GEMS (GEM) Nedir?

GEMS Neden Yaratıldı


GEMS Neden Yaratıldı?

Gems’in piyasadaki mevcut sorunu anlatmak adına yayınladığı 22 sayfalık teknik incelemesi mevcut. GEMS, kendilerini kitle kaynak kullanımı ve veri toplamada iki büyük oyuncuyla karşılaştırıyor. Amazon Mechanical Turk (MTurk) ve Crowdflower. Her iki şirket de, İstek Sahipleri (yardıma ihtiyacı olanlar) ile Madenciler (uzman yardımı sağlayanlar) arasında bağlantı kurarak yapay zeka odaklı veri analizine yardımcı oluyor.

Yapılması gereken AI görevleri, bir arama motoru sonuçlarının doğruluğunu derecelendirmek gibi ya da karmaşık şeylere görüntüleri etiketlemek kadar basit olabilir. Basitçe yapay zekanın yapamadığı zorluktaki görevleri insan zekasıyla birleştirmek gerekir. Crowdflower ve Mturk, yapay zekanın gücüyle birleşen insan görevleri açısından benzerdir. Bu mevcut platformlarla ilgili sorun (GEMS teknik belgesine göre), platformlar tarafından talepte bulunanlara ödenen yüksek ücretler ve bu insan görevlerini yerine getiren çalışanlara ödenen düşük miktarlardır. Bu durum gelir dağılımında bir eşitsizlik yaratmaktadır. GEMS protokolü bu eşitsizliğin önüne geçmek kullanıcılara daha fazla pay vermek ve emeklerinin karşılığını almalarını sağlamak adına yola çıktı.

AI yani yapay zeka sektörü Facebook, Google, Amazon, vb. gibi bazı büyük kurumsal şirketler arasında en hızlı büyüyen endüstrilerden biridir. Bu aynı zamanda GEMS protokolünün çabalarını AI ve Makine Öğrenimi üzerinde yoğunlaştırmasının nedenlerinden biridir.
Çözüme geçmeden önce aşina olmanız için birkaç anahtar terim var.

  • İstek Sahibi: Bir görevin yerine getirilmesini isteyen yani müşteri
  • Madenci: İstekte bulunan tarafından istenen görevi tamamlayan biri
  • Doğrulayıcı: Görevin yukarıda belirtilen madenci tarafından tamamlandığını doğrulayanlar
Gems ve rekabet ettiği diğer platformlar arasında bir karşılaştırma.

GEMS Nasıl Çalışır?

Yukarıda bahsedilen sorunun çözümü GEMS protokolü gibi görünmektedir. Bu büyük bir hedeftir ve GEMS ekibine bu zorlu görevi üstlendiği için oldukça hırslı bir hedef seçtiği söylenebilir. Bozuk mikro görev sorununu bazı önemli noktaları yeniden inşa ederek “düzeltmeyi” planlıyorlar. GEMS’in sorunlara nasıl yaklaşacağı hakkında detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Stake Mekanizması

Stake mekanizması, kötü niyetli davranmaya yönelenler için caydırıcılık sağlamanın bir yoludur. Bu, istekte bulunandan, madenciden veya doğrulayıcıdan herhangi biri olabilir. Staking mekanizması şu anda Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler aracılığıyla oluşturuluyor. Talepte bulunanlar, madenciler ve doğrulayıcılar, görevlerini doğru bir şekilde yapmak için caydırıcı bir yol sağlayarak, tokenlerini (GEMS) çalışmalarının geçerliliğine ve diğerlerinin çalışmalarının geçerliliğine karşı stake edebiliyor. Böylece stake eden kullanıcılar ikinci bir gelir kapısını aralamış oluyorlar. Dilerlerse uzun vadede paralarının karşılığını fazla efor sarf etmeden daha değerli hale getiriyorlar.

Talep eden en büyük miktarı, madenci/doğrulayıcı ise daha küçük miktarları stake edecektir. Örneğin: Bir istek sahibi, bir görüntüden bir arka planın kaldırılmasını içeren bir görev için 1,00 ABD doları değerinde GEM tokenleri koyabilir. Görevi kabul eden madenci, işi yapmak için 0,20 dolar ve doğrulayıcı da işi doğrulamak için 0,20 dolar ödeyecek. İşin başarıyla tamamlanmasının ardından (1 veya daha fazla doğrulayıcı tarafından doğrulandığında) stake miktarı serbest bırakılacak ve fonlar ödenecektir.

Gems Güven Puanı

Gems Trust Score’u bir tür inceleme sistemi olarak düşünün. Güven puanı oluşturulur ve ağ katılımcısının Ethereum cüzdan adresiyle ilişkilendirilir. Yeni adresler oluşturmak kolay olduğu için güven puanları kolayca ön yüklenemez. Madenciler, yüksek bir puan elde etmek için kanıtlanmış uzun bir geçmişe ihtiyaç duyar. Madenciler puanlarını artırdıkça, ağdaki diğer üyelerin çalışmalarını doğrulamaya hak kazanırlar ve böylece daha yüksek bir saatlik ücretle ekstra para kazanırken sistemin genel doğruluğunu artırmalarına olanak tanınmış olur. Aksine, güvenilmez madenciler ağdan çıkarılacak ve iş kalitesi yüksek tutulacaktır. Böylece iş kalitesi artırılır, aynı zamanda iyi çalışan madenciler ödüllendirilir.

GEMS Ödeme Sistemi

GEMS teknik incelemesinde belirtildiği gibi MTurk ve Crowdflower ile ilgili en büyük sorunlardan biri bu şirketler tarafından alınan ücretlerdir. GEMS ödeme sistemi, Ethereum ağını ve gas’ı kullanarak ücretleri düşürmeyi umuyor. Gas kullanımını azaltmak için Gems, ödeme kanallarını kullanan bir mikro ödeme ve stake sistemine sahiptir. Bu kanallar, gas kullanmadan güvenli zincir dışı ödemelere ve bu ödemelerin daha sonraki bir gün blok zincirinde gruplandırılmasına izin verir. Bu ödeme sistemi, ağın maliyet verimliliğini artırmak için talep edenler, madenciler ve doğrulayıcılar tarafından kullanılacaktır.

GEMS Platformu ve Modüller

Gems ayrıca madencileri ve talepte bulunanları eşleştirmek için bir pazaryeri platformu da inşa ediyor. Bu pazar yeri hiçbir merkezi ücret talep etmeyecek ve GEM Token ve Gems Protokolünü kullanacaktır. Modüller, belirli görevleri tamamlamak için yeniden kullanılabilir ara yüzlerdir ve Gems Platformunun üzerine inşa edilmiştir.

Teknik incelemelerine göre, GEMS ekibi, Gems Platformunda kullanılmak üzere yeniden kullanılabilir UI/UX açık kaynak modülleri oluşturmak için erken talepte bulunanlarla uygulamalı olarak çalışacaktır. Ayrıca, herkesin başka bir modül oluşturmasını kolaylaştıracak, açık kaynaklı yeniden kullanılabilir modül bileşenleri oluşturacaklar. İlk modül, AI içindeki etiketli verilere olan büyük ihtiyaç nedeniyle AI görevleri etrafında dönecektir.

GEMS’in Geleceği

Sonuç olarak GEMS, kripto para birimi modelini benimserken gerçek dünyadaki bir ihtiyacı çözen kağıt üzerinde çok etkileyici bir proje gibi görünüyor. Sahip olduğum en büyük endişe, fiat olmayan para birimindeki görevler için ödeme almak. Kripto para dünyasının son derece değişken doğası nedeniyle, bir talep sahibi/madenci, GEMS’in piyasa fiyatına bağlı olarak her zaman para kaybetme veya ödediğinden daha fazlasını kazanma şansına sahiptir. Bu durumda da ödenen miktarlar beklenmeyen sonuçlar doğurur ve bu platform üzerindeki kullanıcıları mutsuz edebilir.

Proje öyle görünüyor ki birçok kullanıcının sisteme dahil olmasıyla daha fazla verimli çalışmayı planlıyor. Ancak öngörülemeyen şeyler ve yetersiz teşvikler kitlesel benimsemeyi zorlaştırabilir. Kullanıcıların ödemeler için yalnızca kripto para birimine dayalı bir şeye hazır olup olmadığını yalnızca zaman gösterecek.

Diğer yandan projenin ilerleyişi büyük sekteye uğramışta olabilir. Çünkü pazarlama ve geliştirme bir süredir ilerlemiyor gibi görünüyor. Yazımızı hazırladığımız sırada projenin internet sitesine ulaşılamıyor.

GEM Tokenleri Nereden Alınır?

GEM tokenleri Gate.io’da listelenmiş durumda. Dilerseniz bu borsa üzerinden satın alabilirsiniz. Ancak henüz farklı kripto paralarla işlem çiftleri bulunmuyor. GEM tokenleri sadece USDT ve ETH karşılığında satın alınabiliyor. GEM tokenleri Gate.io dışında herhangi bir borsada listelenmiş değil. Bu sebeple yatırımcılar için çok fazla seçenek sunulmuyor.