Ankr Network (ANKR) Nedir? Ankr Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Ankr projesi bulut işlem platformu olarak son zamanlarda dikkatleri üzerine çekti


Giriş

Ankr projesi bulut işlem platformu olarak son zamanlarda dikkatleri üzerine çekti. Ankr geliştiricileri bulut işlemcilerin gerçekten geleceğe yön vereceğini düşünüyor. Bu yüzden bugünkü AWS, Azure ve Google gibi develere merkezsiz bir alternatifin gelmesi gerektiğine inanıyorlar. Böylece bu alandaki rekabetin artmasıyla tek bir merkezi oluşumun bütün piyasaya hakim olmaması hedefleniyor.

Bununla birlikte blockhain alanında da bulut işlemciliği bakımından rekabet oldukça yüksek. Peki Ankr Network bu projeler arasından sıyrılabilecek mi? Bu yazımızda proje hakkında genel bilgilere ve potansiyeline göz atacağız.

Ankr’ın Özellikleri

Ankr Network boşta duran bilgisayar gücünü veri merkezleri için kullanmayı planlıyor. Bunu yaparken de blockchain’in gücünden faydalanmak istiyor. Dağıtık işlem ağı aynı zamanda paylaşımlı ekonomi için olanak sağlıyor. Böylece kurumlar veya kişiler boşta duran işlemci güçleri üzerinden para kazanabiliyor.

Ağ güvenilir donanımlar aracılığıyla kurumsal güvenlik seviyesini sağlamasıyla nadir ve kendine has bir özelliği barındırıyor. Aynı zamanda plasma yan-zircirleri adı verilen zincir dışı kaynaklı işlemci güçleri ağın dışardan destek alarak güçlenmesini sağlayabiliyor.

Ankr’ın nihai hedefi dağıtık bulut sistemlerini blockchain üzerinde güçlü hale getirmek. Bunun içinde Proof of Useful Work (PoUW) adı verilen bir konsensüs mekanizmasına sahip. Bu mekanizmada ağın güvenliğini sağlayanlar aynı zamanda ağdaki işlemci gücünü de artırıyor. Ankr bu yaklaşımıyla bir yenilik de getirmiş oluyor. Projenin ana ağı 10 Temmuz 2019’da başlatılmıştı. Ekip diğer bulut işlemci sistemler ile rekabet edebileceğine inanıyordu. Başlangıçta bu alanda bir başka proje olan Golem’in (GNT) piyasa değeri olarak arkasında kalmıştı. Ancak sonradan Golem’i solladı.

Dağıtık bulut işlemci alanının kalabalıklaşmaya başladığını söyleyebiliriz. Yine de yeni metotlara yer var. Sürekli artan veri miktarı ve depolama sorunları bu alanın büyümesindeki en büyük etken.

Ankr’ın birlikte çalıştığı diğer kurum ve blockchain’ler

Ankr Nasıl Çalışır?

Ankr ağının çalışma şekli blockhain yapısı bakımından geleceğe dönük olarak değerlendirilebilir. Ancak hali hazırda mekanizma ve teşvik açısından yeterli durumda olması Ankr’a başlangıçtan itibaren kolaylık sağladı.

Geliştiriciler teşviklerin yeterli olmasına önem gösteriyor çünkü bu aynı zamanda ağın gücünü artırıyor. Doğrulama node’ları kullanılarak Ankr ağındaki blok onaylamalarının kalitesi artırılıyor ve istenmeyen hareketlerde bulunan taraflar ağdan atılıyor. Onaylayıcılar daha önce yaptıkları işlere göre belli bir geçmişe sahip oluyorlar ve eğer ağın istediklerini karşıladılarsa daha kolay onaylayıcı seçilebilme imkanları oluyor. Yani bir nevi beyaz liste oluşturuluyor ve güvenilir kaynaklar ön plana çıkmış oluyor.

Ankr Intel SGX teknolojisini de kullanmasıyla göze çarpıyor. Bu teknoloji sayesinde uygulamalar donanımlar içerisinde çalışabiliyor. Bu sistem donanımın içerisinde işlemleri yürüttüğü için belli başlı saldırılara karşı dayanıklı. Çünkü donanımlar bu saldırıların ulaşamayacağı yerde bulunuyor.

Ankr Token

Ankr Ekim 2018’de ICO düzenlendi ve o sıralarda kripto para piyasası oldukça durgundu. Ancak bu Ankr’ı durduramadı ve  6 günde yaklaşık 19 milyon dolar toplandı. Toplanan paranın çoğu özel satışlardan elde edilmişti. Bunun haricinde halka açık olarak 2.75 milyon dolarlık bir satış evresi geride bırakıldı. Toplamda 10 milyar token basıldı ve büyük çoğunluğu satıldı.

10 Temmuz 2019’da Ankr ekibi ana ağ ile birlikte Ankr tokenleri de piyasaya sürdü. O zamanlar ERC-20 ve BEP-2 standardında ANKR tokenler bulunuyordu. Geliştiriciler sonradan bütün tokenlerin aynı anda çalışır kalmasına karar verdi.

ERC20 ve BEP-2 tokenleri likidite sağlaması açısından borsalarda avantaj kazandırıyor. Ayrıca ANKR token blockchain fonksiyonlarını kullanmak için gerekiyor. ANKR tokenleri ağda işlemci gücü katkısında bulunanlar için ödül olarak dağıtılıyor. Ayrıca ağ giderleri, stake sahipleri de ANKR tokenleriyle ödemelerini alıyorlar. ANKR token miktarı 10 milyara sabitlenmiş durumda, bu yüzden token dolaşımı tamamen blockchain üzerinden devam ediyor.

Mart 2019’da piyasaya çıkan ANKR token 0.01 dolardan piyasaya merhaba demişti. Bunun ardından büyük bir düşüş yaşadı ve 0.003 dolara kadar geriledi. Uzun süre sessiz kalan ANKR token 2021 yılındaki genel yükselişe kadar sessizliğini sürdürdü. Mart 2021’de ise önceki en yüksek fiyatını da 10’a katlayarak 0.19 dolara kadar yükseldi. Günümüzde bu alanda en yüksek piyasa değerine sahip tokenlerden biri konumunda.

Ankr Ekibi

Ankr’ın çekirdek ekibi 16 üyeden oluşuyor. Bu üyelerin bir çoğu University of California mezunu. Birçoğunun mühendislik ve teknik disiplinlerde tecrübesi mevcut. Ayrıca birkaç danışman ve pazarlama ekibi Ankr’a yardım ediyor.

Ankr’ın kurucusu Chandler Song elektronik mühendisi ve bilgisayar bilimcisi. CEO olarak Ankr’da görev alan Song daha önceden Amazon çalışanıydı. Bitcoin’in ilk yatırımcılarından biri olan Song aynı zamanda eşten eşe New York emlak uygulaması CitySpade’in baş geliştiricilerinden.

Ankr kurucuları ve bazı yetkilileri

Diğer kurucu isim Stanley Wu, önceden Amazon adına teknoloji sorumlusu olarak 10 yıl süreyle çalıştı. Ayrıca Wu Amazon Web Services’ın bünyesinde de çalıştı bu yüzden bulut işlemci alanında derin tecrübeye sahip.

Ankr Geliştirmeleri

Ankr projesi gelişimine bakıldığında 2020 içerisinde bir hayli yol kat edildiğini görüyoruz. GitHub sayfasında proje hakkında birçok güncelleme mevcut.

Geçtiğimiz yıl içerisinde birçok geliştirme hareketinin olması bu seviyedeki bir proje için oldukça normal. Son iki yıla bakıldığında geliştiricilerin hedeflerini vurduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle veri merkezi çözümleri bitirildi. Ardından kurumsal seviyede başlangıcı geçtiğimiz yıl yaptı.

Bununla birlikte Ankr 40’ın üzerinde blockchain’le birlikte çalışabiliyor. Birçok popüler blockchain için bulut işlemcisi ve staking opsiyonları sunan Ankr, bu alanda çıtayı yükseltmiş durumda. Diğer yandan 2021 itibariyle Ethereum 2.0 için çözümlerde sunuyor. Böylece Ethereum 2.0 ağı başlatılmadan önce bile bazı işlemler Ankr üzerinden gerçekleştirilebiliyor.