Badger DAO Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Merkeziyetsiz finans (DeFi), 2020’de inanılmaz bir hızla büyüdü ve inanılmaz bir ivmeyle ve çok sayıda ilginç ve faydalı projeyle 2021’de de büyümeye devam ediyor


Merkeziyetsiz finans (DeFi), 2020’de inanılmaz bir hızla büyüdü ve inanılmaz bir ivmeyle ve çok sayıda ilginç ve faydalı projeyle 2021’de de büyümeye devam ediyor.

DeFi’nin ne kadar popüler olduğunu ve ne kadar büyüdüğünü açıkça gösteren metriklerden biri, DeFi projelerinde Kilitlenen Toplam Değer (TVL) değeridir. Aşağıdaki grafikte 2020’de TVL’nin ne kadar arttığını ve 2021’de 65 milyar doların üzerinde nasıl güçlü tutulduğunu görebilirsiniz.

Badger DAO ve onun BADGER token’i en ilginç projelerden biri. Bu projenin öne çıkmasının nedeni, sarılmış Bitcoin (BTC) kullanmadıkları sürece birçok projede görmediğimiz bir şey olan DeFi’de Bitcoin kullanmasıdır.

Bitcoin’in şimdiye kadar yaratılmış en sağlam kripto para olduğunu iddia eden birçok Blockchain savunucusu var. Bunun hem en sağlam teminat yöntemi hem de en iyi takas yöntemi olduğuna inanıyorlar. Bununla birlikte, DeFi’deki Bitcoin kullanımı, en azından Bitcoin’i Ethereum ağında kullanılabilecek bir ERC-20 token’ı “kitlemek” mümkün olana kadar, her zaman küçük Bitcoin ekosistemiyle sınırlı kalmıştır.

Wrapped Bitcoin’in icadından bu yana, Ethereum ağındaki Bitcoin miktarının önemli ölçüde arttığını gördük.

Bu bazı açılardan faydalı olsa da kesinlikle ideal değil ve en önemlisi Ethereum’da Bitcoin kullanmak için şu anda mevcut olan altyapı yeni ve henüz gelişmemiş olduğu için, bu, basılan Bitcoin’in merkezi platformlara ve bu platformlarla birlikte gelen tüm saklama, güven ve KYC gereksinimlerine bağlı kaldığı anlamına geliyor.

İyi haber şu ki, teminat olarak sentetik Bitcoin kullanan birçok borçlanma ve borç verme protokolü olduğu için Bitcoin’i DeFi’de kullanabilirsiniz, ancak kötü olan, bu sentetik Bitcoin’in ticaretini yapmak için çok az sayıda büyük likidite havuzu olması.

Bu nedenle, DeFi’deki artan büyüme ve DeFi’ye katılmak isteyen Bitcoin sahiplerinin karşılaştığı tüm mevcut zorluklarla birlikte Badger DAO’nun arkasındaki ekip, Bitcoin’i DeFi devrimine dahil etmenin daha iyi bir yolunu bulmak için işe koyuldu. Hemen aşağıda bunun nasıl çalıştığına daha yakından bakacağız. Öncelikle:

Badger DAO Nedir?

Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonun kısaltması olan DAO (Decentralized Autonomous Organization) terimine aşina olabilirsiniz. Badger DAO, topluluğa projenin kontrolünü en başından itibaren veren merkeziyetsiz bir yönetim yapısı ile oluşturuldu.

Badger DAO, Bitcoin’in merkezi olmayan finansta, Ethereum ve diğer Blockchain’inde kullanımını hızlandırmak için gereken altyapıyı oluşturmayı hedefliyor.

Orijinal Badger DAO geliştirme ekibi, onu herhangi bir DeFi protokolündeki projelerin işbirliği yapmasına ve ortak ürünler oluşturmasına olanak tanıyan eksiksiz bir ekosistem olarak tasarladı. Badger DAO bir DAO yönetişim yapısıyla oluşturulduğundan, geliştiricilerin teşviklerini, hangi proje üzerinde çalışırlarsa çalışsınlar merkezi olmayan yönetişimle uyumlu hale getirmeleri mümkündür. Buradaki düşünce, rekabetten ziyade DeFi ekosisteminde bir işbirliği ruhu yaratmaktır.

Ayrıca, projenin başlangıcından bu yana birincil hedeflerden biri, Badger DAO’nun topluluk tarafından en baştan yönetilip yönetileceğinden emin olmaktı. Topluluk yönetimi, yeni ürünlerle ilgili kararları alacak ve topluluk yönetimi, BADGER belirteçlerinin tüm katılımcılara adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktan sorumlu olacaktır. Tüm bunlar, kurucuların, herkes için şeffaf ve adil olan, topluluk öncelikli bir yaklaşıma ne kadar bağlı olduklarını gösteriyor.

Daha fazla sayıda beceri seti ve daha geniş çeşitlilik, projeye ve projeye dahil olan herkese büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca, elde edilen gelirler DAO’nun büyümesine en çok katkıda bulunanlara dağıtılacak kârlar yaratacağından, topluluk üyeleri projenin başarısında en büyük paya sahiptir.

DAO’lar Nasıl Çalışıyor?

Birkaç yıl önce DAO’lar oldukça nadirdi, ancak projeler, topluluk liderliğindeki yönetişimin merkezi kontrole tercih edildiğini gördükçe oluşumları arttı. Bir bakıma bu, yönetişim token’larının bir tür yeni yardımcı program token’larına dönüşmesine yol açtı.

Bir topluluk liderliğindeki DAO’yu tasarlarken bir ideal vardır, ancak gerçek dünyada DAO’lar genellikle topluluklardan çok fazla katılım çekmez. Zincirleme oylamayla ilişkili GAS ücretleri de dahil olmak üzere, bunun nedenlerinin listesi vardır.

Çoğu durumda katılım eksikliği, DAO’ya karşı sahiplik veya sorumluluk eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Oylama ve topluluk katılımı güzel bir ideal, ancak çoğu onları görmezden geldiğinde işe yaramaz hale gelir veya önerilen değişiklikler reddedildiğinde daha da kötüleşir. Oy önemli değilse ve değişme şansı çok azsa, insanlar ilgilerini çabucak kaybederler.

Badger DAO kurucu ekibi, DAO’lardaki en fazla etkinliğin Venture (Girişim) DAO’larında görülebileceğine inanıyor. Bu tür DAO’lar yalnızca iş ve platformun her yönünden sorumlu olmakla kalmayıp, aynı zamanda protokolün ve ürünlerin iyi performans gösterdiğini görmek için bir teşvike sahip olduklarından, durumun neden böyle olabileceği açık görünüyor. Daha ürün odaklı olan DAO’lar, Girişim DAO’larından bazı dersler alarak, bağlı bir topluluğu nasıl sürdüreceklerini ve ürünlerinin yarattığı değeri nasıl paylaşacaklarını öğrenebilirler.

Badger DAO, sadece moda olmak için bir DAO oluşturmaya karar vermedi. İşbirliği ortamını teşvik edecek ve Bitcoin’i tamamen DeFi ekosistemine getirme hedeflerini paylaşabilecek bir topluluk oluşturmak için gerçek bir istekleri var. Sadece yasal olarak oluşturulmuş bir organizasyondan daha fazlası olmak istiyorlar ve topluluğu teşvik ettiğini iddia eden, ancak hiçbir zaman bir tane oluşturamayacak gibi görünen, olağan DAO’dan daha fazlası olmak istiyorlar.

Bu nedenle ekip, temel taşlardan biri olarak platformun ortak mülkiyetini elinde tutacak ve bu nedenle tüm ürünler topluluk üyeleri tarafından piyasaya sürülecek. Ayrıca, ücretler ve gelir yoluyla yaratılan herhangi bir değer de ürün yaratıcılarına ve BADGER token sahiplerine geri aktarılacak.

Buradaki sorun, zaman zaman ödüllerin bölünmesinin tamamen net olmaması durumudur. Örneğin, hangi topluluk üyelerinin hangi fikirleri ilk olarak önerdiği ile ilgili bazı sorular ortaya çıkabilir. Veya bir ürünün, projeye geliştirici yeteneğinin sağlanması da dahil olmak üzere, bir DeFi protokolü tarafından tamamen finanse edildiğini varsayalım. Bu durumda, projeye tahsis edilen kaynakların bir miktar muhasebesinin yapılması ve uygun ödüllerin belirlenmesine ihtiyaç duyulacaktır.

Şu anda net bir kesim olmayabilir, ancak Badger DAO’nun geliştirilmesinde çok erken ve bu sorunların çoğunun, topluluğun çoğunluğu için uygun ve kabul edilebilir bir şekilde çözülmesi muhtemel.

Badger Üreticileri

Badger Builders, Badger DAO’nun can damarıdır. Bu, diğer geliştiricilerle işbirliği yapan ve Badger DAO ekosisteminde yeni ürünler yaratan topluluk üyeleri grubudur. Badger kurucuları da bireysel olmak zorunda değildir, bir grup geliştirici veya hatta tüm bir şirket olabilirler.

Badger Builders için harika olan şey, DAO’nun bir parçası olmaktan faydalanmak için katılım gereksinimlerinin olmamasıdır. Badger Builder olmak isteyen herkes, açık kaynak kodu ve bir avuç yönetim token’ı ile becerilerini kullanarak harika bir şey yaratmaya yardımcı olabilir.

Herkese açık olan sadece ürünlerin yapımı da değildir. Herhangi bir topluluk üyesi, Badger DAO Discord kanalında yeni ürün fikirleri sunmakta özgürdür. Burada fikirleri hakkında geri bildirim alabilir ve ayrıca işbirliği yapacak ortaklar bulabilirler.

Bir teklif yapılırsa ve topluluk ilgi gösterirse, teklif daha da geliştirilebilir, ardından fikrin tüm topluluğa sunulması gerekip gerekmediğini belirlemek için zincir dışı bir oylama yapılabilir. Proje için onay almak için zincirleme bir oylamada son adımı atmaya karar verilirse, bir proje onaylandığında, geliştirme ekibi projeyi finanse etmek, inşa etmek ve ardından pazarlamak için dahil olur. Telegram ve Discord kanallarında zincir dışı oylama, ürün veya operasyonlarla ilgili herhangi bir sorun için çözümler belirlemek için kullanılır. Yönetim, teklif verirken bireyleri saf dışı etmekten alıkoymak için bu şekilde tasarlanmıştır. Bunun yerine, katkıda bulunanların bir araya gelerek şimdiye kadarki en şaşırtıcı DeFi ürünlerinden bazılarına katkıda bulunmaları umulmaktadır.

Badger Token Lansmanı

Badger, tokenlerini piyasaya sürerken Yearn.finance ile aynı yönü alarak, BADGER token’nın parasal bir değeri olmadığını ve kesinlikle DAO yönetişim amaçlarına yönelik olduğunu açıkça ortaya koydu. Ayrıca Yearn gibi BADGER token’ı adil bir likidite madenciliği lansmanı ile başladı.

Bunun anlamı, hiçbir zaman protokol üzerinde merkezi bir kontrol olmadığıdır. 

Tüm bunlar, Badger DAO’nun kabataslak koşullar altında başlatılan birçok blok zinciri projesinin kötü örneklerinden ve hatalarından kaçındığı veya kuruculara, danışmanlara ve erken yatırımcılara proje token’ının %90’ından fazlasını kontrol ettiği anlamına geliyor. Ayrıca tüm akıllı sözleşme kodu ve sistemleri, güvenli olduklarından ve gizli kusurları olmadığından emin olmak için üçüncü taraf denetim firması Zokyo tarafından tamamen denetleniyor.

Takımı saklayacak bir anonimlik yok. Tamamen şeffaflar ve herkes tarafından biliniyorlar. Projeyle destek ve bağlantıyı sürdürmek için token arzının %10’unu ellerinde tutuyorlar. Topluluğun dağıtıma karar vermesi için tutulan token arzının %35’i de var. Bu fonlar, ortaklık teşvikleri, operasyonlar, daha fazla likidite madenciliği veya diğer pek çok şey için kullanılabilir, ancak yalnızca topluluk oy kullandıktan ve token’ların kullanımını onayladıktan sonra geçerlidir.

CLAWS Nedir?

CLAWS, bazıları tarafından stabilcoin olarak tanımlansa da, aslında bir stabilcoin değil, bir “getiri dolar”dır. Esasen getiri doları, son kullanma tarihi olan teminatlı bir varlıktır. Getiri doları sona erdiğinde, UMA protokolünde 1 dolar değerindeki teminatı karşılığında itfa edilebilir. Son kullanma tarihine kadar, varlığın fiyatını piyasa belirler – ancak genellikle son kullanma tarihi yaklaştıkça 1 dolara yaklaşması gerekir.

DeFi birleştirilebilirliğinin harikalarından biri, aynı temel varlıklarla birden fazla getiri biçimi elde etme yeteneğidir ve potansiyel getirilerinizi en üst düzeye çıkarır. CLAWS’da durum böyledir. Bir kullanıcı CLAWS token bastığında, CLAWS’larını bir Sushiswap Likidite Havuzuna yatırabilecek ve karşılığında CLAWS-SLP token’larını alabilecektir. Bu CLAWS-SLP token’ları daha sonra ek ödüller kazanmak için özel bir Badger Sett kasasında stake edilebilir (ek UMA, xSushi, bDIGG ve bBadger gibi).

Badger DAO’nun Arkasındaki Ekip

Proje topluluğun kontrolü ve yönetimi altında olduğu için kurucu üyelere çok fazla ışık tutulmuyor. Bununla birlikte, Bitcoin’i DeFi devrimine dahil etmek amacıyla Badger DAO projesini hayata geçiren dört kurucu üye var. 

  • Chris Spadafora operasyon lideridir. Yıllar içinde birçok şirket kurmuş bir seri girişimcidir. Badger DAO’dan önceki son projesi Alwayshodl.com’du. Ayrıca, uzun vadeli kripto holdingleri için stratejik danışmanlık sağlayan Angelrock şirketinin ortağıdır.
  • Ameer Rosic ayrıca Badger DAO’daki operasyon ekibinin bir parçasıdır. Bir diğer seri girişimci de Blockgeeks.com’un kurucusudur. Ayrıca, sosyal medya ağlarından para kazanmak için kullanılabilecek bir tarayıcı uzantısı olan Dollarcake’nin ayrılmaz bir parçasıdır.
  • Albert Castellana , Stakehound.com’un kurucu ortağı ve CEO’sudur ve Badger DAO için ürün danışmanı olarak hizmet vermektedir.
  • Alberto Cevallos , projenin teknik danışmanıdır. Ayrıca Travala’ya danışmanlık yapıyor ve paranın interneti için altyapı oluşturmakla uğraşan bir şirket olan Metl’in kurucusudur.