Kriptoda Hareketli Ortalama (MA) Nedir?

Hareketli ortalama (MA), seçilen bir zaman dilimi için fiyatın ortalama değerine dayanan bir göstergedir


Hareketli ortalama (MA), seçilen bir zaman dilimi için fiyatın ortalama değerine dayanan bir göstergedir. MA, belirli bir süre boyunca ortalama fiyat değerini verir ve fiyat yönünü belirlemeye yardımcı olur. Hareketli ortalama, tüccarların bir yükseliş ve bir düşüş trendi belirlemesine olanak tanıyan çok kullanışlı ve popüler bir teknik analiz göstergesidir. Güvenilirliği ve basitliği nedeniyle ticarette yaygın olarak kullanılmaktadır.

MA, belirli bir süre için fiyat verilerinin toplanması ve ardından elde edilen toplamın dönem sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Ortalamaların çoğu kapanış fiyatına dayanmaktadır. 10 günlük basit hareketli ortalama, 10 günlük kapanış fiyatlarının toplamının ona bölümüdür. Birçok yatırımcı, piyasanın mevcut yönünü ve bir trendin ne zaman yaklaştığını daha iyi anlamak için birden fazla zaman dilimini (50 ve 100 veya 100 ve 200 gibi) kullanır. 20 günlük hareketli ortalama, son yirmi seanstaki ortalama fiyatı verirken, 50 haftalık hareketli ortalama, son 50 haftadaki haftalık ortalama fiyatı vermektedir. Zaman aralığı ne kadar düşük ayarlanırsa, hareketli ortalamalar piyasaya o kadar duyarlı olur.

Kripto varlığın fiyatı hesaplanan hareketli ortalamanın altındaysa, bu tüccarlara fiyatın momentumunu kaybettiğini ve eğilimin düşüş yönünde olduğunu (fiyatın aşağı yönlü olduğu anlamına gelir) gösterir. Tersine, kripto varlığın fiyatı hesaplanan hareketli ortalamanın üzerindeyse, bu tüccarlara fiyatın momentum kazandığını ve eğilimin yükseliş yönünde olduğunu (fiyatın yukarı yönlü olduğu anlamına gelir) gösterir. Fiyat yüksek kaldığı müddetçe ve Stokastik Osilatör veya Göreceli Güç Endeksi gibi diğer göstergelerden destek alındığı sürece bu durum bir yükseliş sinyali olarak kabul edilebilir.

MA’nın temel amacı, varlığın genel eğilimini belirleyerek grafik tarafından sağlanan bilgileri düzeltmektir. MA çizgisi, kendi başına, varlığın fiyat hareketinin yönünü teyit etmenin bir yolu olduğu gibi trend değişikliği hakkında da fikir verebilir. MA göstergesi sadece fiyata değil, işlem hacmi başta olmak üzere diğer tüm verilere de uygulanır.

Hareketli bir ortalama kullanmanın nedeni, kripto para birimlerinin (ve diğer varlıkların) fiyatlarının, güçlü bir eğilim olsa bile iyi tanımlanmış düz çizgilerde hareket etmemesidir. Grafikte fiyat zikzakları ve ani yükselişler, dolayısıyla hareketli bir ortalama, rastgele fiyat hareketlerini düzeltmeye yardımcı olur ve temel eğilimi görmeyi sağlar. Bu şekilde hareketli ortalama değerini dikkate alarak trendin yönü daha iyi belirlenir.