ChainX Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Blockchain’in var olduğu kısa sürede, yenilikçi geliştiriciler ve girişimciler yeni teknolojiyi beklenmedik şekillerde kullandıkça, eski sorunlara kelimenin tam anlamıyla yüzlerce yeni çözüm ortaya çıktı


Blockchain’in var olduğu kısa sürede, yenilikçi geliştiriciler ve girişimciler yeni teknolojiyi beklenmedik şekillerde kullandıkça, eski sorunlara kelimenin tam anlamıyla yüzlerce yeni çözüm ortaya çıktı. Bu, sorunları çözmek için harika olsa da, bağlantılardan yararlanabilecek birçok bağlantısız sistemin varlığına da yol açtığını söyleyebiliriz.

Örneğin, Bitcoin mükemmel bir değer deposu olsa da, yavaş işlem hızlarından muzdariptir. Monero ile mahremiyet elde ediyoruz, ancak akıllı sözleşmeler eksik. Ethereum bize akıllı sözleşmeler veriyor, ancak şimdiye kadar ölçeklenebilirlik ile mücadele etmeye devam ediyor.

Bu bireysel projeler zayıf yönleri üzerinde çalışırken, her birine özgü ağ eksikliklerini gidermek için veri ve bilgileri Blockchain ağları arasında nasıl güvenilir ve güvenli bir şekilde paylaşabileceğimiz konusunu ele almaya çalışan yeni projeler ortaya çıktı. Bu tür sorunları doğrudan ele alan bir proje, Blockchain varlıklarının zincirler arası etkileşimine odaklandığı için ChainX olarak önümüze çıkıyor. Bunu nasıl başardığını ve hepimizin bundan nasıl yararlanabileceğini görmek için projeye daha derinlemesine bakalım.

ChainX Arka Planı

ChainX projesinin kökleri, kurucuların Parity ekibinin çalışmalarına rastladığı ve Polkadot teknik incelemesine başladığı 2016 yılına kadar uzanıyor. Alt tabaka üzerinde çalışmalar 2018’de başladı ve 25 Mayıs 2019’a kadar ilk ChainX ana ağ sürümü piyasaya sürüldü.

Projenin kendisi, yerel Blockchain varlıklarını diğer Blockchain ağları ile birlikte çalışabilir hale getirme ihtiyacını ele alıyor. Dağıtılmış bir sistem olarak ChainX ağı, varlıkların zincirler ve eşler arası bir şekilde değiş tokuşunu mümkün kılmıştır. Bu, çoğu insanın hata yapmasını ve dolandırıcılık olasılığını ortadan kaldırır.

ChainX, Bitcoin’i pek çok açıdan takip ederken, ekip, Proof-of-Work konsensüs mekanizmasının merkeziyetsiz madencilerin merkezileşmesinden muzdarip olduğunu erken fark edenlerden oldu. Şu anda büyük madencilik operasyonları piramidin tepesinde yer almakta ve yeni girenlerin blok ödüllerine erişmesinin tek yolu güçlü madencilik teçhizatlarına yapılan büyük yatırımlar. Bu konuya rehberimizin ilerleyen kısımlarında değineceğim.

Ne yazık ki Proof-of-Stake, erken yatırımcılar veya geliştirme ekibi tarafından büyük miktarda token tutulduğu zamanlarda biraz daha iyi olabilirdi Bu, açık pazarın insafına bırakılan ve ağın yönetiminde gerçek bir güce sahip olmayan yeni gelenler için sadece kırıntılar bırakmış oldu. Özünde, ağdaki ilk yatırımcıların büyük kripto para tutmaları nedeniyle bu ağları merkezileştirmeye tabi kıldılar.

ChainX, bir Proof-of-Stake konsensüsü ile işliyor, ancak tüm ağ kullanıcıları için adil olmasını sağlayan farklı bir şekilde uygulanıyor. Bu inceleme boyunca bunun ChainX’i diğer projelerden nasıl farklılaştırdığını ve ağın yönetimini nasıl geliştirdiğini detaylarıyla anlatmaya çalışacağım. Öncelikle:

ChainX Nedir?

En basit haliyle ChainX, yerel varlıkların diğer Blockchain sistemlerinden paylaşılmasına izin veren bir sistemdir. Bunu Parachains kullanarak yapar ve fikir birliğine varmak için bir Proof-of-Stake konsensüs mekanizması kullanır.

Bu aynı zamanda, Bitcoin gibi tipik olarak yerel stake etmeyi desteklemeyen coinlerin stake edilmesine de izin verir. ChainX başlangıçta tek sistemli bir zincir olarak piyasaya sürüldü, daha sonra çift zincirli bir ağa yükseltildi ve 2021 itibariyle bir dizi başka Blockchain ağını destekleyen çok zincirli bir sistem olarak faaliyetini sürdürüyor.

ChainX’in mevcut çok zincirli versiyonunda, Polkadot ağında katman 2’ye geçiş ağı olarak çalışıyor. Şu anda ise dört ana modül ile çalışmakta olan ağ şu şekilde:

  • PCX Modülü: Modül, yerel token olan PCX’i temel alır. Çoğunlukla, PCX tarafından gerçekleştirilen staking, ücret ödeme, zincir içi yönetişim, zincirler arası madencilik ödüllerini dağıtma ve Bitcoin finansal türevlerini destekleme gibi işlevleri içerir. PCX, ChainX üzerinde çalışan çoğu programla ilgili bağ oluşturma niteliğindedir.
  • DEX Modülü: Bir varlıklar arası işlem modülüdür ve işlem maliyetlerini en aza indirirken varlıkların farklı zincirlerde dolaşımını teşvik eder.
  • Zincirler Arası Modül: Bu, farklı zincir varlıkları ve X-Tokenları için bir ‘giriş veya çıkış’ modülüdür. Zincirler arası işlem doğrulama sistemi, zincir üstü para basma programı, vesayet programı ve X-Tokens için bir para yatırma ve çekme programlarını içerir.
  • Relay Modülü: ChainX ve dış zincirler arasında bilgi alışverişi ve doğrulama için bir pencere, öncelikle bir zincir bilgi güncelleme programı, bir zincir izleme programı ve bir zincirler arası bilgi toplama ve iletim programından oluşur.

Platform, varlık madenciliği olarak adlandırdığı bir Stake biçimi kullanır. ChainX, arka planda çok fazla karmaşıklık getiren herhangi bir sayıda konsensüs algoritması kullanarak çeşitli farklı merkeziyetsiz Blockchain ağlarının varlıklarını kabul edebilirken, özünde varlık madenciliği kavramı oldukça basit kalır.

Bu, ChainX platformu tarafından desteklenen herhangi bir varlığın stake edilmesine izin verir. Kullanıcılar, karşılığında PCX alarak BTC veya ETH ve diğer birçok kripto para birimini yatırabilir. Erken yatırımcılara büyük miktarlarda PCX dağıtan bir maden öncesi veya ICO olmadığı için, bu sistem staking ve yönetimi adil, eşit ve dengeli tutar.

ChainX protokolünde bilgi işlem gücü oylar aracılığıyla oluşturulur. Bu, kullanıcıların sistemde sahip oldukları oy sayısına göre ödüllendirildikleri anlamına gelir. Daha fazla sayıda oy, daha fazla bilgi işlem gücü anlamına gelir ve bu da daha büyük Stake ödüllerine yol açar.

ChainX Madenciliği

Yukarıda bahsedildiği gibi ChainX, madencilik için “One Asset One Vote” modelini kullanır. Bunu da iki farklı forma ayırıyor: Oylama madenciliği ve zincirler arası varlık madenciliği. PCX aynı zamanda sistemde bilgi işlem güç birimi olarak kullanılır.

Oylama madenciliği, madenciliğe katılmak için gerçek PCX’in gerçek stake edilmesidir. Zincirler arası varlık madenciliği, madenciliğe katılmak için BTC veya ETH gibi çeşitli diğer varlıkların yatırılmasını veya haritalanmasını içerdiğinden oldukça farklıdır.

ChainX platformu, PCX oylama/madencilik gücünün bilgi işlem gücünü ve zincirler arası varlıkların ek oylama/madencilik gücünü birleştiren Proof-of-Stake konsensüsünü kullanır. Ağın güvenliği, ağın genel güvenliğini artıran daha fazla paylaştırılmış PCX ile PCX tarafından garanti edilir.

ChainX ayrıca zincirler arası varlıklar için bir ağ geçidi görevi gördüğünden, varlıkları diğer ağlarla bağlar ve daha fazla varlık bağlandıkça değeri artar. Hem PCX hem de zincirler arası varlıklar madencilik sürecine katılır.

İlk günlerde, zincirler arası varlıklarda büyük bir artışı önlemek için, zincirler arası varlıkların ani akışını dengelemek için dinamik bir madencilik modeli benimsenmiştir. Bu aynı zamanda, ikisi arasında bir zincir yönetişim referandumu yoluyla ayarlanabilen sabit bir bilgi işlem gücü oranı ile birlikte getirir.

ChainX ve Polkadot

ChainX White Paper
ChainX White Paper

Blockchain projeleri arasında bir ara bağlantı sağlanacaksa, ChainX ve Polkadot arasında etkileşim olması çok önemlidir ve bu çeşitli şekillerde gerçekleşir. Ancak öncelikle, ChainX’in ağ varlıklarının etkileşimini, Polkadot’un ise çeşitli Blockchain ağları arasındaki veri alışverişini idare ettiğini görüyoruz.

ChainX ve Polkadot oldukça güçlü bir kombinasyondur.

Bu iki sistemi bir araya getirirken ChainX, Polkadot üzerinde ikincil bir katman Relay’ı olarak çalışır. İkisi, aşağıdaki modülleri içeren bir Parachain sistemi aracılığıyla bir araya getirilir:

  • ChainX Relay Chain: Tüm ikinci katman ağının güvenliğini sağlamaktan sorumludur
  • Köprü Para Zincirleri: Verimi artırmak ve ölçeklenebilirliği artırmak için çeşitli transfer köprülerinin sorumluluklarını farklı parachainlere böler.
  • Ticaret Para Zinciri (DEX Modülü): Platformdaki varlıklar için eşleştirme hizmeti sağlayarak yol boyunca verimi artırır.
  • Dapp Para-chains: Bu, ChainX topluluğu tarafından geliştirilen merkezi olmayan uygulamaları (Dapps) yönetir.

ChainX’in Yerek Token’ı: PCX

ChainX, toplam 21 milyon PCX token ve blok başına 50 PCX ilk emisyonu ile oluşturuldu. Yarılanma her 2 yılda bir olurken, kurucu ekip, ilk iki yıllık operasyondan sonra toplam madeni paraların %20’sini elinde tutacak şekilde ayarlamıştır.

PCX emisyonu her iki yılda bir yarı yarıya yavaşlar.

Pcx Token Kullanım Alanları:

  • Madenci ücretlerini ödemek 
  • Piyasa değeri birimi olarak işlev görür
  • Hem fikir birliği hem de güvenilir Node’lar için teminat olarak
  • PoS konsensüs seçimi sırasında standart olarak
  • Temel para birimini ve değişim ortamını oluşturmak

ChainX, 0.0001 PCX işlem ücreti ile oluşturuldu, ancak ağın verimi ve performansı arttıkça, ücretler, önemsiz hale gelecekleri noktaya kadar düşecek şekilde tasarlandı. Ağ sonraki aşamalarına geçtikçe yeni parachainlerin yayınlanması yavaşlayacak ve madencilik geliri öncelikle bu küçük işlem ücretlerinden ve ağ ceza ücretlerinden gelecektir.

Geliştirici Ekip ve X-Association

X-Association, ChainX’in geliştirilmesini ve ilgili sistemlerin inşasını desteklemek için oluşturulmuş, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. X-Association, ChainX, Blockchain topluluk yönetimi, teknoloji, geliştirme konularına aşina olan ve uzun vadede ChainX geliştirmeye zaman ayırmaya hazır olan uzmanlardan ve meraklılardan oluşur.

Son Sözler

ChainX’in geleceği için birçok olasılık var, ancak odak noktası tüm Blockchain varlıklarının birlikte çalışabilirliği ve bu oldukça güzel bir proje. Bu aynı zamanda Bitcoin gibi herhangi bir stake edilmeyen varlıkları stake etmeyi mümkün kılmayı da içerdiğinden ileriye dönük daha fazla potansiyel içeriyor olabilir. Tüm bunların anahtarı, ChainX ve Polkadot Blockchain ağları arasında yaratılan etkileşimler olmuştur. ChainX tarafından tanıtılan yeni stake ve yönetişim modelleri ile hem yönetişim hem de token ihracı, erken yatırımcılar ve sonraki topluluk üyeleri arasında daha adil hale geldi.

Kullanıcılar, ücretsiz değişim işlemlerinden yararlanma fırsatına sahip olacak ve geliştiriciler, birçok farklı ekonomik model ve senaryo geliştirmek için protokolü kullanabilecekler.

ChainX protokolünün geliştirilmesinde biraz yavaş ilerliyor, bu nedenle merkeziyetsiz finans modellerini benimseme konusunda başarılı olup olmayacaklarını söylemek şuan çok mümkün değil. 2021’in başlarından itibaren, alanda büyük miktarda rekabet oluştu, ancak ChainX, alan geliştikçe tercih edilebilecek benzersiz bir yaklaşım benimsiyor ve bu onun ileriye dönük işine yarıyabilir.