Altına dayalı kripto para birimi duyuruldu!

Singapur menşeli bir finans şirketi, gerçek fiziksel altına dayalı yeni bir kripto para birimi KaratBank‘ı geliştirdiğini duyurdu


Singapur menşeli bir finans şirketi, gerçek fiziksel altına dayalı yeni bir kripto para birimi KaratBank‘ı geliştirdiğini duyurdu. Bu oldukça yenilikçi bir fikir gibi gözüküyor, ancak scam olma ihtimalin de yabana atmamak gerek.

Günümüzde kripto para borsalarında işlem gören bazı para birimleri, altının fiyatıyla doğru orantılı olarak değer kazanıp kaybedebiliyor. Ancak Singapur’daki KaratBank firmasının yeni tanıttığı KaratBank Coin‘in (KBC) gerçek fizikî altına dayalı olduğu öne sürüldü. Üstelik bu altınlar plastik kart ve banknotlara iliştirilmiş durumda.

Şirketin yayınladığı whitepaper belgesinde şu satırlar yer alıyor:

KaratBank Coin altını geleneksel, doğru, güvenli ve değerli bir ticaret aracı olarak gören pazar yerlerinin elektronik ödeme alabilmelerini sağlamak için tasarlandı. 

KaratBars firmasıyla yakından ilişkili

Aslında KaratBank, Almanya’da kurulan KaratBars şirketinin kardeşi.

KaratBars firmasının asıl faaliyet alanı ise çok küçük miktarlarda (0.1 gram ila 1 gram arasında) altınlar üretip bunları KaratBars adı verilen plastik kartların veya CashGold isimli paraya benzer kağıtlar içinde satmak. Ancak bu ürünlerin fiyatı ederinden çok daha pahalı. Mesela 1 gram altın 39.95 dolarken 1 gramlık CashGold banknotu 65 dolara satılıyor.

KaratBank’ın whitepaper belgesine göre 10,000 adet KBC, 0.1 gram CashGold banknotuna denk olacak. ICO arzı an itibariyle başladı, 21 Mart’a kadar da devam edecek. 22 Mart’ta ise 1 KBC = 0.05 dolar olacak.

Scam olabilir!

Ancak KaratBars şirketini Google’da arattığınızda ilk sayfada birçok “scam” haberine rastlayabilmek mümkün. Keza KaratBars’ın 2014 yılında Kanada’da yasaklandığı bilgisi de ufak bir araştırmayla öğrenilebiliyor.