Cardano Arzı, Cardano Arzı Ne Kadar? Kaç Tane Cardano Var?

Cardano, 2015 yılında kuruldu ve Ekim 2017’de ADA başına birkaç sent fiyatla halka açık olarak işlem görmeye başladı


Cardano, 2015 yılında kuruldu ve Ekim 2017’de ADA başına birkaç sent fiyatla halka açık olarak işlem görmeye başladı. Cardano blok zinciri, insanların akıllı sözleşmeler, merkezsiz uygulamalar ve protokoller oluşturmasına ve minimum ücretle anında para gönderip almasına olanak tanır. Ethereum ve Bitcoin’in özelliklerini birleştirme iddiasıyla piyasaya giren Cardano, yüksek hızlı teknolojisi ve komisyonsuz işlemleri ile öne çıktı.

Cardano, merkezi olmayan bir sistem oluşturmayı ve küresel finansal sistemlerin sorunlarını çözmeyi amaçlayan IOHK (Input Output Hong Kong) araştırma laboratuvarı tarafından geliştirildi. Cardano ve yerel parası ADA, popüler kripto para birimi Ethereum’un öne çıkan rakipleri arasındadır. Cardano’nun kurucu ortağı Charles Hoskinson, Ethereum’un ilk beş kurucu üyesinden biriydi. Geliştirme ekibi, uzman mühendisler ve araştırmacılardan oluşan büyük bir küresel topluluktan oluşur. 

Cardano, (PoS) algoritması kullanıyor ve benzerlerinden daha çevre dostu bir kripto para birimi olarak itibar görüyor. Ethereum’a benzer şekilde Cardano, akıllı bir sözleşme platformudur, ancak katmanlı bir mimari aracılığıyla ölçeklenebilirlik ve güvenlik sunar. Cardano işlem hızı bakımından da işlem maliyetleri açısından da Ethereum’a göre daha fazla avantaj sağlar. ADA blok zinciri, sistemin güvenliğini artıran ve çalışmasını hızlandıran iki katmanlı hale getirilmiş ve bir saniye içinde yüz binlerce işlemin yapılmasına izin vermiştir.

CoinMarketCap tarafından belirtildiği üzere, Cardano’nun piyasa değeri 15,9 milyar dolar ve bir ADA, Haziran 2022 verilerine göre 0,47 dolardan işlem görüyor. Cardano’nun fiyatı düşük görünebilir, ancak dolaşımdaki arzın büyüklüğünü göz önünde bulundurmak gerekir.

Kaç Tane Cardano Var?

Coinmarketcap verilerine göre 23 Haziran 2022 itibariyle, dolaşımda 33.740.000.000’den fazla Cardano (ADA) bulunmaktadır.

Dogecoin ve Ethereum’dan farklı olarak Cardano’nun sabit bir arzı var. Birçok yatırımcı, Cardano’nun kıtlığının, yıllar içinde değerinde ve talebinde bir artışa yol açabileceğine inanıyor. Elbette, birçok merkezi olmayan para birimi gibi, ADA topluluğu da bu maksimum arzı kaldırmak veya değiştirmek için oy kullanabilir. Ancak böyle bir senaryo olası görünmüyor.

Cardano’nun maksimum 45.000.000.000 ADA kaynağı vardır. Bu, maksimum Cardano arzının üçte ikisinden biraz fazlasının dolaşımda olduğu anlamına gelir. Bu tür üst limitler, zaman içinde kripto para birimlerinin enflasyon oranlarını düşürmenin bir yolu olarak görülüyor.