Kripto Paralarda TOR Ağı Nedir? Nasıl Çalışır?

İnternetin giderek hayatımızdaki yerinin genişlemesi ve dijital dünyanın kapsamının büyümesi güvenlik tartışmalarını da beraberinde getiriyor


İnternetin giderek hayatımızdaki yerinin genişlemesi ve dijital dünyanın kapsamının büyümesi güvenlik tartışmalarını da beraberinde getiriyor. The Onion Router ya da kısaltma adıyla TOR ağı da (onion yönlendirme) özet bir açıklamayla dijital dünyadaki faaliyetlerinizin, dışardan izlenebilmesine ve üçüncü kişiler tarafından ulaşılmasına engel olan bir tür güvenlik teknolojisidir. Dijital dünyadaki ayak izlerinizi silen The Onion Router (soğan yönlendirme) ağı sayesinde kimliğinizi gizleyerek gezinebilirsiniz. Çok katmanlı bir şifreleme sunan TOR ağını kullanarak kendinizi internet ortamında güvene alabilirsiniz. 

The Onion Router (TOR) Ağı Nasıl Çalışır? 

Klasik tarayıcıları kullanarak internet ortamında gezinirken geçmiş hareketleriniz kayıt altında kalır. Hemen hemen bütün web siteleri de çerezler aracılığıyla faaliyetlerinizi kayıtlı tutar. The Onion Router (TOR) ağı ise çok katmanlı yönü sayesinde internet ortamındaki tüm faaliyetlerinizi birçok kez şifreler. Bu durumda dijital dünyadaki etkinliklerinizin takip edilmesini çok daha güç hale getirir. Böylelikle dijital dünyada anonim kalabilir ve ardınızda bıraktığınız izleri silebilirsiniz. TOR ağı her bir hareketinizi ayrı ayrı şifreler. Ağın bu özelliği sayesinde gerçekte kim olduğunuz bilinmez. Elbette TOR ağını kullandığınız bilinir ama hangi sitelerde gezdiğiniz görülemez. Tabi kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapmadığınız müddetçe. 

Kripto Paralarda TOR Ağı Kullanımı 

Blokchain teknolojisinden güç alan kripto paralar anonim yapısı nedeniyle bazı kullanıcılar üzerinde güvensizlik hissi yaratabilir. Bununla birlikte kripto parası piyasasındaki izlerinizi daha güvenli bir hale getirmek de isteyebilirsiniz. Tam da bu noktada TOR ağı sizin için güvenli bir hala yaratabilir. Bu çerçevedeki faaliyetlerinizi TOR üzerinde yönetebilirsiniz. Böylelikle etkinlikleriniz TOR ağı tarafından gizli tutulduğu için yapmış olduğunuz işlemlerin de izleri silinir. Bu sayede kendinize güvenli bir alan yaratarak kripto işlemlerinizi dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz. 

The Onion Router (TOR) Ağının Dezavantajları 

The Onion Router (TOR) ağı temelde gizlilik üzerine konumlandırılmış, güvenlik ve gizlilik vadeden bir alandır. Birçok kullanıcı açısından olumlu nitelikler sunan The Onion Router ağının da olumsuz yönleri mevcut. Bu olumsuzlukların başında tarayıcının yavaş hareket etmesi gelir. TOR, işlemlerinizi birçok kez şifrelediğinden yavaş hareket eder. Normal bir tarayıcıdan almış olduğunuz verimi TOR ağıdan alamayabilirsiniz. Çünkü birçok eklenti güvenlik açığına neden olduğundan TOR tarafından engellenir. Son olarak gizlilik üzerine kurulan bir ağ olduğundan ne yazık ki yaşa dışı faaliyetlere ortam hazırlayabilir.