Bulut Bilişim Alanında İddialı: Akash Network (AKT) Nedir?

Giriş Akash Network bulut bilişim kaynakları için alım-satım fırsatı sunan bir platformdur


Giriş

Akash Network bulut bilişim kaynakları için alım-satım fırsatı sunan bir platformdur. Geliştiriciler Akash Network’ü giderleri azaltmak adına tasarladılar. Böylece platformda tüketici konumunda olanlar için giderler fiyatlar azalırken, sağlayıcı konumundakiler için gelirler artırıldı. Bu yazımızda Akash Network’ü ve Akash’da kullanılan Akash Token’i (AKT) tanıtacağız.

Akash Network ve Bulut Bilişimi

Dünya üzerinden 8.4 milyon veri merkezi bulunuyor. Veri merkezlerinin yaklaşık %96’sında yeteri kadar gelişmişlik söz konusu değil. Bulut bilişim alanını Amazon, Google Cloud ve Microsoft Azure domine etmiş durumda. Bu üç devin toplam Pazar payı %71 seviyesinde, üstelik bu develerle rekabet etmek neredeyse imkansız olduğu için bu rakamın yükseleceği öngörülüyor. Dev sağlayıcılar yeterince esnek, kullanışlı ve düşük maliyetli değiller. Yıllar geçtikçe de bulut bilişimi kullanımı artsa bile mevcut sorunlara çözüm bulunamıyor. Akash Network bu endüstriye bir platform yaratarak ve katılımcılara farklı avantajlar sağlayarak piyasada yer edinmek üzere yola çıktı.

Akash Network, blockchain’i kullanan sunucusuz ilk süper bulut uygulaması olmasıyla dikkat çekiyor.

Akash Network Nasıl Çalışır

Akash ağı güvenli, saydam ve merkezsiz bir bulut bilişim alım satım alanı yaratıyor ve kullanıcıları birbirine bağlıyor. Akash Network ekonomik güvence sağlamak adına teşviklere dayanan bir sistemle çalışıyor. Ekosisteme katılan kullanıcılar farklı rollerde olabiliyorlar. Akash ağında “müşteriler” işlemci gücü ya da depolama alanı almak isteyenler oluyor. Müşteriler için Akash platformu birçok sağlayıcıyı birleştirerek tek bir süper bulut bilişim alanı yaratıyor. Bulut bilişimi kiralamak isteyen kullanıcıların farklı bir platforma ihtiyacı ortadan kaldırılıyor.

Akash Network aktörlerine kısaca göz atalım:

Onaylayıcılar

Onaylayıcılar işlemleri onaylama yoluyla ağın çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda blokların doğrulanması ve sonuçlandırması görevini üstleniyorlar. Ayrıca sınırlı sayıda onaylayıcı ağda aynı anda var olabiliyor. Şu anda sistem yüksek standartlarda çalışabilmek adına 64 onaylayıcıya ihtiyaç duyuyor. Onaylayıcılar onayladıkları işlemler için AKT olarak işlem ücreti kesiyorlar. Böylece onaylayıcılara teşvik ödenmiş oluyor.

Delegeler

Delegeleri AKT tokenlerine sahip olanlar oluşturuyor. AKT sahipleri belirli oranlarda tokenlerini kullanarak ağın güvenliğini sağlıyorlar. Bunun karşılığında delegeler blok ödüllerinden pay alıyor.

Sağlayıcılar

Sağlayıcıları da kaynak ve işlem gücü sağlayanlar oluşturuyor ve katkıları oranında ödül kazanıyorlar. Sağlayıcılar AKT tokenlerini kullanarak teminat göstermek zorunda oluyorlar ve saat bazında gelirleri artıyor. Böylece her sağlayıcı aynı zamanda delege ve onaylayıcı olabiliyor.

Kiracılar

Kiracılar sağlayıcılardan hesaplama döngüleri satın alırlar. Fiyatlar pazar tarafından etkilenen bir sistem olan, ters açık artırma adı verilen süreç sonunda belirleniyor. Bu süreçte sağlayıcılar kiracılar tarafından açılan isteklere teklif verirler ve en düşük fiyat veren sağlayıcı kazanır.

Kiracılar tarafından kiralanan hesap döngüsü sağlayıcıların bilgisayarını kullanarak belirli işlemler yapar. İlk adımda CPU için hafızadan ya da daha önce kaydedilmiş bir yerden programlama dilini alır. Ardından talimatları uygulamaya koyar. Bu uygulama bir hesaplamadır ve son olarak sonucu bir deftere kaydeder. Bütün bu işlemleri mümkün olan en yüksek hızda art arda gerçekleştirir.

Akash Token (AKT)

Başlangıçta 100 milyon AKT token arzıyla yola çıkıldı. Akash geliştiricileri maksimum AKT arzını 389 milyon olarak belirledi. AKT arzı zaman içerisinde talebe göre piyasaya sürülecek.

Akash tokeni kullanarak kullanıcılar piyasa fiyatına göre 10x daha ucuz işlemci gücü satın alabiliyor. Ayrıca bulut bilişim üzerinden para kazanmak isteyen kullanıcılar 4 katına kadar daha fazla kazanç elde edebiliyor.

Protokol içerisinde bazı işlemler AKT haricinde diğer tokenlerle de yapılabiliyor ancak emir defteri AKT tokeni rezerv birimi olarak saklıyor. AKT fiyatına göre diğer tokenlerin fiyatları sabitleniyor. Bu sayede sağlayıcılar ve kiracılar fiyat dalgalanmalarından korunmuş oluyor. Aynı zamanda belirli tokenlerin AKT’ye dönüştürülmesi likidite sorununa çare oluyor.

AKT’nin asıl kullanım alanı ise çoğu zaman staking aktiviteleri. Açık artırma sırasında daha fazla AKT stake etmiş kullanıcılar daha sıklıkla teklif verebiliyor. Böylece AKT için alım teşviki yaratılmış oluyor. Kullanıcılar zaman içerisinde topladıkları AKT’leri biriktirdiklerinde tokenlerin sağladığı faydalar da artmış oluyor. Ek olarak AKT’lerini onaylayıcılara ödünç veren kullanıcılar her blok ödülünden ve işlem ücretlerinin belirli kısmından pay alabiliyor.

Bununla birlikte Akash Token, Akash ağının konsensüs mekanizmasının da çalışmasını sağlayan tokendir. Proof of stake adı verilen konsensüs mekanizmasında onaylayıcılar sırayla değişiyor. Bu sayede her bir bloğun onaylayıcısı sırayla belirleniyor. Onaylayıcılara çok fazla güç sağlamamak adına onaylayıcılardan belirli oranda AKT token’ini teminat olarak göndermesi isteniyor. Gönderilen bu tokenler sistem tarafından yakılıyor, bu sisteme “slashing” adı veriliyor. Slashing sayesinde AKT arzı belirli seviyede korunuyor ve fiyat olarak az da olsa olumlu bir etki yaratıyor.

AKT Fiyatı

AKT tokenleri Ekim 2020’de piyasaya sürüldü ve 1 token fiyatı 0,4 dolar civarında işlem görüyordu. AKT piyasaya sessiz bir giriş yaptı ve kripto para piyasasına olan ilginin de düşük olmasından dolayı radara girmeden devam etti. Ocak 2021’e kadar sessizliğini koruyan AKT token, bu tarihten sonra ilgi görmeye başladı. Bu tarihlerdeki kripto para fiyatlarının genelinde görünen artıştan da etkilenen AKT token  Şubat 2021’de 6 dolara, Nisan 2020’de ise sert bir çıkışla 7 dolara kadar ulaştı.

AKT tokenleri çeşitli borsalarda işlem görüyor. Proje geliştiricileri AscendEX (Bitmax)’ı destekliyor. İşlem gördüğü diğer borsalar ve pariteleri şöyle :

  • Gate.io AKT/USDT  AKT/ETH
  • Bittrex AKT/USDT    AKT/BTC
  • Bithumb Golabal  AKT/USDT