Merkezi Olmayan Sosyal Ağ (DeSo) Nedir? DeSo Coin Yorum ve Geleceği 2022

Merkezi Olmayan Sosyal Ağ (DeSo) blok zinciri projesi, merkezi olmayan sosyal medya platformlarını ve uygulamalarını barındırmak için özel bir zincir sunar. DeSo blok zinciri yerel varlığı, DESO kripto para, DeSo ekosistemindeki güvenlik ve operasyonlar için esastır. Ayrıca...


Merkezi Olmayan Sosyal Ağ (DeSo) blok zinciri projesi, merkezi olmayan sosyal medya platformlarını ve uygulamalarını barındırmak için özel bir zincir sunar. DeSo blok zinciri yerel varlığı, DESO kripto para, DeSo ekosistemindeki güvenlik ve operasyonlar için esastır. Ayrıca proje, içerik oluşturucuların gelir akışları oluşturmaları ve izleyicileriyle etkileşim kurmaları için yeni yollar sunuyor. Ek olarak, merkezi olmayan sosyal blok zincirinin kullanıcıları, verileri ve gördükleri içerik üzerinde tam özerkliğe sahiptir.

Bu yazıda, Merkezi Olmayan Sosyal (DeSo) ağ blok zincirini keşfedeceğiz ve DeSo ekosisteminin derinliklerine dalacağız. Ayrıca, DeSo’nun merkezi olmayan sosyal blok zincirinin benzersiz avantajlarını ve yerel DESO kripto parasının rolünü keşfedeceğiz.

Merkezi Olmayan Sosyal Ağ (DeSo) Nedir?

2021 yılında DeSo Vakfı tarafından başlatılan Merkezi Olmayan Sosyal ağ, yeni nesil bir blok zinciri projesidir. 2009 yılında, ilk blok zinciri olan Bitcoin, A cüzdanından B cüzdanına para gönderme yeteneği ile oluşturuldu. Ardından, 2015 yılında Vitalik Buterin, ilk akıllı sözleşme uyumlu blok zinciri Ethereum’u piyasaya sürdü. O zamandan beri, daha birçok akıllı sözleşme özellikli blok zinciri ortaya çıkmaya başladı. Bunların çoğu, ölçeklenebilirliği, işlem hızını, maliyet verimliliğini, merkezi olmayanlığı ve güvenliği artırmaya odaklanır. Bununla birlikte, DeSo blok zinciri, özellikle merkezi olmayan bir sosyal blok zinciri olarak çalışan ilk bloktur. Buna göre, sorunsuz bir kullanıcı deneyimini (UX) kolaylaştırmak için DeSo, bazı yeni blok zinciri mimarisi sunuyor.

Merkezi Olmayan Sosyal (DeSo) ağ projesi, sosyal medyaya özel bir blok zinciri oluşturmanın Merkezi Olmayan Sosyal hareketleri hızlandırmaya yardımcı olacağına inanıyor. Ayrıca, merkezi olmayan sosyal medya platformlarına yönelik altyapı talepleri, merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarından kökten farklıdır. Örneğin, birçok DeFi uygulaması, ağ içinde yeni bir “duruma” ihtiyaç duymadan bakiye güncelleme işlevlerini kullanır. Tersine, her merkezi olmayan sosyal medya gönderisi, belirli indeksleme ve depolama gereksinimlerine sahip yeni bir durum gerektirir. DeSo blok zinciri, merkezi olmayan sosyal uygulamalar oluşturmak için sansüre dayanıklı ve izinsiz bir alana izin vermek için gerekli uygulama ihtiyaçları konusunda uzmanlaşmıştır.

DESO Coin Nedir?

Projenin yerel varlığı, merkezi olmayan sosyal paradır (DESO). Bitcoin veya Ethereum gibi önde gelen zincirlere benzer şekilde çalışan DESO kripto para, DeSo blok zinciri ekosistemi boyunca ana değişim birimidir. Ayrıca proje, DeSo blok zincirinin yerel varlığı olduğu için DESO varlığının nasıl bir kripto para olduğunu vurgulamaktadır. Blok zincirinin üstündeki uygulamalar aracılığıyla dağıtılan diğer herhangi bir kripto para birimi bir tokenidir.

DESO kripto para, ağ genelinde temel varlık ve değişim aracı olmasının yanı sıra, sahiplerine yönetim hakları da verir. Ayrıca, DeSo Vakfı, başlangıçta topluluk katkılarıyla bağlantılı olarak platform parametrelerini yönetecek. Ardından, geliştirme devam ederken, DESO kripto parasının sahipleri, Merkezi Olmayan Sosyal ağ projesindeki güncellemelere oy verebilecek.

DESO kripto paralarının dağılımı bir bağlanma eğrisi aracılığıyla yapıldı. Bu nedenle, hiçbir varlık, projenin kurucuları dışında tüm token arzının %5’inden fazlasını elinde tutmaz. Toplu olarak, DESO kripto paralarının dağılımı, tüm kurucu üyeler için %20’den azdır. Başlangıçta, DESO kripto parası yalnızca blockchain.com ve AscendEX’te (eski BitMax) yatırım yapmak ve ticaret yapmak için mevcuttu. Bununla birlikte, DESO kripto parası son zamanlarda önde gelen merkezi borsa Coinbase’de ticaret yapmak için uygun hale geldi. Proje, diğer kripto borsalarında kullanılabilir hale gelmek için DESO tokenini eklemeye devam etmeyi planlıyor.

Merkezi Olmayan Sosyal Ağ (DeSo)
Merkezi Olmayan Sosyal Ağ (DeSo)

Merkezi Olmayan Sosyal Blok Zinciri Nasıl Çalışır?

Merkezi Olmayan Sosyal (DeSo) blok zinciri, bağımsız, uzmanlaşmış ve merkezi olmayan bir zincir olarak çalışır. Buna göre proje, DeSo blok zincirinde mümkün olduğu kadar çok veriyi değişmez kayıtlar olarak depolamayı hedefliyor. Ayrıca proje, taahhüdünün “bunu sürdürmek için gerekli olan her şekilde zincirin mimarisini ayarlamak” olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, Merkezi Olmayan Sosyal blok zinciri, her bir merkezi olmayan sosyal medya platformu veya uygulamasındaki tüm faaliyetler dahil olmak üzere zincir üzerinde çok miktarda veri depolar. Örnekler arasında; gönderiler, yorumlar, sosyal bahşiş, sosyal token işlemleri ve DESO token etkinliği. Ayrıca, tüm profiller, profil doğrulama ve değiştirilemez tokenlere (NFT’ler) sahip faaliyetler DeSo blok zincirinde depolanır. Ek olarak, blok zinciri kullanıcı mesajlarını (özel mesajlar dahil) saklarken, en üst düzeyde gizlilik ve güvenlik sunan kriptografik şifreleme kullanır.

Merkezi Olmayan Sosyal ağ blok zincirinde depolama söz konusu olduğunda birkaç istisna vardır. Proje, büyük medya dosyalarını depolamak yerine, resimler veya videolar gibi farklı dosyalara bağlantılar sağlar. Ayrıca proje, medya dosyalarına olan bağlantıların merkezi depolara yol açtığına dikkat çekiyor. Ancak, medyanın saygın ve herkesin erişebileceği bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu nedenle DeSo, bunun projenin altyapısının ademi merkeziyetçiliğini bozmayacağını düşünüyor.

DeSo blok zincirinde depolamanın bir başka istisnası, kullanıcıların telefon numaraları ve e-posta adresleri içindir. DeSo ağ düğümleri, bu verileri doğrudan DeSo blok zincirinde tutmak yerine depolamaktan sorumludur. Proje bunun en verimli yaklaşım olduğuna inansa da, merkezileşmenin olumsuz etkilerini, ortaya çıkması durumunda dengelemek için bir yedek planı vardır. Bu nedenle, bu depolama mekanizması başarısız olursa, “o zaman bu bilgiler, nispeten kolay bir şekilde gizliliği koruyan bir şekilde profille şifrelenebilir ve saklanabilir”. Bu makalenin ilerleyen kısımlarında DeSo düğümlerini daha ayrıntılı olarak tartışacağız.

DeSo Coin Yorum ve Geleceği 2022

Merkezi Olmayan Sosyal (DeSo) ağ projesi, geleneksel, tekelleşmiş ve merkezileşmiş büyük teknoloji sosyal medya şirketlerine bir alternatif sunuyor. Bu nedenle, yerel DESO parası ile birlikte DeSo blok zinciri, yaratıcılar için daha çekici ve karlı bir seçenek sunar. Ayrıca, DeSo blok zincirindeki merkezi olmayan sosyal medya platformları, hayran katılımı ve içerik oluşturucu geliri için yeni fırsatlar sunuyor. Bu, esas olarak yaratıcı madeni paraların ve sosyal karşılığı olmayan tokenlerin (NFT’ler) tanıtılması yoluyla gerçekleşir. Ek olarak, DeSo NFT’leri, NFT varlık yatırımı ve tahsilatı için öncü sosyal teşviklerdir.

Basit ve sezgisel bir kullanıcı deneyimi (UX), Merkezi Olmayan Sosyal ağ projesi için çok önemlidir. Bu nedenle proje, kullanıcıların DeSo ekosisteminde farklı merkezi olmayan sosyal medya platformları arasında geçiş yaparken kendi profillerine sahip olmalarını, takip etmelerini, fon sağlamalarını ve profillerini korumalarını kolaylaştırıyor. Genel olarak, proje henüz bir yıldan daha az bir sürede lansmanının erken aşamalarında olsa da, DeSo blok zinciri, yerel DESO kripto parasının olumlu fiyat hareketinin yanı sıra önemli ölçüde benimsendiğini gördü.

DESO coin
Merkezi Olmayan Sosyal Ağ (DeSo) Grafiği

DESO Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 DESO Coin 854,96 TL’den işlem görüyor. DESO Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -1.57% değişim gösterdi. DESO Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 9,545,330 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 277,079,612 dolar seviyesinde.

DESO Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 DESO Coin $ 26.31 dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Şubat ayı itibariyle DESO Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 475,00 dolarla kaydetti. Bununla birlikte DESO yılın en düşük seviyesini ise 28.91 dolarla belirledi.