Chromia (CHR) Nedir? CHR Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Chromia (CHR) Nedir


Chromia (CHR) Nedir?

Eskiden Chromapolis olarak bilinen Chromia, bir blockchain ve aynı zamanda ilişkisel bir veri tabanıdır. Chromia ve CHR token, 2014’ten beri kripto para sektöründe faaliyet gösteren İsveçli bir teknoloji şirketi olan ChromaWay’in bir projesidir. Aslında, çekirdek ekipleri 2012’den beri kripto ile ilgilenmektedir. O zamanlar Bitcoin 2.0 adı verilen tokenler yayınladılar ve alanında dünyanın ilk protokolünü oluşturmayı başarmışlardı.  Sonuç olarak ekibin  blok zincirleri geliştirmenin yollarını bildiklerini söylemek yanlış olmaz.

Proje, mevcut işletmeleri mevcut eski sistemlerinden hiçbirini bozmayacak şekilde blok zinciri teknolojisini içerisine dahil etmeyi amaçlıyor. İlişkisel veri tabanı terimi sizin veya benim için pek bir şey ifade etmeyebilir. Ancak, birçok geliştiricilere tanıdık gelecektir. Chromia’nın arkasındaki tüm fikir, geliştiricilerin zaten bildiği şekilde merkezi olmayan uygulamalar geliştirmesine yardımcı olmaktır. İster büyük kurumsal uygulamalarda, ister oyunlarda veya daha küçük uygulamalarda çalışsınlar uygun ortamı bulabilirler. Bunun etkisi şirketlerden blok zincirine girmek için büyük bir yatırım gerektirmeyerek ve mevcut geliştirme ekipleri için öğrenme eğrisini ortadan kaldırarak ortaya çıkar.

Blockchain Tasarımı

Chromia’nın blockchain tasarımı dApp’ler için herhangi bir ölçeklenebilirlik endişesini ortadan kaldıracaktır. Örneğin birçok blockchain, dapp’leri bir akıllı sözleşmeler koleksiyonu haline getirerek Ethereum’u basitçe yansıtmıştır. Chromia, her dapp’yi kendi blockchain’i haline getiren yeni bir yaklaşım benimsiyor. Sonuç olarak, Chromia’da dağıtılan her bir dApp, belirli bir node kümesinde çalışıyor. Bu yöntem yan zincir oluşturma olarak bilinir. Her dApp ayrıca kendi tokenlerine, kendi para kazanma özelliğine ve kendi yönetimine sahip olabilir. Ayrıca dApp geliştiricileri her işlem için ödeme yapmamak ve yalnızca dapp’i ağda barındırmak için ödeme yapmak gibi projeleri için neyin işe yarayacağını seçebilir. Bu, her bir dApp’in yan zincirinde kullanılan düğüm sayısını artırarak toplam verimini artırabileceğinden, sınırsız yatay ölçeklenebilirlik sağlar.

Yani proje çok popüler hale gelirse ve milyonlarca kullanıcısı varsa: Chromia’nın bunun için yerinde bir çözümü var. Kullanıcıların mutsuz olmasına ve hayal kırıklığı içinde uzaklaşmasına neden olan ağ tıkanıklığı riski yoktur. Örneğin, oyun, emlak, finans ve sağlık gibi çeşitli sektörlerde Chromia’da dApp uygulamaları kullanılabilir.

Chromia (CHR) Nasıl Çalışır?

Chromia, blockchain başına günde 50 milyon token transferini desteklemeyi hedefliyor. Yazılımlarının MVP versiyonu bu hedefe doğru atılan bir adım. Ekip, işlemlerin 2 saniye içinde doğrulanacağını iddia ediyor. Bu kesinlikle yüz yüze veya oyun içi ödemeleri desteklemek için yeterince hızlı olacaktır. Ayrıca platform, Ethereum’da sharding çalışma sistemine benzer şekilde çalışacaktır. Basitçe Chromia içindeki her blockchain kendi doğrulayıcı node grubuna karşılık gelir. Ve bu node’lar Chromia üzerinde çalışan tüm node’ların bir alt kümesidir, ağ güvenliği için bir Bizans Hata Toleransı (BFT) konsensüs algoritması çalıştırır.

Staking ağ güvenliğinde de rol oynayacaktır. Ancak, Chromia tam olarak bir Proof-of-Stake (PoS) algoritması kullanmıyor. Temel fark, daha fazla CHR’ye sahip olmanın ağ üzerinde daha büyük ödemeler veya daha fazla kontrol ile sonuçlanmamasıdır. Chromia’da stake yapmak, bir depozito ödemeye daha çok benzer, bir dApp dağıtmak veya bir node başlatmak gibi belirli özelliklere erişmek için bunu yapmanız gerekir.

Chromia sağlam ölçeklendirmesi sayesinde birçok blockchain oyununa uygun.

Cromia’nın Ortaklıkları

Chromia’nın gerçek dünyada karşılığı olmayan bir yapıya sahip değildir. Ölçeklenebilirlik çözümlerini güçlendirecek geliştirici çerçevesini zaten oluşturmuş ve yayınlamıştır. Cromia’yı kullanan projeler ve bazı ortakları şöyle sıralanıyor:

Postchain: Değişmez bir blockchain’i bir veri tabanı yönetim sistemi ile birleştiren piyasadaki tek ürün.
Rell: Geliştiricilerin Chromia’nın platformunda kullanması için oluşturulan ve ağırlıklı olarak SQL’e dayanan programlama dili. Proje belgeleri oldukça eksiksiz, geliştiriciler bunu çok kullanışlı bulabilir.

Diğer yandan herkese açık test ağı, Haziran 2019’da başarıyla başlatıldı. Chromia Vault, Chain of Alliance, Chromunity, Mines of Dalarnia gibi uygulamaları destekliyor. ChromaWay, ana ağ lansmanlarının test ağının başarısını takip etmesini sağlamak için endüstri içinde ve oyun stüdyolarıyla ortaklıklar kurmakla da meşguldü.

Arazi mülkiyeti ve gayrimenkul gibi sektörlerde kullanılan blockchain teknolojisini etkinleştirmek ve düzenlemek için ihtiyaç duyulan kuruluşlarla halihazırda ortaklıklar kurdukları kesinlikle özellikle olumlu olarak görülmelidir.

Chromia CHR Token Nedir, Alınır Mı?

Chromia için yerel blockchain’de kullanılan token CHR’dir. Kullanıcılar CHR tokenlerini platformdaki dApp’lerle kullanabilir ve buna karşılık dApp’ler işlem ücretlerini ödemek için CHR’yi kullanır. Bu işlem ücretleri, ağda node’ları çalıştıran blok üreticilerini ödüllendirir. Chromia ayrıca, dApp’lerin kar paylaşımı çözümleri için CHR tarafından desteklenen tokenler oluşturmasını sağlar. Örneğin, bir dApp projesinin yatırımcılarına doğrudan CHR’de tazminat ödenmesine olanak sağlayabilir. Esasen, geliştiriciler dapp’leri için kendi ekonomik modellerini oluşturabilirler. Daha da önemlisi, bu yalnızca CHR tokenleri olmayan gelir akışları sağlayabilir. Ağı güvende tutmak için bir ödül mekanizması olan CHR tokenleri de stake edilebilir. Yani, sistem sağlayıcı olarak çalışan uygulama node’ları veya topluluk node’ları olarak ödüller kazanabilirsiniz.

CHR Token Satışları

CHR tokenleri 2 evrede satılmıştır:

Özel Satış: 1 Mayıs – 20 Ağustos 2018 tarihleri arasında 0.05 USD / CHR için ortalama 7.736.75 USD = 1 BTC, 270.21 USD = 1 ETH oranında gerçekleştirildi ve toplam 9.70MM USD topladı. Özel Satış USD, BTC ve ETH cinsinden gerçekleştirildi ve toplam 138.351,25 USD, 23,37 BTC ve 34.717,57 ETH topladı.

IEO Satışı: 28 Mayıs 2019’da KuCoin üzerinden 0,05 USD / CHR için ortalama 1,10 USD = 1 KCS oranında gerçekleştirildi ve toplam 2 milyon USD topladı. IEO Satışı yalnızca KCS’de gerçekleştirildi ve toplam 1.818.181.82 KCS topladı.

Satışların ardından CHR token dağılımı belirlendi, toplam arza göre yüzdeler dağıtıldı:

  • %19.40’ı özel satış tokenleri
  • %4’ü IEO satış tokenleri,
  • %2,98’ini ekibe ayrılan tokenleri
  • %4,50’sini kuruculara ayrılan tokenler
  • %1,92’sini danışmanlara ayrılan tokenler
  • %25.00’ini  promosyon fonu tokenleri
  • %37,20’sini ekosistem fonu tokenleri
  • %3,00’ünü otomatik dönüşüm sözleşmesi tokenleri
  • %2.00’sini tazminat havuzu tokenleri oluşturur.

Dolaşımdaki CHR Miktarı

Aşağıdaki çizelge, aylık olarak dolaşıma girecek tüm CHR tokenlerinin sayısını ve dağılımını göstermektedir. Bu çizelge yakılan tokenleri içermiyor. Promosyon Fonu, Ekosistem Fonu ve Dönüşüm Sözleşmesi tokenleri Aralık 2024’ten sonra da dağıtılmaya devam edecek.

CHR’nin yıllar içerisinde piyasa sürülecek token miktarı.

CHR Nasıl Alınır?

CHR tokenleri birçok popüler borsada listelenmiş durumdadır. Borsalar arasında en çok işlem hacmi bulunan Binance‘tir. CHR tokenleri Binance’te USDT, BTC, BUSD ve BNB karşılığında listelenmiş durumda. Ayrıca CHR tokenleri Huobi Global, KuCoin, Bithumb gibi borsalarda da yer alıyor. Bu borsalar üzerinden size uygun olanı seçerek satın alım yapabilirsiniz.