Wrapped Bitcoin (WBTC) Nasıl Alınır? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Wrapped Bitcoin nedir


Wrapped Bitcoin nedir?

Wrapped Bitcoin, Ethereum blok zincirindeki Bitcoin’i temsil eder. Bir saklayıcı olan BitGo tarafından soğuk depoda tutulan Bitcoin tarafından 1:1 oranında desteklenen bir ERC-20 tokenidir. Tokenin Ethereum ağında olması daha hızlı Bitcoin işlemlerine olanak tanır ve böylece Ethereum blockchain’inde Bitcoin’in daha hızlı uygulanmasını kolaylaştırır. Esasen Ethereum ve Bitcoin blok zinciri arasında bir köprü görevi gördüğü de söylenebilir. Fiyat olarak WBTC, BTC fiyatını takip etmektedir.

WBTC şu anda en belirgin Wrapped (sarılmış) tokendir ve tokenleri sarmanın kripto para birimi topluluğu için neden faydalı olduğuna bir örnek teşkil ediyor. Bu yazımızda Wrapped BTC coin nasıl satın alınır sorusuna yanıt vereceğiz.

Wrapped BTC Coin Nasıl Satın Alınır?

Wrapped Bitcoin satın almayı basitleştirmek için hem fiat hem de kripto para birimini destekleyen bir borsa kullanmanız tavsiye edilir. Aksi halde kripto paralar arasında geçiş yaparak zaman veya ufak miktarda olsa işlem ücretleriyle para kaybedebilirsiniz.

WBTC almak için şu adımları takip edebilirsiniz:

WBTC’yi destekleyen bir borsada hesap açın.

Popüler seçenekleri karşılaştırmak için aşağıdaki tablomuza göz atabilirsiniz. Çoğu borsaya kaydolmak için bir e-posta adresi, telefon numarası ve kimlik belgesi gerektiğini belirtelim.

Hesabınıza para yatırın.

Kullandığınız borsaya göre bir banka havalesi ile hesabınıza para yatırın, bir kredi veya banka kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Diğer yandan eğer kullanacağınız borsada muhtemelen fiat para birimiyle WBTC paritesi olmayacaktır. Wrapped Bitcoin satın almak için bir kripto cüzdanından kripto para birimi de yatırabilirsiniz.

Wrapped Bitcoin satın alın.

Wrapped Bitcoin satın alma işleminizi tamamlayın ve ardından WBTC’yi depolamak için en iyi cüzdanı bulmaya dikkat edin. Çünkü kripto paralarınızı borsalarda saklamanız tavsiye edilmez. Aşağıda Binance ara yüzü örneğinde gördüğünüz gibi WBTC 1 BTC’ye sabit olduğu için 1:1 oranında alınabiliyor.

Borsaların arama kısmına coin’in sembolünü yazmanız yeterlidir.

Wrapped Bitcoin Nereden Satın Alınır?

Para yatırma yönteminize göre borsa seçtiğinize emin olun. Örneğin şu anda WBTC herhangi bir borsada TRY karşılığında listelenmiş durumda değil. Bu yüzden öncelikle giriş borsanızı seçmeniz gerekiyor. 2021 Temmuz ayı itibariyle Wrapped Bitcoin’in listelendiği borsalar ve pariteleri hacim sırasına göre şöyle sıralanabilir:

Borsa Pariteler Yaklaşık İşlem Hacmi
Binance WBTC/BTC WBTC/ETH %9
Uniswap (V2) WBTC/WETH 2,50%
Coinbase Exchange WBTC/BTC %1,56
FTX WBTC/USD %0,59
KuCoin WBTC/BTC %0,04

Yukarıdaki tablo dışında birçok borsada WBTC bulunabiliyor ancak işlem hacimleri oldukça düşük. Bu yüzden bu borsalardaki fiyatlar yeteri kadar değişimlere tepki gösteremiyor. Dolayısıyla hacmi düşük borsalarda yapılan alım satımlar emirlerin yerine getirilmesi bakımından zor gerçekleşebiliyor.

WBTC hakkında genel bilgilere tek bir seferde göz atalım:

Coin sembolü WBTC
Toplam WBTC Arzı 197,275
Dolaşımdaki WBTC 197,275
En yüksek fiyatı $64.565 – ₺562.964
En yüksek Fiyat Tarihi 14 Nisan 2021
Ortaklıkları Kyber Network, Ren, BitGo
Endüstri Merkezsiz Finans (DeFi)
Bulunduğu Ağ Ethereum

Wrapped Bitcoin’i Benzersiz Yapan Nedir?

Piyasadaki en eski ve en büyük kripto para birimi olması nedeniyle Bitcoin, devasa bir kullanıcı tabanına ve birkaç milyar dolarlık bir likidite havuzuna sahip olabilir. Bununla birlikte, blockchain işlevi olarak modern standartlara göre nispeten basit seviyede kaldı.

Bitcoin’den farklı olarak Ethereum, akıllı sözleşmeler teknolojisini kullanarak daha gelişmiş kullanım durumlarını desteklemek için sıfırdan inşa edildi ve “merkezi olmayan finans” olarak adlandırılan yeni bir endüstriye yol açtı. Ethereum ve ondan türetilen ürünler, kullanıcılarına kredi ve sigorta gibi güvenilir aracılara dayanmayan gelişmiş finansal araçlar sunuyor.

BTC’yi ERC-20 standardında “sararak” WBTC, Bitcoin benzeri bir varlığın bu gelişmiş finansal merkezi olmayan uygulamalar ortamına tam entegrasyonunu sağlıyor ve BTC piyasasıyla ilişkili muazzam likiditeyi beraberinde getiriyor.

wBTC’nin karlığında BTC’lerin tutulduğu cüzdanlar

Ayrıca Wrapped Bitcoin, Ethereum ile çalışan borsalar, cüzdanlar ve ödeme hizmetleri için işi önemli ölçüde kolaylaştırır: ETH ve BTC ağları için iki ayrı node çalıştırmak yerine, yalnızca bir Ethereum node’u ile WBTC işlemlerini destekleyebiliyor.

Son olarak, Ethereum blok zincirinin daha hızlı ortalama blok süresi – 10 dakikaya karşı yaklaşık 15 saniye – gerçek Bitcoin’lere kıyasla WBTC’nin işlem görme hızını artırıyor.

Wrapped Bitcoin satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

WBTC’ye yatırım yapmadan önce göz önünde bulundurmanız gerekenler şöyle:

Rekabet ettiği diğer kripto paralar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu token, Bitcoin’in tek token haline getirmiş ve BTC fiyatını takip eden kripto para değildir. Diğer en öne çıkan iki alternatif, Binance Akıllı Zincirindeki Wrapped Bitcoin bezeri olan BTCB ve RenVM protokolünü kullanan Ethereum blok zincirindeki RenBTC’dir.

Diğer bir önemli nokta; WBTC merkezi bir yapıya sahiptir. WBTC’nin varlığındaki en büyük kusur, oluşturma ve dağıtım sürecinin bir parçası olan yüksek derecede merkezleşmedir. Oysa kripto para birimlerinin benzersiz temel özelliği, fiat para birimlerinin kusurlarından biri olan merkezleşme konusudur. WBTC’deki merkezleşme, BitGo ile bağlantılıdır. BitGo, bu tokeni destekleyen gerçek Bitcoin’in soğuk depoda sakladığı için tokenin tek koruyucusudur. Bu nedenle, BitGo’nun WBTC’nin tek ve en zayıf noktası olduğu söylenebilri. BitGo ile ilgili herhangi bir güvenlik açığı, teknik veya başka türlü bir hata, tüm ağ ve paraları için bir güvenlik açığı olması muhtemeldir. Bir alternatif olan RenBTC, bir merkez kullanmak yerine, kullanıcıların bir akıllı sözleşme ve RenVM ile etkileşime girmesini sağlar. Bu akıllı sözleşmede birleşen kullanıcılar merkezi olmayan bir ekosistemde RenBTC basılmasına katkıda bulunur.