Band Protocol (BAND) Nedir? BAND Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Band Protocol bir süredir piyasada ancak kendi ana ağını geçtiğimiz yıl yayınladı


Giriş

Band Protocol bir süredir piyasada ancak kendi ana ağını geçtiğimiz yıl yayınladı. Bununla birlikte bir düzine ortaklık kurdu. Bunlardan bazıları ICON ve Elrond’du ve BAND tokeni Coinbase ve Huobi gibi hatırı sayılır borsalarda listelenmeye başladı.

Boğa marketinde 10x artışlar doğal karşılanır ancak kripto para piyasası sakinken bir tokenin 10x artması yatırımcıları şaşırtabilir. BAND tokenler için de böyle bir durum söz konusuydu, bir anda fiyatı yükseldi ve dikkatleri üzerine topladı. Yüksek artışların çoğu manipülasyon olarak değerlendirilse de BAND için durum biraz farklıydı. İleriye dönük adımlar atılmış ve ana ağı başlatılmıştı, bu yüzden anlık fiyat hareketleri sergiledi.

Band Protocol kripto para dünyasındaki oracle problemini bir platform yaratarak çözmeyi planlıyor. Bu çözümler üretilirken diğer blockchain’ler ile ortak çalışmaya da odaklanılıyor. Proje hakkındaki detaylara göz atalım.

Band Protocol’ün Kuruluşu

Proje Soravis Srinawakoon’nun bir fikri olarak doğdu. Stanford mezunu Soravis, Forbes’ın 30 yaş altı 30 girişimci listesinde yer almış bir isim. Daha önce Boston Consulting Group adına çalışan Soravis, bu süreç içerisinde birçok girişimde bulundu.

Soravis kripto paralar ile 2014’te tanıştı. O dönem MIT bir anketi tamamlayan öğrencilerine 100 dolar değerinde Bitcoin dağıtıyordu. Band kurucusu da bu yolla Bitcoin’i öğrenmiş oldu. Birkaç arkadaşıyla birlikte bir Bitcoin’i temel alan şans oyunları platformu kurdu. Bu siteden kazandığı parayla Band Protocol’ün yapımına başladı. Boston Consulting Group’taki işini bırakmasının ardından ekibini topladı ve projesini başlattı.

Soravis fark etti ki bir topluluk büyüdükçe topluluk içi iletişimin kalitesi düşüyordu. Soravis’e göre yanlış bilgilerin kolay yayılması ve erişebilirlik kısıtlamaları bunun temel sebebiydi. Band Protocol de başlangıçta bilgi akışını doğru şekilde sağlamak adına geliştirildi ve ilk sürümü 2017 yılında Ethereum blockchain’inde yer aldı. Aynı zamanda Ethereum tabanlı ERC-20 tokeni BAND yaratıldı.

Band Protocol’ünün kurucuları

Band Protocol’ün Özellikleri

Zaman içerisinde Band Protocol’nün odağı oracle olmaya başladı. DeFi ve Dapp alanlarının gelişmesi bu alanların gerçek dünyadan verileri almasına bağlıydı. Dahası merkezsiz uygulama ve finans içerisindeki protokollerin dışarıyla ağlantısı olmazsa fazla kapalı olacakları için gelecekleri belirsizleşecekti.

Yukarıda bahsettiğimiz noktaları baz alarak Band Protocol yeni bir oracle protokolü oluşturmaya başladı. Bu protokol hızlı, güvenli ve düşük maliyetli olarak tasarlandı. Ek olarak geliştirici dostu platformun güncellemelerini yapmak geliştiriciler için oldukça kolay. Sonuçta Cosmos Network’ün bir parçası olarak BAND ortaya çıktı.

Band Protocol kendini “zincirler arası veri oracle’ı” olarak tanımlıyor. Kripto para alanında veri oracle’ları gerçek dünyadan veri almak için API’lar yaratıyor. Böylece merkezsiz uygulamalar ve akıllı sözleşmelerin veri toplaması mümkün oluyor. Bu veri hava durumu, hisse senedi fiyatları, kripto para fiyatları hatta uçuş kayıtları bile olabilir. “Zincirler arası” terimi ise tahmin edebileceğiniz gibi, verilerin sadece Ethereum blockchain’in de değil diğer projelere de akmasını sağlayabildiği anlamına geliyor.

Band Protocol Nasıl Çalışır?

Band Protocol’ün çalışma şekli yıllar içerisinde değişti ve şu anda daha anlaşılabilir hale geldi. Band Protocol’ün Ethereum sürümünde veri tabanlı birkaç topluluk bulunuyor. Bu toplulukların kendi tokenleri var ve tokenler BAND ile destekleniyor. Destek miktarı topluluk içerisindeki talebe göre değişiyor.

Band Protocol’ü ile çalışan birçok ikincil platform da bulunuyor. Ancak Band Protocol’ün kendisi DPoS mekanizmasıyla çalışıyor. Kolektif bir biçimde toplanan veriler onaylayıcılara ve delegelere ihtiyaç duyuyor, böylece devamlı ve güvenilir dış veriler sağlanabiliyor.

Onaylayıcılar Band Protocol üzerinde yeni bloklar yaratıyor ve işlemleri ilerletiyor. Bunun karşılığında BAND tokenleri kazanıyorlar. Öte yandan onaylayıcıların sürekli çevrim içi kalması gerekiyor aksi halde stake ettikleri tokenlerin bir kısmı kesintiye uğruyor. Diğer DpoS sistemlerinin aksiye Band’de onaylayıcı olmak için belirli bir miktar bulunmuyor. Bunun yerine diğer onaylayıcıların stake ettikleri tokenlere göre onaylayıcılar seçiliyor. Ağda toplamda 100 onaylayıcı bulunuyor.

BAND Ön Satışı

Band Protocol 2 kere ICO 1 kere de borsa üzerinden ön satış gerçekleştirdi. İlk ICO Ağustos 2018’de yapıldı, 10 milyon BAND tokeni 0.3 dolardan satıldı, 3 milyon dolar toplandı. İkinci ICO özel olarak düzenlendi Mayıs 2019’da 5 milyon BAND tokenmi 0.4 dolardan satıldı ve 2 milyon dolar toplandı.

Band Protocol’ün Binance üzerinde gerçekleştirilen ön satışı açık arayla en başarılısı oldu. Toplamda 6 milyon dolar fonlama aldı, 12.4 milyon BAND tokeni 0.47 dolardan satıldı. Ön satışlarda satılan bütün tokenler ERC-20 tokeniydi. Bütün ön satışlarda toplam arzın %27.37’si atılmış oldu.

Kalan tokenkerin %25.63’ü ekosistem geliştirmesine, %20’si geliştirici ekibe, %5’i proje danışmanlarına ve %22’si Band Protocol Vakfı’na ayrıldı.

Band Protocol’ün dikkat çeken yatırımcıları.

Band Protocol Yol Haritası

Projenin nihai hedefi bütün blockchain’ler ve kripto para alanı dışındaki işletmeler için de oracle hizmeti sunmak. Hedeflerine ulaşmak adına geliştiriciler 4 aşamadan oluşan bir yol haritası çizdiler.

Evre 0: Bu evre Band Protocol’ünün ana ağının başlatılmasıydı. 2020 yılında 10 Haziran’da başladı. Aynı zamanda ERC-20 BAND tokenleri, ana ağda yer alan BAND tokenleriyle değiştirildi .

Evre 1: İçinde olduğumuz bu evrede farklı programlama dilleri ve akıllı sözleşmeler ile kullanılan verilerin BAND blockchain’indeki durumları hakkında geliştirmeler yapılıyor. Öte yandan Ethereum ve Cosmos blockchain’indeki uygulamalar ile uyumluluk çalışmaları yapılıyor.

Evre 2 ve 3: Bu evrelerde Band blockchain’inin birlikte çalışabilirlik seviyesinin geliştirilmesi planlanıyor. Böylece alternatif ödeme yöntemleri ile kurumsal blockchain’lere kapı açılması hedefleniyor. Geliştiriciler şimdilik Asya merketine odaklandıklarını elirtiyor.