Waltonchain (WTC) Nedir?

Giriş Waltonchain 2017’nin sonlarında piyasaya sürüldü


Giriş

Waltonchain 2017’nin sonlarında piyasaya sürüldü. 2015’ten beri kurucusu Xu Fangcheng tarafından tasarlanmaya ve üzerinde çalışılmaya devam ediyor. Waltonchain adını RFID (Radyo frekansı tanımlama) teknolojisinin mucidi Charlie Walton’ın adından alıyor. Buna ek olarak, WALTON adı aynı zamanda Wisdom Alters Label, Trade, Organisation ve Network’ün kısaltmasıdır.

Proje, üretim ve dağıtımın her aşamasında ürünleri izleyerek büyük işletmeler arasındaki verileri koordine etmeye yardımcı olmayı hedefliyor. Bu veriler blok zincirde saklanır, işlemin hangi aşamasında olursa olsun doğruluğunu garanti altına alır ve blok zincirinin değişmezliği, üçüncü tarafların verilerle oynamamasını garanti eder.

Waltonchain (WTC) Nasıl Çalışır?

Waltonchain, Walton ekosistemindeki tek ana zincirdir. Teknolojiyi kullanan herkes, kendi tokenleri ve hatta ana zincirden farklı bir konsensüs algoritması ile bir alt zincir oluşturabilir. Bu sayede; alt zincirler ek avantajlardan ödün vermeden özelleştirilebilir hale getirilebilir ve ana zincirdeki tıkanıklık sorunlarından kaçınılmasına yardımcı olur. WTC bu alt zincirleri oluşturmak için kullanıldığından, kripto paranın fiyatını önemli ölçüde etkilemez.

Waltonchain, RFID chips ile blok zinciri teknolojisinin birleşimden yola çıkarak isimlendirdiği Value Internet of Things (VIoT) terimini tanıtıyor. RFID tagleri, verileri geri göndererek belirli elektromanyetik frekansa yanıt veren çiplerdir. Çalışmak için pil veya elektrik gerektirmezler ve en yaygın olarak envanter takibi, kütüphane sistemleri ve ürün kiosklarında kullanılırlar. RFID çipleri, çeşitli endüstrilerdeki birçok ürüne yerleştirilebilecek kadar küçük ve ucuzdur. RFID etiketi taratılarak blok zincirinde bulunan, ürünle ilgili tüm verilere ulaşabilir.

Waltonchain, RFID çipinin kendi versiyonunu geliştirmiş ve patentini almıştır. Boyut ve fiyat gibi mevcut avantajlarına ek olarak, blockchain’i destekler ve aşağıdakiler gibi daha da önemli özellikler ekler:

  • Ek güvenlik için bu projenin etiket çipine bir şifreleme ve şifre çözme modülü entegre edilmiştir
  • Bu projenin tag chip’ine, tag’in durumunun ve hash değerlerini depolamak için özel bir depolama alanı entegre edilmiştir, bu da etiket içeriğini gerçekten kurcalamaya karşı dayanıklı hale getirir
  • Bu projenin etiket çipi, düşük voltaj ve düşük güç tüketimi tasarımını benimser ve ileri teknolojileri uygular; daha büyük ölçekte, güç tüketimi geleneksel tasarıma göre daha düşüktür
  • Bu projenin etiket çipinin tasarım şemasına çarpışma önleme mantığı eklenmiştir. Sonuç olarak, kayıp olasılığı daha düşüktür ve okuma sırasında kayıt atlama olasılığı önemli ölçüde azalır

Waltonchain, Proof of Stake & Trust (PoST) adı verilen nispeten benzersiz bir konsensüs biçimi kullanır. Token sahiplerini, WTC kar payları (dividens) ile ödüllendirmesi bakımından Proof of Stake’e (PoS) benzer. Bu, bir WTC token sahibi olarak, tokenleri cüzdanınızda tutarak kar payı alacağınız anlamına gelir. Konsensüs algoritması adına eklenen “Trust” kısmı, ekosistemin daha kaliteli, daha dürüst node’ları diğerlerinden daha fazla ödüllendirmesi gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Staking’e katılmak için, 5.000’den fazla WTC’ye sahip olan bir masternode olmanız gerekir. Elinizdeki WTC’lerin sayısı ve elinizde tutma süreniz arttıkça, ödülünüzün büyüklüğü de artmaktadır.

Waltonchian’in desteklediği NFT projesi

Masternode’lar

Walton ekosisteminde iki tür masternode vardır: MN olarak gösterilen Waltonchain Masternodes ve Guardian Masternodes, GMN.

Bir Waltonchain Masternode’un rolü, ağ üzerinde yapılan işlemleri doğrulamak ve her Masternode doğrulanan her blok için bir ödül almaktır. Waltonchain, Masternode olabilmek için 5.000 WTC teminat gerektirir. Bunun dışında, masternodlar için daha fazla gereksinim vardır:

Veri takibinin gerçek zamanlı olarak yapılabilmesi için her Masternode internete bağlı olmalıdır;

Waltonchain ağındaki Ana Düğümler arasında işlenen veriler şeffaftır;

Ağdaki mevcut Ana Düğümler fikir birliğine varabilirse, Waltonchain ekosistemindeki Ana Düğümlerin sayısı artabilir.

Bu arada, Koruyucu Ana Düğümler, ağ üzerinde elde edilebilecek en yüksek kıdem seviyesini temsil eder. Guardian Masternodes’un işlevi, iş kanıtı (PoW) konsensüs algoritmasının uygulanması yoluyla ağı güvence altına almaktır. Guardian Masternode’a hak kazanmak için 5.000 WTC teminat gerekir. Walton ekibi, ağdaki 15 Guardian Masternode ile sınırlıdır.

Waltonchain Tokeni (WTC)

Ekosistemde blok zincir üzerindeki ve blok zincirler  arasındaki operasyonlar, Waltonchain tokeni (WTC) tarafından desteklenmektedir. Token birçok amaçla kullanılıyor ancak yaygın kullanım şekilleri şunlardır:

  • Diğer tokenlerin basılması
  • Faiz sistemi
  • Kredi ve ipotek sistemi
  • Dağıtılmış varlık değişimi
  • Dağıtılmış oylama ve yönetim sistemi

Bununla birlikte, çoğu zaman, WTC ödemeleri yaparak ana zincirin dışındaki faaliyetleri gerçekleştirmek, alt zincirler arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak ve ağı koruması için node’ları ödüllendirmek için bir teşvik olarak kullanılır.

Tokenin değeri, eski arz ve talep kurallarına tabidir. Talep, tedarik zinciri yönetiminin genel olarak blok zinciri uygulamaları için popüler bir sektör olduğunu kanıtlaması gerçeğinden geliyor: Uzmanlar, teknolojinin ilk geçerli uygulamalarının finansal hizmetlerden ziyade bu sektörde olacağına inanıyor. Tüm ekosistemler bu problemin çok önemli olmadığını söylese de, daha birçok örnek var: kahve çekirdeklerini takip etmekten, dünyanın her yerine her türlü şeyi göndermeye kadar. Bu aynı zamanda, kısa süre önce blok zinciri tabanlı bir tedarik zinciri izleme sistemini başarıyla denediğini açıklayan US FSA’yı da içeriyor. Deneme, isimsiz bir sığır mezbahasında üretilen eti takip ederek tedarik zinciri boyunca “gelişmiş şeffaflık” sağladı. Bu, bu tür projelerin hem görünür hem de uygulanabilir kalmasına yardımcı olabilir ve bu da fiyatı artırır.

Token Değişimi

WTC para birimi şu anda bir ERC20 tokenidir, yani aslında Ethereum blok zincirinde çalışır. Bu tokenler, paylaşılabilmeleri, diğer tokenlerle takas edilebilmeleri veya bir kripto cüzdanına aktarılabilmeleri için bir standartlar listesi izler. Bu tokenlerin amacı, projenin arkasındaki ekip tokenlerin gerçek bir ekonomik değeri olacağı kendi blok zincirini ve ağını geliştirene kadar bir “filler” görevi görmektir.Çekirdek ağın açılmasının ardından ekip, ERC20 tokenlarını geri alacak ve kullanıcılarına aynı miktarda kendi yerel tokenlerinden verecek. Bu işleme token takası denir.

Waltonchain ekibi yayınladıkları yeni whitepaper’da, bir ana ağın kurulu ve çalışır durumda olduğunu söylediler. Ancak henüz token takası için bir zaman çizelgesi sunmadılar. Bu, WTC’nin hala Ethereum ağında çalıştığı anlamına geliyor.

WTC Nereden ve Nasıl Alınır?

WTC alım satımı yapmakla ilgileniyorsanız, Binance gibi birkaç borsada yapabilirsiniz. Özellikle, WTC için mevcut olan en güvenilir ödeme seçeneği, Bithumb ve CoinNest gibi borsalarda bulunan Güney Kore wonu (KRW)’dir. Diğerlerinde, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) veya Tether (USDT) gibi en yaygın kripto para birimleri arasından seçim yapabilirsiniz.

WTC’yi listeleyen diğer borsalar:

  • Huobi (BTC, ETH)
  • OKEx (BTC, ETH, USDT)
  • Kucoin (BTC)
  • HitBTC (BTC)