Hellenic Coin (HNC) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Giriş Günümüzde nakit paranın olmadığı bir geleceğe doğru gidildiğini söyleyebiliriz


Giriş

Günümüzde nakit paranın olmadığı bir geleceğe doğru gidildiğini söyleyebiliriz. Özellikle yeni gelen nesille ve insanların teknolojiyle iç içe yaşamaya başlaması kripto paraların gelecekte parlayacağını gösteriyor. Dijital olan bir şeyin kullanılması adına önce güvenli olması gerekiyor. Bu yüzden Blockchain kullanımı gelecekte kaçınılmaz hale gelecek. Hellenic Coin (HNC) geliştiricileri de bu gelecekte kullanılacak para birimi olmak için oldukça iddialı. Fiat para birimlerinin yerini alabileceğine inanan HNC teknolojik avantajlarına güveniyor. Bunu başarmak adına HNC debit kartı gibi günlük hayatta kullanılabilecek çözümler sunuyor.

HNC Nasıl çalışır?

HNC Blockchain’i Şubat 2015’te tamamen merkezsiz olarak başlatıldı. 2021’de yapılan son hard fork ile ismini HNC Revolution olarak değiştirdi ve yeni bir algoritma olan Proof of service X11 SHA3 Dash’e geçti. HNC bu günden sonra saydam, hızlı ve güvenilir bir alternatif ödeme aracı olmasının yanı sıra yatırım aracı haline de geldi. HNC Revolution’ın açık kodları 2021 itibariyle Github’da yer almaya başladı. Proje şu anda açık kodlu olarak topluluk tarafından geliştiriliyor.

HNC Algoritması

HNC X11 adını verdiği algoritmayla farklı hash fonksiyonları kullanıyor. Bu sayede mümkün olan en güvenli kripto para madenciliğini sunuyor. Şu anda DASH olarak bilinen Darkcoin’de 2014 yılında X11 sistemi kullanıldı. X11’in hedefi ASIC madencilerine karşı dirençli olmaktı ve böylece adil madencilik fırsatı sunulacaktı. Aynı zamanda DASH ağı bu algoritma sayesinde hızlanmıştı.  Bitcoin’in kullandığı SHA-256 algoritmasının aksine, X11 tek bir hash fonksiyonu kullanmıyor. X11 adı da buradan geliyor, 11 farklı hash algoritması birlikte çalıştırılıyor. Bu yüzden madencilik ağının dağıtık olması kolaylaşıyor. Çok fazla hash kullanılmasının temel nedeni, ASIC’ler için madenciliği zorlaştırırken CPU ve GPU’loarı ile madencilik yapan kullanıcıların halen rekabet edebilmesi. Bildiğiniz gibi ASIC’ler madencilik için üretilen maliyeti yüksek ekipmanlar.

HNC diğer birçok kripto para gibi işlemlerin kaydedilmesi ve gerçekleşmesi merkezsiz defter kullanıyor. Bildiğiniz gibi blockchain bloklardan oluşuyor ve bu blokların içerisinde işlemleri doğrulayan veriler oluyor. Örneğin Bitcoin’de madenciler proof of work konsensüsünü kullanarak verilerin doğru kalmasını sağlıyor. HNC’de farklı bir sistem daha proof of work ile aynı anda çalışarak blockchain güvenliğini sağlıyor: Proof of Service. İki farklı sistem kullanılmasının nedeni ise, iki sistemin de iyi taraflarını alarak ağın zayıf yönlerini olabildiğince telafi edebilmek.

HNC Masternode’ları

Ağ Masternode’lar üzerinden çalışıyor. Performans, fonksiyonellik ve bir miktar coin sahibi olmak gibi belirli kriterlere uygun hesaplar Masternode seçiliyor. HNC’de her 1 milyon HNC sahibi olan node dilerse Masternode olabiliyor. Masternode’da HNC blockchain’inin tam kopyası bulunuyor. Bunun haricinde Masternode’ların yaptığı çeşitli işlemler var. İlki blokları doğrulamak. İkincisi ise kripto para gönderimlerini sağlamak. HNC’de standartın dışında 2 farklı gönderim şekli bulunuyor. PrivateSend ile kullanıcılar dilerse gizliliğini koruyarak gönderim yapabiliyor. InstantSend ile kullanıcılar 2000 HNC’ye kadar gönderimleri anında yapabiliyor. Yukarıda bahsettiğimiz hizmetleri yaparak Masternode’lar çeşitli ödemeler alıyor. Bütün bu prosedüre Proof of service adı veriliyor ve proof of work madencileriyle aynı anda çalışılıyor.

HNC Madenciliği

İkili konsensüs kullanan HNC ağında madenciler işlemlerinin onaylanması ve blockchain’e yazılmasını sağlıyor.  Bütün madencilik işlemi  sırasında madenciler de harcadıkları efor karşılığında ödül kazanıyor. Bir işlem yapıldığında işlemler listesine kaydediliyor ve işlemler kriptografi ile korunmuş bir bloğa yazılıyor. Madenciler güçlerini birleştirerek ve kendi aralarında data akışını sağlayarak şifreyi çözüyor. Aynı zamanda gelmekte olan işlemleri de kontrol ederek çift harcamayı önlüyorlar. İşlemlerin bulunduğu blok blok zincirine ekleniyor ve onaylanması adına node’lara ve masternode’lara gönderiliyor. Madencilik ödüllerinin %99’u masternode’lara kalan %1’i madenciler arasında pay ediliyor.

HNC Yol Haritası

Kripto para alanındaki yasal düzenlemelerin 2021’e gelene kadar oldukça yavaş ilerlediğini söyleyebiliriz. Ancak yine de kripto paraların ilk ortaya çıktığı döneme kıyasla ilerleme kaydedildi. HNC’in hedefi gerçek ekonominin içine girerek güvenilir ve global hizmet sunmak. Bunun içinde geliştiriciler debit kartı gibi geleneksel banka metotlarını kullanmak istiyor. HNC’nin global olarak yayılması ve yatırım aracı olabilmesi için hedefleri şöyle:

  • Kullanımı kolaylaştırarak bütün platformlarda HNC kullanılabilir olacak.
  • Yasal düzenlemeler HNC için en önemli başlıklardan biri. Masternode’lar dahil olmak üzere yasal düzenlemeler çerçevesine uygun hale getirilecek.
  • Güvenliğin sağlanması için dünyada kabul görmüş cüzdanlarla anlaşılacak. Henüz son anlaşma sağlanmadı ancak gelecekte bu yönde duyurular yapılacak.
  • Günlük kullanım için Visa Debit kartları kullanılacak. Excelon ile ortaklık şimdiden imzalandı ve ön siparişleri başladı. Kripto ATM’ler için çalışmalar yapılıyor.
  • Ek olarak HNC sahiplerine teşvik amaçlı ödüller dağıtılacak. Ayrıca debit kartı kullanımları için çeşitli kampanyalar yapılacak.

HNC Coin’leri ve Fiyatı

HNC arzı başlangıçta 100 milyon olarak belirlendi. Şu anda dolaşımda 93 milyon HNC bulunuyor. 13 milyon HNC çeşitli ödüllerin dağıtılması için saklanıyor. 7 milyon HNC şu anda kazılabilir durumda. HNC fiyatının stabil kalması için belirli miktardaki HNC 5 yıllık süreçlerde değiştirilecek ve alım-satıma kapatılacak. 17 Mayıs 2021’den %5 ile başlayarak her yıl %5 artış ile coin’ler kitlenecek.

Projenin 2021’de bir sonraki safhaya geçmeye çok yaklaştığı için dikkat çekmeye başladığını da söyleyebiliriz. Henüz büyük ve geniş çapta bilinen borsalarda listelenmeyen HNC buna rağmen fiyatında büyük değişimler yaşadı. Mart 2020’den bu yana yükseliş gösteren işlem hacmi Mayıs 2021 itibariyle 500 bin dolara kadar ulaşmış durumda.