Kraken Borsası Nedir, Ne İşe Yarar?

Kraken, ABD merkezli popüler bir kripto para borsasıdır


Kraken, ABD merkezli popüler bir kripto para borsasıdır. Şirketin temelleri 2011 yılında atıldı. Kraken, Bloomberg Terminal’de listelenen ilk Bitcoin borsalarından biriydi. Güncel verilere göre şirketin 10,8 milyar USD değerinde olduğu bildiriliyor.

Borsanın 2022 yılında 1,1 milyar dolar geliri vardı. Bu rakam günümüzde çok daha yüksek seviyelere ulaştı. Kraken’in arkasında Jesse Powell ve Thanh Luu bulunuyor. Powell, California Eyalet Üniversitesi, Sacramento mezunu olarak biliniyor. Borsa ilk başlarda Bitcoin, Litecoin ve euro ticareti sunuyordu. Daha sonra bu liste genişledi. Kraken, 2014 yılının Mart ayında A serisi bir finansman turu düzenledi. Hummingbird Ventures ve Bitcoin Opportunity Fund’dan 5 milyon dolar yatırım aldı.

Kraken Gelişim Süreci

Kraken, 2016 yılında New York City merkezli bir borsa olan Coinsetter’ı satın aldı. Bu satın alma işleminden yaklaşık bir ay sonra SBI Group liderliğindeki B Serisi yatırım turunun tamamlandığını duyurdu. Aldığı yatırımlarla daha da canlanan Kraken, Hollandalı borsa CleverCoin ve bir kripto para cüzdan hizmeti olan Glidera’yı satın aldı. Borsa, 2017 senesinin mart ayında bir grafik ve ticaret platformu olan Cryptowatch’ı bünyesine kattı. Aynı yılın aralık ayına kadar günde 50.000’e kadar yeni kullanıcı kaydettiğini iddia etti. 2018 senesinde ise artan maliyetler nedeniyle Japonya’daki hizmetlerini kapattığını duyurdu.

Kraken, 2019 yılının haziran ayında 2.263 bireysel yatırımcıdan 13,5 milyon dolar yatırım aldı. 2020 senesinde borsaya Wyoming’de özel amaçlı bir saklama kurumu (SPDI) sözleşmesi verildi. Kraken, Amerika’da böyle bir sözleşmeye sahip olan ilk kripto para borsası olarak kayıtlara geçti. Şirket, 2021 yılının başlarında 20 milyar doların üzerinde bir değerlemeyle ek fon arayışı içerisine girdi. Daha sonra Tribe Capital, Hummingbird Ventures ve Arjun Sethi borsanın yönetim kuruluna atandı.

Kraken, 2021’in Ocak ayında uluslararası kullanıcılar için ABD’de kullanıma sunulan bir mobil uygulamayı devreye soktu. Söz konusu uygulama hem Google Play Store hem de App Store’da mevcut. Şirket, 2022’nin başlarında ise bir NFT pazar yeri geliştirme planlarını duyurdu. NFT alanı, özellikle 2021 yılında hayatımıza girmeye başladı. Borsa, görünüşe göre bu trene erken atlamak istiyor. Bahsi geçen NFT pazarı daha şimdiden yatırımcılar tarafından merak konusu haline geldi.