Scroll (zkRollup) Nedir?

Scroll, mevcut Ethereum uygulamaları ve araçları için yerel uyumluluk sağlayan, Ethereum üzerinde zkEVM tabanlı bir zkRollup’tır

scroll nedir

Scroll, mevcut Ethereum uygulamaları ve araçları için yerel uyumluluk sağlayan, Ethereum üzerinde zkEVM tabanlı bir zkRollup’tır.

Ethereum için Yerel zkEVM Ölçeklendirme Çözümü

  • Scroll’un sıfır bilgi kanıtlarını kullanması, onu Ethereum ağının karşı karşıya olduğu ölçeklenebilirlik ve gizlilik zorluklarını ele almak için umut verici bir çözüm haline getiriyor.
  • Scroll’un henüz bir tokeni olmadığı için, test ağlarındaki bazı dApp’lerle etkileşim için potansiyel bir airdrop vermiş olmaları mümkündür.

Scroll Nedir?

zkEVM alanı içinde, Scroll dışında birkaç ağ bulunur. Örnekleri StarkNet ve zkSync olacaktır. Scroll Alpha Testnet’in piyasaya sürülmesiyle Scroll, teknolojisiyle Katman 2 ortamını iyileştirmeye bir adım daha yaklaştı. Bu alandaki rekabet göz önüne alındığında, Scroll’un getirdiği bazı temel değer önerilerine bir göz atalım.

1. Hiyerarşik Sıfır Bilgi Kanıtı (ZKP) Sistemi

Bu kanıtlama şemasını kullanan Scroll, kısa ve öz kanıtlar yoluyla verimli doğrulama elde edebilir. Ek olarak, merkezi olmayan uygulamaların (dApps) L2’lerde dağıtılması için daha uyumlu hale gelir.

2. Etkin İletişim Kanalları

Scroll, açık inovasyonla elde edilen sağlam bir L2 ekosistemi oluşturmak için çalışıyor. Bu nedenle Scroll ekibi tarafından Scroll üzerindeki dApp’ler ile diğer L2’lerdeki dApp’ler arasında iletişim kanalları kurulması konusunda çaba sarf edilmiştir. Bu aynı zamanda uygulamalar arasında stratejik ortaklık için iyi bir fırsat sağlar ve potansiyel olarak kullanıcılara olumlu dışsallıklar olarak yayılabilecek sinerjiler yaratır.

3. L2 Madenciliği

Sağlam ve izinsiz L2 madenciliği sunarak madenciler, kullanıcılar için sıfır bilgi kanıtları (ZKP’ler) oluşturmaya teşvik edilecek. İşlem paketleme ve madencilik sürecinin ayrılması, maksimum çıkarılabilir değer (MEV) sorununu da azaltır. Bu mimariler uygulandığında, ağın sağlamlığı ve negatif MEV’lere karşı koruma göz önüne alındığında, Scroll’un kullanıcılar için daha çekici olması muhtemeldir.

İyimser roll-up’ların başarısıyla, kripto ortamına yeni bir iyileştirme dalgası getiren zk roll-up’ları dört gözle bekleyebiliriz.

zkEVM Nedir?

zkEVM (zero knowledge Ethereum Sanal Makinesi), Katman 2 ölçeklendirme çözümleri olarak bilinen daha geniş bir dikeyin parçası olan bir tür zk-rollup’tır. Kısacası, maliyetleri düşürürken işlem hacmini artırmayı amaçlayan ağlardır. Rollup’lar, 2021’in sonları ile 2022’nin başları arasında, Ethereum’daki yüksek gaz ücretlerinin kullanıcıların katılması için büyük bir mali engel olduğunu kanıtlaması ile pazarda önemli bir ilgi gördü. Ayrıca, Optimism ve Arbitrum gibi yerleşik iyimser rollup’lar olsa da, 1. Katmanda bir işlem onaylanmadan önce olası ihtilaflar için 7 günlük bir süre gerektirir. Şu an, scroll testnet ortamında maksimum 1-2 saat sürmektedir. Mainnet’te ise bu saatlerin daha da düşmesi beklenmektedir.

Bir zkEVM, akıllı sözleşme işlemlerini hem zk kanıtı hesaplamaları hem de Ethereum’un mevcut altyapısı ile uyumlu olacak şekilde yürütebilen sanal bir makinedir. Ethereum ekosisteminin en büyüğü olduğu göz önüne alındığında, EVM uyumlu olmak, yararlanabilecekleri potansiyel pazar açısından zk toplamalarına büyük bir kaldıraç sağlayacaktır.