TradFi Nedir?

TradFi veya Geleneksel Finans, ana finansal akımı yönlendirmekte ve faaliyet göstermektedir

TradFi nedir

TradFi veya Geleneksel Finans, ana finansal akımı yönlendirmekte ve faaliyet göstermektedir. Geleneksel finans, yıllar boyunca kullanılan yöntemler anlamına gelir. Kredi alma, kredili mevduat hesabı açma ve “gerçek mekanda faaliyet gösteren” bankacılık kurumlarında hesap oluşturma gibi finansal yöntemleri içerir. Geleneksel finansa bir örnek, kredi almak için bir bankaya girmek veya bir bankadan nakit çekmek için çek kullanmaktır. TradFi şirketlerine örnek olarak, bankalar, SoFi, Square ve PayPal’ı verebiliriz.

Geleneksel finans, genellikle risk ve belirsizlik altında işleyen rasyonel, kasıtlı kararlar alan yatırımcılara sahiptir. Ayrıca, geleneksel finansdaki yerleşik kurallar ve düzenlemeler evrensel olarak herkes tarafından izlenir. Bununla birlikte, bu kurallar kişisel görüş veya duygulardan etkilenmez, bunun yerine yalnızca gerçeklere dayanır.

TradFi terimi, normal bankacılık işlemlerini kripto işlemleriyle karşılaştırmak için gelişti. Merkezidirler, devlet tarafından regüle edilirler ve katı Müşterini Tanı (KYC) ve Kara Para Aklamayı Önleme (AML) yönetmeliklerine uygundurlar.

Geleneksel olmayan yeni bir finans dalgası ortaya çıkarken, TradFi’yi tanımlamak ve nasıl farklı olduğunu anlamak önemlidir.

TradFi’nin Diğer Finanslarla Karşılaştırması

Defi vs CeFi

DeFi (merkeziyetsiz finans) ve CeFi (merkezi finans) arasındaki temel fark, değişim modelidir. Merkezi finansta sistem kuralları koyan ve uygulayan merkezi bir otorite tarafından yönetilir. TradFi’de merkezi finansta yer alır.

Öte yandan, merkeziyetsiz finans teknoloji tarafından yönetilir. DeFi sistemi, akıllı sözleşmelerden ve DAO’lardan yararlanan bir platform olan merkezi olmayan uygulamalar (dApps) aracılığıyla yönetilir.

Bu farklılık nedeniyle, bir aracı kurum en büyük farklılaştırıcı olur, bu ara kurum CeFi’deki değişimlerden sorumludur. Bu aracı kullanıcıların fonlarını güvende tutmaktan sorumludur. Ancak DeFi’de bu aracılar yoktur. Bunun yerini alan, aracı görevi gören akıllı sözleşme protokolleri olarak bilinir.

DeFi, daha şeffaf ve özeldir çünkü sistemler kullanıcının kişisel bilgilerini istemeyecek şekilde ayarlanmıştır. CeFi’den farklı olarak gözetim altında değildir. Dahası, DeFi ile işlem kısıtlamaları yoktur.

DeFi vs TradFi

DeFi (merkezi olmayan finans), blokzincirleri üzerine kurulu finansal altyapıyıdır. DeFi, işlemleri doğrulamak ve yetkilendirmek için bir distributed ledger sistemi kullanır, böylece bankalar ve devletler gibi aracıları devre dışı bırakır.

TradFi ve DeFi arasındaki temel farklar şunlardır:

  • DeFi’de bir blockchain protokolü veya bir topluluk para verir. TradFi’de merkez bankası para verir.
  • DeFi’de akıllı sözleşmeler, iki taraf arasında para işlemine yetki verir. TradFi’de bankalar işlemleri kolaylaştırır.
  • Teminatlandırma gerekliliklerini yerine getirdiği sürece herkes DeFi kredisi verebilir/alabilir. Bankalar, başvuranın mali tablolarını ve kredi puanını kontrol ettikten sonra geleneksel finansman kaynakları sunar.
  • Birkaç adımda DeFi platformlarına yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Dijitalleşmeyle birlikte, TradFi yatırımı da geniş bir insan kesimine açıldı. Ancak yine de KYC ve belgeler gerektirir.

CeFi vs TradFi

CeFi (merkezi finans), DeFi’nin avantajlarını TradFi’nin kullanıcı deneyimi ve güvenliği ile birleştirir. Geleneksel tasarruf hesaplarına benzer kripto tabanlı hesapları kullanarak kripto para birimlerine ve dijital varlıklara yatırım yapma fırsatları sunar. Bununla birlikte CeFi platformlarında, tıpkı bir bankadan teminat destekli bir kredi alacağınız gibi, kripto varlıklarınıza karşılık borç para alabilirsiniz. TradFi’den farklı olarak, bu çok az veya hiç evrak gerektirmez.

CeFi, nispeten yeni bir sektör olduğu için TradFi’ye göre daha risklidir.

TradFi’nin Kripto Para Dünyasındaki Rolü

En eski kripto para birimi olan Bitcoin, yaklaşık 14 yıldır var. Buna karşılık, hayatta kalan en eski banka olan Banca Monte Dei Paschi di Siena, 1472’de kuruldu. Endüstriler, uzun vadede geçerli olduklarını kanıtlamak için en son teknolojiye ayak uydurmak zorundadır. Blockchain ve kripto para birimleri günümüzün en büyük finansal devrimini işaret ediyor. Bankalar da dahil olmak üzere TradFi kuruluşlarının ve platformlarının, sonunda kripto para birimlerini benimsemekten ve onları ana akıma getirmekten başka seçeneği kalmayacak.

TradFi, hükümetin gözetimi altında olduğu için bu, kripto endüstrisinin pozitif düzenlemesinin önünü açacaktır.

Son olarak, kripto para birimleri şu anda finans dünyasında çok popüler olsa da, geleneksel finansı işe yaramaz veya modası geçmiş kılmaz. Aslında, geleneksel finansın kripto paraların endüstrisini geliştirmede oynayacağı önemli bir rolü temsil eder.