Bu yazımızda Tether nedir, kripto para birimi USDT nedir, USDT nasıl satın alınır gibi sorulara dair cevaplar bulabilirsiniz
TETHER NEDİR?
Tether, kısacası USDT, Omni protokolü ve Ethereum ağı üzerinden bir ERC20 akıllı sözleşmesi olarak Bitcoin blok zincirinde üretilen ve dağıtılan bir kripto para birimidir. Tether Limited bu kripto para birimini “ABD doları endeksli kripto para birimi” olarak açıklamıştır.
Tether’ı destekleyen şirket, bu kripto para biriminin dolar cinsinden endekslendiğini ifade ediyor. Bu nedenle, Tether’ın doların seyri ile tutarlı olması bekleniyor ve bir kripto para birimi olarak değerleniyor.
Tether’ın amacı yatırımcıları çeşitli kripto para birimlerini dolara dönüştürmekten kurtarmak ve platformlar arasında hızlı ve ucuz bir şekilde aktarmayı mümkün kılmaktır.
Tether her iki tarafta da uygulanabilir bir alternatif olmayı planlıyor. Çünkü platformlar geleceğin demirbaşlarından biri olması amaçlanan kripto para birimlerine karşı ihtiyatlı yaklaşıyorlar. Eski sistemin geleneksel işleyişi bankalarla yapılan işlemlerde sorunlarla karşı karşıyadır. Tether, volatiliteyi azaltmak için piyasa değerlerini bir para birimine veya başka bir dış referans noktasına sabitlemeyi amaçlayan bir kripto para birimidir. Çoğu dijital para birimi, hatta bitcoin gibi büyük para birimleri bile, sık sık dalgalanma dönemleri yaşadığından, Tether ve diğer stabilcoinler, temkinli olan kullanıcıları çekmek için fiyat dalgalanmalarını düzeltmeye çalışır.
Tether’i Anlamak
Tether, belirlenen bir banka hesabında tutulan dolar, euro veya Japon Yeni gibi geleneksel fiat para birimleriyle eşdeğer miktarda desteklenen bir blockchain tabanlı kripto para birimidir. Tether ağının yerel tokenleri olan Tether tokenleri, USDT sembolü altında işlem görür.
Tether; Bitcoin ve Ethereum gibi diğer popüler kripto paraların fiyatlarında gözlenen geniş dalgalanmaların aksine, kripto para birimi değişimlerini istikrarlı tutmayı amaçlayan stabilcoin adı verilen yeni bir kripto para cinsine aittir. Bu durum Tether’in, spekülatif yatırımların bir aracı olarak kullanılması engeller. Tether’in istikrarlı oluşu, bir değişim aracı ve bir değer depolama modu olarak kullanılmasına izin verir.
Tether özellikle fiat teminatlandırılmış stabilcoin kategorisine aittir. Yani ABD doları, euro veya yen gibi bir fiat para birimi, her bir kriptocoini dolaşımda destekler.
Diğer stabilcoin kategorileri arasında, kripto para birimi rezervlerini teminat olarak kullanan stabilcoinler ve herhangi bir teminatı olmayan ancak zorunlu olarak token arzını korumak için bir rezerv bankasınınkine benzer bir şekilde çalışan kripto para birimi rezervleri bulunur.
Tether’in Amacı
Tether’in en büyük amacı, fiat para birimleri ve kripto para birimleri arasında gerekli köprüyü oluşturmaktır. Bu köprüyü oluştururken kullanıcılara istikrar, şeffaflık ve minimum işlem ücretleri sunmak için özel olarak tasarlanmıştır. ABD doları karşısında sabitlenir ve değer olarak ABD doları ile 1’e 1 oranını korur. Ancak, Tether Ltd. tarafından Tether’in gerçek parayla takas hakkı için herhangi bir garanti yoktur. Bu demek oluyor ki Tether ABD doları ile değiştirilemez.
The Wall Street Journal tarafından belirtilen CryptoCompare verilerine göre, tüm bitcoin ticaretinin %80’i Tether’de yapılır. Ayrıca Tether, kripto para piyasası için önemli bir likidite kaynağıdır.
Tether, Temmuz 2014’te RealCoin olarak piyasaya sürüldü ve Kasım ayında fiat para biriminin rezerv miktarlarını korumaktan sorumlu olan Tether Ltd. tarafından Tether olarak yeniden adlandırıldı. Şubat 2015’te ise ticarete başladı. 8 Ocak 2020’de Tether, piyasa değeri itibariyle dördüncü en büyük kripto para birimiydi ve toplam piyasa değeri 4.6 milyar dolardı.
Tether’e Yönelik Tartışmalar
Kasım 2017’de 31 milyon dolar değerinde Tether coin’i hacklendi. Bu olayın hemen ardından sert bir çatal yaşandı. Ocak 2018’de, gerçek rezervlerin sürdürülmesini sağlamak için yapılan gerekli denetimler başka bir engele çarptı ve şirket denetim firmasıyla yollarını ayırdıklarını açıklayan mahkeme celbi verdi. Şirketin şeffaflık eksikliği ile suçlanması, parayı destekleyecek kadar rezerve sahip olup olmadığı konusunda endişeler yarattı.
Nisan 2019’da New York Başsavcısı Letitia James, Tether Ltd.’in ana şirketi ve kripto para borsası Bitfinex’in işletmecisi iFinex Inc.’i, yatırımcılardan 850 milyon dolarlık ortak müşteri ve kurumsal fon kaybını gizlemekle suçladı. Mahkeme dosyaları, bu fonların müşterilerin para çekme taleplerini ele almak için sözleşme veya anlaşma olmaksızın Crypto Capital Corp. adlı Panama kaynaklı bir şirkete verildiğini söylüyor. Bitfinex’in, para kaybolduktan sonra boşluğu gizlemek için Tether’in nakit rezervlerinden en az 700 milyon dolar aldığı iddia ediliyor. Resmi açıklamada ise şirket mahkeme dosyasının “kötü niyetle yazıldığını ve yanlış iddialarla dolu olduğunu” söyledi.
Tether (USDT) Nasıl Çalışır?
Tether (USDT), şifreleme sistemlerinin verilmesine veyahut geri alınmasını engellemek adına Blockchain ile arabirim yapan kaynak kodu açık olan bir protokol olarak bilinen “Omni protokolü” vasıtasıyla Bitcoin Blockchain’inde oluşturulmuştur. Bitcoin Blockchain’inin ardından Ethereum ağında “ERC20” akıllı sözleşme olarak da yaratılmıştır. ERC20 hakkında kısa bir bilgi verecek olursak, ERC20 akıllı kontratlar yani sözleşmeler, Ethereum ağı üstünde yayına alınmış, kural ve işleyiş olarak Ethereum Blockchain’ine yazılmış uygulamalardır.
Tether, Bitcoin Blockchain’i ve ERC20 uygulamaların ardından USDT’yi TRC-20 token’ı olarak piyasaya sunmak için “Tron” ile işbirliği yapıyor. TRC-20’yi kısaca özetlersek; Tron, blok zinciri altyapılı tokenler için tercih edilen Ether’in ERC-20 standardına benzeyen ve bu standart ile uyum içinde çalışmaktadır. Bu nedenden dolayı şirketler, TRC-20 tabanı ile USDT’nin bütün Tron tabanlı protokoller ve merkeziyetsiz uygulamalar ile işlem yapabileceğini söylüyorlar. Daha basit bir şekilde işlem yapılmasına olanak sağlayacağını iddia etmekteler. Tüm bunların haricinde bu seçenekle birlikte merkeziyetsiz borsa likiditesinin sağlamlaştırılması ve Tron’un kurumsal yatırımcılar erişebilirliğinin arttırılması planlanıyor.
USDT Nasıl Saklanır?
Omni protokolü üstünden işlemlerinizi yapabilmeniz için Omni protokolü üzerinde işlem verebilen cüzdanlar tercih edilmelidir. Eğer Omni blok zincirinin bütününü senkron haline getirmek isterseniz bilgisayarınızda Omni Wallet cüzdanı ile işlem yapabilirsiniz. Ethereum ağında işlemlerinizi yapabilmek için ERC20 tokenlerini destekleyen Ethereum cüzdanları kullanmalısınız. Çevrimiçi cüzdan kullanarak, bütün cihazlardan USDT cüzdanınıza erişim sağlamak isterseniz Tether firmasının bizzat kendisi tarafından sağladığı çevrimiçi Tether cüzdanını kullanabilirsiniz.