Mirror Protocol (MIR) Nedir? MIR Hakkında Bilinmesi Gerekenler

DeFi Devrimi Merkezi olmayan finans topluluğu genelinde çeşitli odak noktaları bulunuyor


DeFi Devrimi

Merkezi olmayan finans topluluğu genelinde çeşitli odak noktaları bulunuyor. Bunlardan biri geleneksel bankacılık ve finans kurumları tarafından yetersiz hizmet verilen müşterileri DeFi ile tanıştırmak. Mirror Protocol’ün de amacı bu kişilerin veya kurumların finansal araçlara ve kaynaklara erişimlerini sağlayabilmek.

Dünya servetinin büyük bir yüzdesi belirli bir azınlık tarafından elde tutuluyor. Aynı zamanda bu servetin belirli coğrafi bölgelerle de sınırlı olması oldukça dikkat çekici. Zenginliğin bu noktalarda yoğunlaşması ile bu bölgelerde yaşayanların temel finansal  hizmetlere ve araçlara erişimi oldukça kolay. Dünya nüfusunun geri kalanı ise bu hizmet ve araçlara erişimde güçlük çekmektedir.

Tüm insanların finansal hizmetlere ve piyasalara erişimlerini sağlamak için farklı yollar araştırılıyor. Son yıllarda, izinsiz çalışan blockchain’lerde varlıkların token haline getirilmesinin ileriye dönük bir yol olduğu öne sürülüyor. Ek olarak, bu merkezi olmayan finans sistemlerinin mevcut finansal piyasaların verimliliğini artırması ve başka faydalar da sağlaması bekleniyor.

Varlıkların token haline getirilmesinde sorunlar yaşanıyor. Yasal zorluklar ve gerekli teknolojiye ulaşılamaması ciddi sorunlar arasında. Bazı ilk proje örnekleri, bu problemleri aşmak için öncelikle gayrimenkul ve altın gibi fiziksel varlıkların dijitalleştirilmesine odaklandı. Bu çalışma bir nebze olsun başarı sağladı. Günümüz blockchain endüstrisinde, yeni bir trend görüyoruz. Hisse senetleri ve tahviller gibi daha soyut varlıklar token haline getiriliyor. Devam eden DeFi devrimi, çok fazla sayıda yeni ürünün ortaya çıkmasına neden oldu. Bunları başlıca iki kategoride olmak üzere sınıflandırabiliriz. Varlık Destekli Tokenler ve Sentetik Varlıklar.

Mirror Protocol’ün Sunduğu Fırsatlar

DeFi’ye aşina olan herkes, en popüler varlık destekli tokenlere de aşinadırlar. Örneğin, birçok DeFi protokolü Wrapped Bitcoin (WBTC) kullanıyor. WBTC, gerçek Bitcoin değil, Bitcoin’in soyutlanmış bir formudur. Anlaşılması kolay ve kullanım amacına uygun, basit bir tasarımdır.

Ancak bu varlık destekli tokenler tam olarak ideal değiller. Hala tokenlerin merkezi bir yapıda tutulması, yatırımcıların karşılaştığı yasal zorluklar ve bazen de aşırı ücretler gibi problemleri var. Bu sıkıntılardan sakınmak için bir alternatif bulunuyor; Sentetik varlıklar. Bu alanda öncülük eden projelerden biri de Mirror Protocol’dür.

Mirror Protocol, dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir kişi tarafından 7/24 hisse senedi ticareti yapma olanağı veriyor. Şu anda sadece ABD hisse senetleri ile işlem yapılıyor. Proje bu ticareti, sentetik varlıkları veya Mirror Assets (mAssets) olarak adlandırdıkları varlıkları basarak yapıyor. mAssetler, Terra Network tarafından yaratıldı ve bu network üzerinde çalışıyor. Akıllı sözleşmeler ile destekleniyorlar. Yaratılan herhangi bir mAsset, temsil edilen gerçek dünya varlığının fiyat davranışlarını yansıtması üzerine tasarlanmıştır. Tüm ticaret, izinsiz çalışan bir sistemde blockchain tarafından güvence altına alınmıştır. Bu son derece güçlü bir tasarım.

mAsset Avantajları Nelerdir?

Teoride, değeri olan hemen her şey Mirror’da token haline getirilebilir. Bu da aşağıdaki faydaların tümünü sağlıyor:

  • Dünyanın her yerinde 7/24 izne gerek kalmadan alım-satım
  • Aracılara gerek yok; tüm işlemler blockchain defteri üzerinde gerçekleşiyor.
  • Tokenleştirme, kullanıcıların bir varlığı token olarak takas etmesine olanak tanır.
  • Bazı varlıklar için tokenleştirme, daha iyi likiditeyi ortaya çıkaracaktır.
  • Blockchain’de akıllı sözleşmelerin kullanılması yasal ve operasyonel maliyetleri önemli ölçüde azaltacaktır.
  • Tokenleştirme ile varlıklar daha erişilebilir olacak; kısmi mülkiyet, daha az likit kullanıcıların katılımına izin verecektir.

MIR Tokenleri

Tüm sistem MIR tokeni kullanılarak yönetiliyor. Tokenler ayrıca sistemi güvence altına almak için staking’i teşvik etmek için de kullanılıyor. Mirror sisteminde başlıca kullanıcıları şöyle sıralayabiliriz;

  • Traders: Alım-satım yapanlar.
  • Minters: Token basanlar.
  • Likidite Sağlayıcıları: Likidite sağlayıcıları belirli ödüllerle teşvik edilir.
  • Stakers: Staking aktivitesine katılanlar.

Terraform Labs

Mirror Protocol geliştiricisi Terraform Labs, Ocak 2018’de Do Kwon ve Daniel Shin tarafından kurulan Güney Kore merkezli bir şirkettir. Polychain Capital, Pantera Capital ve Coinbase Ventures gibi büyük girişim sermayesi şirketlerinden 32 milyon dolarlık destek aldılar. Kısa süre sonra da stablecoin LUNA’yı piyasaya sürdüler. Merkezi olmayan bir global ödeme sistemi olarak tasarlanan Terra Network’ü da yarattılar. Sistemde minimum işlem ücreti uygulanıyor, bir işlemi ise 6 saniye içinde tamamlayabiliyor.

Şirket Amerika ve Avrupa’da henüz ivme kazanmadı. Ama aylık 2 milyondan fazla kullanıcı, 2 milyar doların üzerinde işlem hacmi üretiyor. Bu işlemlerin çoğu, Güney Kore ödeme platformu CHAI ve Moğolistan merkezli MemePay üzerinden yapılıyor. LUNA tokeni, getirisini sahiplerine geri dağıttığı için stabilcoin’ler arasında bir şekilde benzersizdir. Bu getiri de LUNA sahiplerine %100 iade edilen işlem ücretlerinden geliyor.

Mirror’ın Ortak Platformları

Mirror Protocol tamamen topluluk ile birlikte çalışıyor. Terraform Labs, kurucuları ve çalışanları, platformda özel bir idari işleve sahip değiller. Örneğin MIR tokenlerinin önceden kazılmamıştıi tokenler piyasaya çıktığında önceden token sahibi olan bir kurum bulunmuyordu.

Mirror Protocol’ü tarafından oluşturulan ilk köprü, Ethereum Network’e kuruldu. Bu sayede Uniswap üzerinden tokenlerin alınması mümkün oldu. Yakın zamanda Mirror Protocol’ü Binance Smart Chain’e (BSC) de demir attı. Artık BSC topluluğu Mirror’da oluşturulan token haline getirilmiş sentetik varlıklara erişebiliyor.

Mirror üstünde şu anda tokenleri oluşturulan varlıklar ABD hisse senetleridir. Ancak Mirror Protocol, herhangi bir soyut varlığın mAsset olarak oluşturulmasına izin veriyor. Gelecekte sanat eserleri, gayrimenkul, değerli metaller, emtialar, fiat ve kripto para birimleri ve diğer varlık türlerinin mAsset olarak eklenebileceği anlamına geliyor.

Mirror Protocol ilk kurulduğunda platforma eklenen 14 varlık vardı. Ocak 2021’de bir yönetim oylaması ile orijinal 14’e BTC, ETH, ABNB (Airbnb), GS (Goldman Sachs Group) ve FB’nin (Facebook) eklenmesi onaylandı.