yerine sabit bir miktar yatırım yapabilirsiniz, örneğin her ay 300 $. Hisse senetleri bir ayda 10 dolardan işlem görürse, 30 hisse alırsınız. Daha sonra 12 $ ‘a çıkarsa, o ay 25 hisseye sahip olacaksınız demektir. Ve fiyat bir ay daha 8 dolara düşerse, 37 hisse biriktireceksiniz. .

Dolar Maliyet Ortalaması Avantajları

Avantaj 1: Duygusal Bileşeni Azaltır

Dolar maliyet ortalamasının bir avantajı, yatırım yaparken karar verme sürecinizin duygusal bileşenini çıkarmasıdır. Fiyatın ne kadar çılgınca dalgalandığına bakılmaksızın, tercih ettiğiniz yatırımın belirli bir dolar miktarını satın almaya önceden belirlenmiş bir seyirde devam edeceksiniz. Bu şekilde, fiyat çılgın bir hızla düştüğünde yatırımınızdan kurtulamayacaksınız, bunun yerine daha düşük bir maliyetle daha fazla hisse alma fırsatı olarak göreceksiniz.

Avantaj 2: Kötü Zamanlamayı Önler

Paranızı belirli bir yatırıma tek seferde yatırırsanız, büyük bir piyasa düşüşünden hemen önce yatırım yapma riski vardır. 2007’de başlayan piyasa gerileme döneminden hemen önce bir yatırıma atladığınızı hayal edin. Krizden önce  paranızın yalnızca bir kısmını yatırmış olsaydınız daha fazla para kaybedersiniz.

Bir piyasa tabanını belirlemek neredeyse her zaman imkansızdır, bu nedenle dolar-maliyet ortalaması piyasa zamanlamalarını yumuşatmaya yardımcı olabilir.

Tabii ki, bu madalyonun diğer tarafı, piyasa bir boğa piyasasında yükselişe geçmeye başlamadan önce doğru zamanda yatırım yapmayı da kaçırabilirsiniz.

Dolar Maliyet Ortalaması Dezavantajları

Dezavantaj 1: Zaman İçinde Piyasa Yükseliyor

Dolar maliyet ortalamasının bir dezavantajı, piyasanın zamanla yükselme eğiliminde olmasıdır. Bu, daha önce toplu bir meblağ yatırırsanız, belirli bir süre boyunca yatırılan daha küçük miktarlardan daha iyi sonuç vereceği anlamına gelir. Toplu ödeme, piyasanın yükselen eğiliminin bir sonucu olarak uzun vadede daha iyi bir getiri sağlayacaktır.

Dezavantaj 2: İyi Yatırımları Belirlemek İçin Kesin Çözüm Değil

Ancak dolar maliyet ortalaması, tüm yatırım riskleri için bir çözüm değildir. Pasif bir dolar-maliyet ortalama yaklaşımını tercih etseniz bile iyi yatırımları belirleme görevini üstlenmeniz ve araştırmanızı yapmanız gerekecektir. Tanımladığınız yatırımın kötü bir seçim olduğu ortaya çıkarsa, yalnızca sürekli olarak kaybedilen bir yatırıma yatırım yapacaksınız.

Ayrıca, pasif bir yaklaşım benimseyerek, değişen ortama yanıt vermeyeceksiniz. Yatırım ortamı değiştikçe, yaklaşımınızı yeniden düşünmenizi isteyebilecek bir yatırım hakkında yeni bilgiler edinebilirsiniz.

Örneğin, XYZ şirketinin kazançlarını artıracak bir satın alma işlemi yaptığını duyuyorsanız, şirketteki riskinizi artırmak isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, dolar-maliyet ortalama yaklaşımı bu tür bir dinamik portföy yönetimine izin vermez.